2020. november 23., 17:04

A bőség kertje - KÉPEKKEL

Dócs András és felesége, Melinda sikeres fiatal vállalkozók. Lakhelyükön, Kiskövesden gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, Bodrogszerdahelyen pedig Dives Hortus /Bőség kertje/ néven egy kertészeti boltot üzemeltetnek, ahol haszon- és dísznövények vásárolhatóak, illetve a kerti munkák során felmerülő igényeket igyekeznek teljes egészében lefedni. Ráadásul hasznos tanácsokkal is ellátják a hozzájuk fordulókat.

Médialapozó
Dócs András és felesége, Melinda

Azon kevesek közé tartoznak, akik a városból érkeztek vidékre. András Kassán született, mert édesapja, tanulmányait befejezve, Kassán kapott munkát, így ott telepedett le. De annyira nem érezték magukat kassaiaknak, hogy minden hétvégét a bodrogközi nagyszülőknél töltöttek. András már diákként, 2003-ban létrehozott itt egy saját gyümölcsöst. Azután először a bátyja, majd ő, végül a szülők is elhagyták Kassát, visszatértek a gyökerekhez.

András elsősorban a csonthéjasok termesztésére koncentrál, ezekből van legalább 1000 fája, de szőlőt és diót is termeszt.

Állítja, a kertészet a hobbija. Kertjét gyakorlatilag egyedül műveli meg, bár a lehetőségekhez mérten gépesítette azt. A bátyja, István ugyan külön vállalkozást indított, ám a két vállalkozás mára összeért. István elsősorban a szőlőre fókuszál, amely olyan csodás alapanyag, amelynek –egy kis kreativitással-- szinte minden része felhasználható. A boron kívül készíthető belőle mazsola, szőlőmag olaj, fajta jellegű pasztőrözött must stb.  

De térjünk vissza Andráshoz! A csonthéjasok termesztésével kapcsolatosan a következőket mondja portálunknak:

"Hét évet kell türelemmel kivárni, azután már látjuk a befektetett munka eredményét. Óva intenék mindenkit:

semmiképp sem telepítsen gyümölcsöst az interneten olvasható információk alapján, mert akkor csalódni fog.

A kulcs mindig az legyen, hogy az adott helyszínen melyik fajta érzi igazán jól magát. Természetesen tájékozódni kell a választott fajta típusbetegségeiről, kártevőiről, fagyérzékenységéről stb., illetve feltenni magunknak a legfontosabb kérdést: mi a célom az adott gyümölccsel. Ebben a megtapasztalás és a konzultáció egyaránt tud segíteni. Mi elsősorban őszibarackot termesztünk gasztro jellegű felhasználásra optimalizált növényvédelemmel. Azok a gyümölcsök, amelyek nem tökéletesek, nálam nem juthatnak el a beérésig, idejében megszabadulok tőlük, hogy ne vegyék el a tápanyagot a tökéletes példányoktól".

A novemberi kínálatban fenyőfélék is vannak

Dísznövények szaporításával, facsemeték és fenyőfélék nevelésével is foglalkozunk - teszi hozzá Dócs András. A fenyőcsemetéket pl. sejttálcás formában megvásároljuk, majd a földbe kerülnek. Van olyan fajta, amelyet akár 12 éven át is nevelünk, míg konténeres méretben eladásra nem kínáljuk.

Most van a fák, bokrok, cserjék ültetésének szezonja. Fontos, hogy ezek megfelelően hidratált állapotban kerüljenek a földbe.

Mindennek megvan az ideje, ha korábban végzünk el valamit, akkor hiábavaló munkát végeztünk. Mostanság vásárolnak az emberek még a káposzta savanyításához készült edényeket, a betakarított zöldségek tárolásához szükséges termékeket, a talaj előkészítésére szolgáló eszközöket stb. Még egy-két hét, azután decemberben elkezdődik a holt szezon. Ilyenkor már csak a fóliás termesztők szoktak benézni hozzánk. Mi meg ilyenkor pihenünk. Azért tanultunk meg síelni, mert mi telelni és nem nyaralni tudunk.

Nem bánták meg egy pillanatra sem, hogy elhagyták Kassát? - kérdezem a házaspárt.

Akkor voltam a legboldogabb, amikor elkerültem Kassáról - válaszolja András, aki szerint a falun is zajlik az élet, miközben meggyőződése szerint 

gyerekeket nevelni vidéken sokkal ideálisabb, mint a nagyvárosban. Megtanulják, hogy a munka nem feltétlenül rossz dolog. Jó minta ez a gyerekeknek.

Mindketten a Corvinus Egyetemen végeztek, közgazdaságtant tanultak - válaszolja András a végzettségüket firtató kérdésemre.

"Látszólag ennek semmi köze a növénytermesztéshez, mégis tudjuk hasznosítani az ott tanultakat, hiszen segít az üzletvezetésben, a kommunikációban, a marketingben, ráadásul statisztikákat is készítünk egy-egy évről" - ad útravalót a kezdő vállalkozóknak Dócs András.

+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!