2021. április 18., 19:42

Egy zseniális elme sikerei

Horváth Gábor fizikus-kutató, feltaláló, fejlesztési tanácsadó egyedüli felvidéki magyarként került be az Ernst & Young által alapított az Év Vállalkozója díj 2020-as jelöltjeinek legsikeresebbjei közé. A fiatal vállalkozó a szuperintelligens zsenik sorát bővíti ritka, innovatív találmányaival és fejlesztéseivel.

Horváth Gábor a mátyusföldi Pozsonyvezekényről származik, jelenleg Dunaszerdahelyen él kis családjával, feleségével és a tíz hónapos kislányával. A fizikus, matematikus, vállalkozó, feltaláló, szaktanácsadó apuka rendkívül sokrétű, a világ dolgaira, a tudományra és a zeneművészetre is nyitott személyiség. Mint mondja, a hasonlóan kíváncsi, multidiszciplináris embereknek meg kell tanulniuk összhangba hozni a tág érdeklődési körüket a saját belső harmóniájukkal, valamint azt, hogy hidakat építeni egyedül nem lehet.

Ahhoz, hogy valami maradandó jöjjön létre, mindig kell egy jó csapat. Márpedig Gábor egy nemzetközi konzorcium tagjaként éppen valami maradandón dolgozik.

Minden egy ötlettel kezdődik

2016-ot írtunk, amikor Gábor és cége, a Hofitech csapata egy új startup projekt kiötlésén kezdett gondolkodni. A cél nem a hirtelen meggazdagodás volt, hanem maradandó érték létrehozása a környezetvédelem területén. Így került a figyelmük fókuszába az ipari szennyvíztisztítás égető kérdése. Gábor elmagyarázza, az általuk kifejlesztett technológia arra szolgál, hogy

szennyvizet tisztítsanak hulladékvas segítségével. Így megelőzik a káros melléktermék kialakulását, átalakítva azt az iparban használható kerámiaporrá.

A környezetvédelmi értékelések ugyanis nem szólnak arról, hogy bár a szennyvíztisztítást már többféle technológiával képesek végezni, mindig marad egy iszapállagú káros melléktermék, amelynek megatonnányi tömegét vagy lerakatokban tárolják, vagy hulladékégetőkben égetik el. Az égéskor keletkező káros gázok fő okozói az üvegházhatásnak.

Ennek a káros mellékterméknek a keletkezését előzi meg a Hofitech által, egyelőre házi laborban fejlesztett technológia, és alakítja át az iszapot olyan kerámiaporrá, amelyet a kerámiai, a kozmetikai és az elektronikai iparban is fel lehet használni.

A világ legjobbjai közt

A környezetvédelem területén újragondolt kezdeményezéshez nehezen talált befektetőt a csapat, ezért főleg pályázatok útján fogott neki a munkának.

Az áttörést a 2019-es év hozta meg, amikor a Hofitech startupnak több ezer jelentkezőt maga mögé utasítva sikerült kijutnia a nagy nemzetközi elismertségnek örvendő South Summitra Madridba, ahol a vállalat képviselői nemzetközi platformon kaptak lehetőséget az izgalmas projekt bemutatására.

Gábor elmeséli, három perce volt arra, hogy egyfajta „üzleti stand up show” formájában bemutassa a Hofitech tervét. Természetesen azzal a céllal, hogy felkeltse a nemzetközi piac érdeklődését a technológia iránt. A felvidéki magyar fiatalember sikerrel járt az európai nagyvárosban, és

az apró dunaszerdahelyi Hofitech bekerült a világ tíz legjobb startup cége közé az energia és a fenntarthatóság kategóriájában. A siker hozta magával a továbbiakat: az Eureka Eurostars pályázat megnyerését, amely a kutatást konzorciumi fejlesztéssé emelte.

Ebben a Hofitech olyan partnerekkel dolgozik együtt a szlovák oktatási, tudományos, kutatási és sportminisztérium égisze alatt, mint a magyarországi Aquaprofit Zrt. és a szlovák Novo Kft. A technológia fejlesztése közel 360 ezer eurós támogatást kapott, a közeljövőben rendeznek be a fejlesztésnek egy kísérleti laboratóriumot. Ezt a kezdeményezést értékelte az Ernst & Young is, amikor Horváth Gábor neve felkerült a legsikeresebb harminc szlovákiai vállalkozó illusztris listájára az Év Vállalkozója 2020 díjra való jelölésen.

horvath_gabor2.jpg
Egy nem mindennapi elme alkotásai

Gábor szerint az embernek elég őrültnek kell lennie ahhoz, hogy normális tudjon maradni.

Benne már gyermekkora óta megvan az a fajta hiperaktivitás, amelynek köszönhetően a világon minden érdekli. Nevéhez nemcsak az új technológia köthető, a közelmúltban a Hofitech cég az elektroterápiára és a wellnessre fókuszált szabadúszó projekttel bizonyította létjogosultságát a piacon.

Gáborék az elektromos izomstimulációra alapozva ugyanis társfejlesztőivé váltak a Nano FitnessTM elektródokkal ellátott fitneszruhának, amely úgy is értelmezhető, mint egy tréningruha, amely a sportoló helyett dolgozik.

A zene, az kell

Természetesen ennyi információ és tudás tömkelegével élő embereknek, mint Gábor, szükségük van a pihenésre is. Ehhez a zenét használja. Elmeséli, hogy hamarább tanult meg zenélni egy kis, kezdetleges szintetizátoron, mint írni és olvasni, így a zene szeretete annyira benne él a mai napig, hogy zenekarával, az Acetonnal esküvőkön, bálokon is gyakran megfordul.

Magyar iskolákkal a világ csúcsára

Gábor élő példája annak, hogyan lehet nagy ötletekkel, kreatívan érvényesülni a nagyvilágban, és az emberek igényeit látva megtalálni a piaci réseket.

Gábor természetesen magyar iskolákba járt, egészen az egyetemig. Tudásszomja óriási volt, ami érdekelte, annak alaposan utánajárt.

Az alma mater, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium olyan erős alapokat adott neki matematikából és fizikából, hogy szinte játszva végezte a Comenius Egyetem fizika szakának első éveit. Mikor szlovák csoporttársai rácsodálkoztak a mátyusföldi magyar fiú hihetetlen tudására, Gábor egy jó ötlettől vezérelve cserét ajánlott.

Kötöttünk egy meg nem támadási szerződést. Én korrepetáltam őket fizikából, ők pedig megtanítottak rendesen, folyékonyan szlovákul beszélni. A legjobb szlovák barátaim a zsolnai „kemény magból” kerültek ki

– meséli. A két nyelv közti határok, a rossz sztereotípiák lebomlottak, az asszimiláció helyett pedig integrálódás történt, amellyel mindenki jól járt.

2006-ban Gábor egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként kikerült az angliai Milton Keynesbe, ahol új kutatási ágazatokkal ismerkedett meg, az eredményeket pedig felhasználta a doktorátusának elvégzésekor is. Angliában jött rá, hogy a célok megtalálásához és megvalósításához csapatra van szükség. Közösségi embernek vallja magát, és szerencsére ebben a családja is támogatja. Gábor elmondja, családi életének alfája és ómegája a jó szervezettség és a tolerancia. Hiperaktivitását, állandó tenni akarását mindig kompenzálni tudja, és nem tartja hátránynak. Hiszen az életben nincs hátrány, csak rosszul értelmezett előny.      

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/15. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.