2020. december 19., 20:05

Az őstermelőkért és az önellátásért

A járvány miatti piacbezárások átmenetileg megnehezítették, sőt meghiúsították az őstermelők számára a termékek eladását. Az ő áldatlan helyzetükön igyekszik segíteni a gútai Pikáli Róbert vállalkozó, aki tavasszal a Facebookon létrehozta a Termelői piac – adunk, veszünk, segítünk nevű oldalt.

 

A kezdeményezés sikeréről a csoporttagok száma árulkodik, amely mostanára elérte a kilenc és félezret. A vállalkozó legközelebb december 20-án szervezi meg a 3. gútai mezővárosi termelői piacot, amely iránt több járásból is mutatkozik érdeklődés.

Őstermelőknek azokat nevezzük, mondta Pikáli Róbert, akik a saját földjeiken és fóliasátraikban zöldségfélét termesztenek, palántát nevelnek, esetleg háztáji állattenyésztéssel foglalkoznak.

– Bár az időm javarészében a galántai székhelyű Bionis Kft. gyártási igazgatójaként dolgozom, a házunk melletti kertből kikerülő terményekkel is ellátom a tágabb családomat. Én ugyan nem termesztek eladásra, de a környezetemben sok olyan gazdálkodó él, akinek az addigi bevétele veszélybe került  a piacok ideiglenes bezárásával – mondta Pikáli Róbert.

A járvány márciusi kirobbanásakor a többségében nyugdíjas őstermelők éppen arra készültek, hogy eladják a primőr zöldséget és a palántákat, hogy kiegészíthessék szerény havi bevételüket. A vásárlók pedig hiányolták a friss vitaminokat, amelyeket addig a piacokról jól ismert, megbízható árusoktól szoktak beszerezni.

– Ezért kitaláltam, hogy a két fél kölcsönös kommunikációjához segítségül hívom a közösségi portált. Elindítottam a Termelői piac – adunk, veszünk, segítünk elnevezésű oldalt.

A netes eléréssel nem rendelkező ismerőseimnek felajánlottam, hogy az eladásra szánt terményeiket felteszem az új oldalra, hátha kapósnak bizonyulnak. Két hónap alatt háromezerre nőtt a csoport tagjainak száma, jelenleg pedig több mint 9,5 ezren vagyunk.

Nagyon sokan jelentkeztek be a dél-szlovákiai járásokból az oldalra, ami az önellátás jegyében létrejött nyilvános csoport fontosságát bizonyítja.

Nagyáruházak kizárva

A csoport szabályzatának megfelelően az egyre népszerűbb oldalon a kisgazdák az általuk kínált terményeket azok árával, fotójával, valamint a saját elérhetőségükkel együtt tüntetik fel. Ezt követően megegyeznek a vásárlókkal az időpontban és a helyszínben, ahol az árut átvehetik.

Mivel ez az oldal csak az őstermelőket, a kisgazdákat és a vevőkörüket szolgálja, itt nem reklámozhatják magukat a nagyvállalatok és az áruházláncok.

A szabályzat tiltja a nem saját kezűleg készített, termesztett portékák, ázsiai műanyag bóvlik árusítását is.

Olyanok is akadnak, akik cserekereskedelemmel foglalkoznak, például zöldséggel, palántával, vágott és cserepes virággal fizetnek a megrendelt süteményért, kalácsért, tojásért, hidegtálért cserébe.

Emellett a sokszínű kínálatban takarmánynövények, szőlőtövek, rózsabokrok, gyógynövényszappanok, méz- és lekvárfélék, borok, friss cipók, tej- és hústermékek, gyógygombák, fűszerpaprikák stb. is megtalálhatók. Karácsony közeledtével pedig fokozott igény mutatkozik a friss és a füstölt húsáru, a házi pálinka és a bor iránt is. Az olyan különlegességekből sincs hiány, mint a csíramálé, a pitypangméz, a fürjtojás, a homoktövisvelő és -szörp vagy a töltött káposzta.

Mezővárosi termelői piacok

Pikáli Róbert a virtuális térben elért sikeren felbuzdulva Benkó Péter ifjú kézművessel együtt mezővárosi termelői piacok szervezésébe fogott.

– Korábban a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban már tartottak ilyen piacokat, amelyek sorához szeptemberben csatlakoztunk.

A gútai vízimalomnál tartott első piacunk pozitív visszajelzései a folytatásra sarkalltak bennünket, ezért december 5-én a járványügyi előírások betartásával ugyanott megismételtük. Míg első alkalommal inkább csak a gútai őstermelők és kézművesek árusították a terményeiket, a hír hallatán másodszor már más járásokból is érkeztek árusok és vevők.

Ezúton is köszönjük a városvezetésnek az erkölcsi támogatást! December 20-án 8–14 óra között a könnyen megközelíthető gútai Leonor szálló udvarán ünnepváró hangulatban valósítjuk meg az adventi piacunkat. Itt szintén helypénzt kell fizetniük az árusoknak, ennek a bevételéből álljuk a közös költségeket, például a villanyáram árát, de korábban abból járultunk hozzá a vízimalom felújításához is. Elvitelre káposztalevest is főzünk, hiszen azt nem tiltják a járványügyi előírások. A 3. piacunkra december 17-ig a 0944/945 165-ös telefonszámomon jelentkezhetnek az érdeklődők – magyarázta. Hozzátette: a későbbiekben pedig olyan tágas helyszínre lesz szükségük, ahol akár élő állatok adásvételére is sor kerülhet.  

A végcél Pikáli Róbert szerint, hogy a Felvidéken ismét meghonosodjon a lakosok teljes körű önellátása, felvirágozzon a háztáji termelés, ezt követően a helyi feldolgozóipar is.

Ehhez persze állami támogatásra is szükség lenne.

– Már említettem Ján Mičovský mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszternek, hogy érdemes lenne példát venni Magyarországról, hiszen ott uniós pénzekből is támogatják a termelői piacok rendszeres megszervezését. Mivel ezek iránt nálunk is nagy érdeklődés mutatkozik, itt is hasonló támogatásra tartanánk igényt. Semmi újat nem kell kitalálni, csak vissza kell térni a rég bevált jó módszerhez. El kell érnünk, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a nagy áruházláncoknak, és a gyanús eredetű terményeik helyett a tájainkról származókat fogyasszuk. Ezzel nemcsak az őstermelők folyamatos megélhetését biztosíthatjuk, hanem a lakosság egészségét is óvjuk az ismeretlen vegyszerektől és adalékanyagoktól.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/51. számában.              

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!