2022. december 31., 15:02

Átalakulóban a munkahelyek, mi vált fontossá a fizetésen túl?

A koronavírus okozta járvány óta jelentős változások indultak el a szlovák munkapiacon is, amelyek a lezárások után is hatással vannak arra, hol és hogyan dolgoznak.

üres iroda szoba
Fotó: pixabay.com

Mivel a járványhelyzetben számtalan helyen ideiglenesen be kellett szüntetni a munkavégzést, így a cégek is igyekeztek alkalmazkodni. Míg az éttermek télen is használható teraszokat alakítottak ki, a nagy gyárakban a biztonságos munkába jutás vagy éppen az online munkavégzés biztosítása vált az egyik fő kihívássá.

Az online munkavégzés vált az egyik leggyakoribb témává az emberi erőforrás menedzsmentje kapcsán, mert ahol ennek a lehetősége adott volt, ott a vállalatok gyorsabb ütemben kezdtek el fejleszteni a területen.

Egy másik, a mindennapokban kevésbé gyakorta említett területen is jelentős változások következtek be. A bizonytalanságok korszakában ugyanis egyre több munkavállaló ébredt rá arra, hogy a munkán túl létező életét szeretné előtérbe helyezni, vagyis úgy dolgozni, hogy maradjon ideje a családjára, hobbijára és más jellegű kiteljesedésére.

A szlovákiai körülmények közt mindez ugyan távoli és csak marginális témának tűnik, de egyre több idehaza működő nagyvállalat is éppen a fizetés melletti well-being juttatásokkal, vagyis a munkavállaló jó hangulatú munkavégzésének elősegítésével kíván versenyezni. A helyzet ugyanis olyan, hogy a szakmailag felkészült alkalmazottért versenyezni kell, az alacsony munkanélküliség ilyen körülményeket teremtett.

Szlovákiában ez annyit jelent, hogy már akár a kereskedelmi láncok, de a fővárosban működő nemzetközi cégek is számos juttatást kínálnak, mint az utazáshoz kapcsolódó támogatás, az online munkavégzés lehetősége és a well-being, vagyis a megfelelő hangulatú környezet biztosítása. Míg az anyagi juttatások adottak voltak korábban is, az online munkavégzés csak kevés helyen volt lehetőség, de a járvány ezen a téren is felgyorsította az eseményeket.

Ma már a hibrid munkavégzés, vagyis az irodai és online megoszlása teljesen normális, a legtöbb helyen enélkül már nehéz munkaerőt találni a magasabb hozzáadott értéket végző munkakörökbe.

Emellett pedig az, hogy a munkaadó ne csak elvárjon, hanem megfelelő környezetet is teremtsen, egyre fontosabb. A fiatal generáció ugyanis nemcsak gürcölni, hanem önmegvalósítani is kíván, ha pedig nem érzi a figyelmet, könnyen továbbáll. A kreativitás ugyanis a munkaadóktól is új hozzáállást kíván, arról viszont még nem beszélhetünk, hogy ez lenne az általános munkahelyi környezet, de egyre több cégnél válik mindennapossá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.