2022. május 18., 14:59

Júniusban érkezik a Disney+, de milyen áron és milyen filmekkel?

A streaming szlovákiai áttörésének az évének is nevezhetjük 2022-t, mert a HBO Max után a globális piac másik nagy szereplője, a Disney+ is elkezdi tevékenységét a szlovák piacon.

Disney+
Fotó: disneyplus.com

A magyar és szlovák piacon is egyszerre, június 14-én indul, ezzel együtt pedig a Netflix igazán erős ellenfelet kap a régiós versenyben. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a Disney+ már napjainkban is jócskán 100 millió feletti előfizetővel rendelkezik világszerte és nagy júniusi terjeszkedéssel megközelítheti a jelenleg gyengébb időszakot maga mögött tudható versenytársat.

Ami az árakat illeti, az új szereplő 7,99 eurós havi áron lesz előfizethető, ha valaki pedig még június 26-ig egy évre előfizet, akkor 63,99 euróért juthat a szolgáltatáshoz, amely így havi szinten olcsóbb lesz a Netflix legalsó csomagjánál, s ugyan drágább mint a HBO Max, de azért tegyük hozzá, a jelenlegi kínálata erősebb lesz, mint a másik nagy médiavállalat Szlovákiában ugyancsak idén indult szolgáltatásának.

Nagy kérdés, hogy a 2019 óta létező Disney+ milyen kínálattal érkezik majd a régióba, mit érnek el majd az előfizetők, hiszen már van mivel összehasonlítaniuk. Az eddigi információk alapján a Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic alkotásai, de a 20th Century Studios, Disney Television Studios, FX, Searchlight Pictures stúdiókból is lesznek filmek, sorozatok és tegyük hozzá, rengeteg gyermekeknek szóló tartalom.

Éppen ezekkel kíván majd igazán kitűnni a piaci versenyben, s a Star Wars tartalmakkal, amely olyan hatalmas rajongói bázissal rendelkeznek szerte a világban. Más kérdés, hogy a tartalmak milyen módon törekednek majd bizonyos ideológiai eszmerendszerek mellett érzékenyíteni, ahogy azt egyre inkább látjuk a Disney animációs alkotásaiban, de akár a Netflixes tartalmakon is.

Ha csak pusztán a gazdasági oldalát tekintjük az új piaci szereplő érkezésének, akkor majd az év végén lesz érdemes megnézni a piaci adatokat globális viszonylatban, hogy a Netflix-HBO-Disney hármas hogyan szerepelt az idén, mert két utóbbi a régiónk piacán is megjelent, s ugyan a lokális adatokat nem szívesen közlik, nyilvánvaló, hogy hatással lesz mindez a versenyre.

A kérdés ugyanis az, hogy a nézők inkább kábeles szolgáltatásaikról mondanak le, hogy több streamingszolgáltatóra is előfizessenek a romló gazdasági helyzetben, vagy inkább választanak egy kedvencet a három nagy közül, amelyek mellett a szlovák és magyar piacon is egyre több lokális tartalomszolgáltató kínál fizetős csomagokat.

A másik fontos kérdés pedig a felvidéki magyar néző számára az, hogy a szlovákiai előfizetés esetén elérhető lesz a Disney+ műsorai esetében a magyar szinkron, mint a Netflixnél, vagy hasonló módszer lesz érvényben, mint a HBO Maxnál, ahol csak a cseh vagy a szlovák nyelvi verzió érhető el szlovákiai előfizetés esetén. Ez ugyanis jócskán befolyásolja majd, hogy milyen lesz az érdeklődés a szolgáltatás iránt a magyarlakta járásokban. Tegyük hozzá, bizonyos módon ezt a nehézséget a felhasználók a HBO esetében is meg tudják oldani (magyar számláról történő előfizetés vagy regisztráció), de reméljük a Disney+ legalább nem teremt egy újabb felesleges nehézséget.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.