2021. április 14., 08:00

Az iskola a kiselsős számára ne legyen küzdőtér, inkább játszótér - Megjelent a Magyar7 legújabb, 15. száma

A kisgyermek, aki magyarul álmodik, magyar iskolába való – vallja Hencze Angelika gyermekpszichológus az iskolai beíratások kapcsán. A kisgyermekek számára az első osztály nem lehet küzdőtér, sokkal inkább játszótér, ráadásul idegen elvárások nélkül, derül ki többek közt a lap interjújából, amelyet B. Vida Júlia készített.

Normális kontra abnormális címmel közli a hetilap Kövesdi Károly jegyzetét a Szlovákiában is egyre nagyobb teret hódító liberalizmusról. A jegyzetíró szerint ennek az atlantista megfelelésnek lett áldozata az orosz vakcina is. Haják Szabó Mária külpolitikai jegyzete hasonló témát boncolgat, csak más szemszögből: meddig szabad a szabad vélemény, ha kirúgják miatta az embert?

Hírek 2021/15 Magyar7

A Szputnyik V körüli cirkusz a témája Pomichal Krisztián írásának (Igor Matovič puskájának újabb dörrenése). N. Gyurkovits Róza afölött töpreng jegyzetében (EMA, EMA, EMUSKA…), hogy mi a fontosabb: Brüsszelnek megfelelni, vagy menteni az emberi életeket? Rajkovics Péter is a vakcina témáját tűzte tollára, amikor háttérelemző cikkében felteszi a kérdést: Mi lesz a vakcinaverseny eredménye?

Téma 2021/15. Magyar7

Ugyancsak nemzetközi, európai politikai összefüggéseket boncol írásában (Útkeresés Európában) Kolek Zsolt, aki felvázolja, mi várható az európai politikában a jobboldalon, pontosabban, milyenek az esélyei a nemzetállami és konzervatív értékeket képviselő pártoknak a kontinens átalakuló politikai térképén. 

Érsekújvári levél címmel közli a hetilap Száraz Dénes jegyzetét. Somogyi Szilárd pedig egy „rázós” témának járt utána: van-e nacionalista feszültség romák és romák között, vagy jelen esetben is a pénz áll a feszültség hátterében? Az írás címe: Élet a listán kívül.

Fóthy János egykori kereszténydemokrata képviselő A felvidéki magyar katolikusok kálváriája című írásának első részét közli a lap a Múltunk rovatban. A cím önmagáért beszél, s a következő számban jön a folytatása. Lacza Tihamér kultúrtörténeti írása ezúttal a szerteágazó felvidéki Szontagh család egyik neves képviselőjének állít emléket (Munkásság és becsületesség).

Tájaink 2021/15. Magyar7

A Tájaink rovatban a felvidéki régiók híreit találjuk. Virsinszky Tamás a nemzeti ünnepünk apropóján kitüntetett Molnár Sándorral, a református egyház zsinati főtanácsosával, Bokor Klárapedig a Kamocsán élő Meleg Mária hitoktatóval készített interjút. A rovatban több portrét is találunk. Agócs Szvorák Emese egy Füleken élő, született önkéntes fiatalemberről, Szomolai Andrea egy mátyusföldi ritka tehetségű fizikus-kutatóról, Fábián Gergely egy gömöri keramikusról rajzolt portrét, aki felfedezte a monumentális kerámiát, míg Kaszmán Zoltán egy száguldó hölgyet mutat be, aki a hegyi autóversenyzéssel kötötte össze az életét. Zsebik Ildikó a Nagykapos és Vidéke Alapítvány lelkes csapatát mutatja be, Radi Anita Pozsony központi tereinek a megújulásáról tudósít. Reczai Lilla Pozsonyeperjesen járt, ahol a járvány idején is építkezik a közösség, míg Nagy-Miskó Ildikó a közösségmegtartó iskoláról, az ógyallai Feszty Árpád Alapiskoláról és Óvodáról tudósít.

A lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus az emésztőrendszeri panaszokat veszi górcső alá, Baán Szabó Ilona pedig egy hamisítatlan tavaszi növényt mutat be.

Kávézó 2021/15. Magyar7

Ezúttal a közfigyelemtől kissé távol eső Vihorlátban járt a Hazajáró. Kenyeres Oszkár cikkében természetesen központi szerepet kap a magyar történelmi múlt. Milyen veszélyeket rejt a gyerekek számára a világháló? Ez a témája Rajkovics Péter írásának, aki egy megdöbbentő cseh film apropóján hívja fel a figyelmet a gyermekzaklatás legmodernebb változatára.

Az Íz-lelőben Szabó B. Csilla egy praktikus, de finom receptet mutat be, amelynek azt a címet is adhatta volna: miért ne dobjuk ki a maradék sonkát? Vas Gyula autós rovatában egy kevésbé luxus, de döbbenetes paraméterekkel rendelkező verdát mutat be.

Szurkoló 2021/15. Magyar7

A sokszínűség árnyalatai címmel olvashatjuk a lap sportrovatában Langschadl Mátyás cikkét, aki a Hertha BSC bundesligás német klub furcsa döntését járja körül, pontosabban azt a jelenséget, amelynek vajmi kevés köze van a sporthoz, annál több a vélemény szabadságához-elfojtásához.  Rajkovics György cikkének a címe akár egy sóhaj is lehetne (Európa-bajnokság nézőkkel). Megtudhatjuk belőle, hogyan fog festeni az idei nyári futball kontinenstorna, amitől alig két hónap választja el a foci szerelmeseit.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedveltkeresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal Ekel Szent Ágostonról elnevezett templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.