2021. december 13., 08:37

Kis dunaszerdahelyi cég fődíjat nyer New Yorkban

A dunaszerdahelyi Kanovits Zoltán vállalkozása, a nevét viselő Kanovits Print Atelier nyerte a Xerox nyomdaipari vállalat világversenyének fődíját. A tájainkon szokatlan szintű elismerés adta az apropót, hogy személyesen, a cégtulajdonosnál érdeklődjünk, miként lehetséges az, hogy egy nagy múltú, mindmáig az egyik piacvezető márka egész világot felölő versenyét egy csallóközi induló nyeri meg?

Kanovits
Kanovits Zoltán a modern nyomdagépek között szinte otthon érzi magát
Fotó: Somogyi Szilárd

Kanovits Zoltán a Csallóköz „fővárosának” központjában található cégében fogad, egy irodaház emeleti helyiségében. A tapasztalatlan látogatót mindjárt meglepi azzal, hogy egy nyomdavállalattal kapcsolatos elképzeléseinkhez képest egy rendkívül elegáns, egyterű, nagy helyiségben fogad. Nincsenek falak vagy irodák, a tulajdonos ugyanazt a levegőt szívja, ugyanazt a látvány élvezi, és ugyanazokat a zajokat hallja, mint bármelyik kollégája. 

Ahogy az alapító a Magyar7-nek elmondta, ténylegesen nem is nyomdaipari vállalkozás az övé, inkább a nyomda és grafikai tervezés kombinációja az, ami munkájukat leginkább jellemzi, ezért szerepel együtt nevükben a Print (nyomtatás) és Atelier (műterem) kifejezés is.

Óriásplakátokkal kezdte 

Kanovits 2005-ben indult, akkor még „csak” óriásplakát-felületek bérbeadásával, s fokozatosan tudatosította, hogy megrendelőinek minden más munkát, a plakát tervezésétől annak kinyomtatásáig másutt kell elvégeztetnie. Ez a momentum volt az, amikor még csak egy kis nyomdagépet vásárolt, így újabb tevékenységet tudtak házon belül elvégezni, illetve más megrendelőknek bérnyomtatást végezni. 

Viszonylag későn érkezett a nyomdaipari piacra, ahol a tevékenységi körök nagy része már foglalt volt, így választania kellett, hogy harmadik, negyedik lesz-e a copy-shopok sorában, vagy megpróbál valami újat.

Szavai szerint ez volt az úgynevezett nemesítési technológia, amelynek lényege, hogy az értesítők, névjegyek, katalógusok és hasonló arculati termékek piacán az évtizedek során megszokott megoldásokat egy minőségében más lehetőségeket nyújtó kínálattal váltsa fel. A cégtulajdonos ezt az inkább technikai lehetőségeket jelentő eljárást egy egyszerű példával szemléltette, amelynek lényege, hogy az eddig már megszokott színes nyomtatás lehetősége kibővült az arany, az ezüst, sőt, a lakkozott felületek előállításával. Ez, hangsúlyozza Kanovits, eddig sem volt lehetetlen, a bonyolult eljárások helyett viszont most szinte egy kattintásnyira rövidült mindez.

Ehhez persze kellett egy apróságnak egyáltalán nem nevezhető befektetés, amely eredményeképp Szlovákiában elsőként megvásárolta a Xerox egyik legújabb nyomdagépsorát.

A Xerox számára is újdonságot jelent

Ez eddig szép és jó, de a folyamatos fejlődés természetes – mi ebben akkor a nagy történet? Ezt kérdeztük volna mi is, ám a cégtulajdonos mintha csak előre tudná kérdésünket, már mondja is a lényeget. Ennek alapja, hogy a közösségi oldalakon folyamatosan jelen levő Kanovits Print Atelierhez egy borongós 2018-as délutánon egy franciaországi hívás érkezett a Xerox európai központjából.

Kanovits legnagyobb meglepetésére a nagy múltú vállalat képviselője meghívást közvetített a dunaszerdahelyi cégnek, felkérve a tulajdonost, hogy a Xerox partnereinek tartott portugáliai kongresszusán adjon elő a nyomdagép jelentette technikai lehetőségekről. A Xerox ugyanis olyan megoldásokat látott Kanovitsék termékeinél, amelyekre tudomásuk szerint addig egyik partnerük sem volt képes.

A csallóközi vállalkozó, bár kételkedett ebben a magyarázatban, a meghívást annak ellenére elfogadta, hogy angol nyelvtudása messze állt a tökéletestől. Gyors felkészülés, és az előadás szövegének memorizálása után részt vett a konferencián, ahol nemcsak megbizonyosodhatott az egyedi megoldásaikról szóló vélemény valóságáról, de még a konferencián kiállított 70 termékükből is csak négy maradt meg. A többit a világ minden tájáról összesereglett 200 nyomdatulajdonos és 150 grafikai szakember merészebbje egyszerűen elemelte.

Specialitások a nagy számok helyett

De vajon tényleg lehetséges ez? S ha igen, mi a titka annak, hogy egy kis vállalkozás utat mutat a világ többi részének? Kanovits kérdéseinkre kézenfekvő válaszokat ad.

A mostani, legújabb gépüknél, Kanovitsék nem kis közreműködésével tudatosította a Xerox is, hogy ők eddig nyomdai gépeket árusítottak, s most a szemléletváltás következtében ezt már úgy prezentálják, mint a technikai megoldások és lehetőségek értékesítését. A második, gyakorlati indok pedig a nyomdák piacában és a megrendelések nagyságában rejlik. A világ legnagyobb, Xerox gépeket használó nyomdáiba ugyanis összehasonlíthatatlanul nagyobb tételű rendelések érkeznek annál, mint ami Szlovákiában megszokott. Így a nagy nyomdáknak se tere, se kapacitása nincs arra, hogy a technikai finomságokkal kísérletezzenek. A legközelebbi hasonló gépekkel dolgozó bécsi nyomda egy hónapban 0,6 millió nyomtatást végez azzal a géppel, amin a szlovákiai rendelések mellett Kanovitsék 100 ezer nyomtatást érnek el.

Nagy számok helyett tehát a dunaszerdahelyi vállalkozó a speciális megoldások kidolgozásában látja a lehetőséget. 

A portugáliai előadást Milánó, Bécs majd Tokió követte, ez utóbbin Kanovits Zoltán már a számítástechnika egyik piacvezetőjének számító Adobe cég társaságban mutatta be a Xerox lehetőségeit. 

Ezek után logikusnak tűnt, hogy cégével benevez a Xerox által meghirdetett világversenybe, amelyben hat kategóriában bírálta el a szakma tekintélyeiből összeállított zsűri, hogy kik lesznek az év legjobb technikai–grafikai megoldásait bemutató partnerek.

A Kanovits Print Atelier a meghívók kategóriájában vitte el a pálmát, stílusosan egy szlovákiai nyomdaipari összejövetelre szóló meghívóval, amelyet az itteni nyomdászok egyszer már megvitattak és megcsodáltak. 

Kilépni Szlovákián kívülre

A fő hír viszont az, hogy a Xerox versenyének „Best of Show”, azaz az esemény fődíját jelentő helyét is Kanovitsék szerezték meg, a 2021-es naptáruk technikai megoldásaival. A Xerox is ezt a naptárt használja illusztrációként a versenyről szóló bejegyzésében a cég hivatalos Facebook-profilján.

Kanovits

Kanovits Zoltán elsősorban a lehetőséget látja ebben a sikerben, hiszen, ahogy hozzáteszi, ezzel pénzdíj nem járt, és ez nem is volt szempont a részéről a versenybe való jelentkezéskor.

A minden vállalkozó számára létkérdést jelentő profitot inkább abban látja, hogy a siker nyomán immár külföldi megrendelőkkel is kapcsolatba léptek. Ennek első jele már meg is történt, a Franciaország képeslappiacát nagyban meghatározó vállalkozás vette fel a kapcsolatot a céggel. 

A dunaszerdahelyi vállalkozó persze nem feledi az indulás nehézségeit, s bár a cégben található gépek, berendezések értéke immár tekintélyes nagyságrendet sejtet, tudja, hogy a lízingrészletek, az állandó költségek szakadatlanul arra ösztönzik, hogy újabb és újabb megrendelések felé tekintsenek. Kezdeti lépéseik idején a Baross-tervre támaszkodhattak az egyik első gépük megvásárlásakor, s jelenleg már a Xerox egyre kedvezőbb vásárlási, bérlési lehetőségivel is számolhatnak. 

Egyik támogatás sem jelenti még csak távolról sem azt, hogy a vállalkozó hátradőlhet abban bízva, hogy a feladatok majd maguktól megoldódnak. Ezeket rajta kívül senki más nem végzi el. Arról viszont nagy örömmel adunk hírt, amikor – Hrabal szavainak szellemében – a szinte elképzelhetetlen valósággá lesz, s egy kis dunaszerdahelyi cég New Yorkban fődíjat nyer!

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/49. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.