2022. június 19., 17:31

Melyik óriás bukik bele a Netflix, HBO és a Disney viadalába?

A héten térségünkben is elindította streamingszolgáltatását a Disney, ezzel pedig egy újabb óriás jelent meg a médiapiacon. A hatalmas ütemben növekvő online térben viszont a gyors növekedés kora sem tarthat örökké, nagy kérdés, hogy ki lesz a növekvő verseny vesztese.

Disney+
Fotó: disneyplus.com

A Disney Plus június 14-től érhető el Szlovákiában és Magyarországon is, de a médiaóriás ennél jóval több országban indította be idén nyáron a szolgáltatást, amitől dollár százmilliókban mérhető hasznot remél. 

Ahogy arról korábban is írtunk, a 2019-ben indult szolgáltatás igazából a Netflix számára jelenthet komoly veszélyt, mert jócskán megtizedelheti a konkurens európai előfizetői számát. A Netflixnek egyébként sem indult úgy az éve, ahogy szerette volna, amibe a háborús helyzet is beleszólt. Eközben a Disney+ piaci megjelenése azt jelenti, hogy már nálunk is elérhetők lesznek a Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic alkotásai, de a 20th Century Studios, Disney Television Studios, FX, Searchlight Pictures stúdiókból is lesznek filmek, sorozatok és tegyük hozzá, rengeteg gyermekeknek szóló tartalom.

Éppen a legkisebbeknek szóló tartalmakban egyértelműen a Disney szolgáltatása lesz a legerősebb, miközben tegyük hozzá, éppen ezen korosztály az, amely szintjén a szülők kevésbé spórolnak. Tehát, ha választani kell, akkor biztosan a streamingplatformok közül a gyermekes családok esetében a Disney Plus lesz a nyerő, hiszen a stúdióinak köszönhetően ezek mellett bőven van felnőttek számára is érdekes tartalom.

Ha csak egyet kellene említeni, akkor a Star Wars univerzum birtoklása elég komoly előny, de azért önmagában nem biztosítja a sikert. A régióbeli indulás megmutatta, a kínálatban szereplő 900 film és 800 sorozat nem kevés, de azért az már komolyabb probléma, hogy az egyes tartalmak megtalálása a HBO Max-hoz hasonlóan nem egyszerű, a szinkron és a felirat meglétét is csak az indítás után tudjuk megnézni, s hiába az óriási bázis, amivel az anyacég rendelkezik, nem minden esetben találjuk meg a sikerfilmek összes részét vagy éppen eredetijét.

A szakértők szerint ez utóbbi inkább gazdasági döntés, mert nem akarnak minden tartalmat egyszerre ellőni, amiben lehet igazság, mert a tartalomfogyasztók is megfontoltak és akár váltogathatják is az egyes szolgáltatókat, bár anyagilag ez nem teljesen kifezetődő, hiszen az HBO Max és a Disney is jelentős kedvezményeket kínál az éves előfizetés esetében. Utóbbinál 7,99 euró egy hónap, egy év viszont csak ennek tízszerese.

A kérdés továbbra is az, hogy a növekvő versenyben a nézők inkább kábeles szolgáltatásaikról mondanak le, hogy több streamingszolgáltatóra is előfizessenek a romló gazdasági helyzetben, vagy inkább választanak egy kedvencet a három nagy közül, amelyek mellett a szlovák és magyar piacon is egyre több lokális tartalomszolgáltató kínál fizetős csomagokat.

Fontos kihívás előtt áll a médiapiac, mert a klasszikus tévézés folyamatosan szorul háttérbe, országonként természetesen eltérő mértékben, miközben a legtöbb tartalomfogyasztás már az internet világához köthető. Igaz ez a hírolvasásra, a tévézésre, zenehallgatásra és a podcasteken keresztül a rádiós beszélgetésekre is.

Ebben a helyzetben egyáltalán nem mindegy, hogy a gazdasági szereplők miként reagálnak és akár a nemzeti piacokon is milyen szabályozások lesznek érvényesek, mert látjuk, hogy milyen jogi buborékben van a Facebook, amely így könnyen öncélúan manipulál, szabályoz politikai vagy ideológiai kérdésekben.

Minden álszenteskedést félretéve pedig nem biztos, hogy a nagyvállalatok a látványos, tartalmakba épített érzékenyítés mellett nem kezdenek-e hasonló tevékenységbe, vagyis még nyíltabban megmondani azt, merre is tartson a világ.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.