2020. július 8., 16:28

Véleményezzük a járási hivatalok elöljáróit, de minek!?

Már csak két napig (július 10-ig) véleményezhetik a lakosok a kormány jelöltjeit a járási hivatalok élére. Összesen 72 járási elnököt fognak kinevezni a jövő hét folyamán, Matovičék eddig 70 jelöltet állítottak. A legerősebb kormánypárt frakcióvezetője szerint csak minden nyolcadiknak van köze az OĹaNO-hoz, a többin valószínűleg a koalíciós partnerek osztozkodnak, őket is ki kell elégíteni. Máshol biztos a rövidebbet húzták. A jelölteket ezen az oldalon tekinthetik meg és véleményezhetik is a polgárok.

Fotó: TASR

Az oldalra tévedve viszont a jelöltek nevei mellett csak a titulus, az életkor, a foglalkozás és a lakóhelyül szolgáló település neve van feltüntetve. Ebből kerek képet nem igazán nyerhetünk! 

A honlapon feltüntetett információk alapján viszont elég nagy felelőtlenség a véleménynyilvánítás, ha csak nem rokon, ismerős, barát, esetleg jószomszéd a jelölt, akiket jól ismerünk.

Ha ilyen a kapcsolat a véleménynyilvánító és a jelölt között, akkor bizonyára hemzsegni fognak az oldalon a pozitív, a jelöléssel mindenben egyetértő vélemények, hiszen ki szeretne rosszban lenni például a közvetlen szomszéddal, főleg akkor, ha tudja, milyen pozícióba készül. A véleménynyilvánításnál ugyanis fel kell tüntetniük a lakosoknak a nevüket, e-mail címüket és telefonszámukat is. Az ördög pedig a járási hivatalban sem alszik…

Mindezek alapján, ha valakinek jól csengő neve van, politikailag érett és nem is túlérett, ha van foglalkozása, ráadásul titulusa is, már csak jó jelölt lehet.

Közéleti tevékenységéről, hogy önkéntesen, társadalmi munkában mit tett eddig a lakosság szolgálatában, semmit se tudunk meg a lista alapján. Még azt se, hogy melyik csapatnak szurkol, ki a kedvenc énekese, színésze, sörös vagy boros-e inkább az illető. Tulajdonképpen semmi érdemlegest nem tudunk meg róluk, számunkra ismeretlenek maradnak, csak pártberkekben hangozhat nevük ismerősnek!

Csupán két jelöltet emelnék ki a 70 listázott név közül: érsekújvári lakosokat, akiket talán ismernem kellene előéletük alapján.

Érdekes, és a sellyeiek számára lesújtó, hogy a vágsellyei járási hivatal élére is érsekújvári lakost szemeltek ki Ing. Dionýz Solár személyében, aki 47 éves ügyvivő. Ennyit tudunk meg róla a lista alapján. Úgy tűnik egyébként, hogy az újváriak nagyon jók a járási elöljárói pozícióban, mert a nyitrai hivatal élén is a mai napig újvári lakos áll, aki legutóbb polgármester is szeretett volna lenni a városban, de képviselőjelöltként sem szerzett mandátumot a helyi képviselőtestületbe, annyira nem volt közismert.

Az érsekújvári járási hivatal élére pedig Ing. Ladislav Hamrant jelölik, aki még csak 42 éves, ennek ellenére foglalkozását tekintve már referens és specialista is, olvashatjuk a honlapon a róla szóló „bőséges” tájékoztatót.

Egész biztos, hogy mindketten nagyon jó jelöltek, és a kormány járásokba lenyúló kezeiként nagyon jól fogják végezni kinevezésük után a dolgukat. Bizakodjunk!

Amivel viszont gondunk lehet, az a jelöléseket övező körítés, a demokráciára való törekvés hamiskás látszata. 

Matovič ugyanis arra kérte a polgárokat, hogy amennyiben tudomásuk van arról, hogy valamelyik jelölt erkölcsileg nem feddhetetlen (talán kocsmázik, vagy nem ad eleget enni a cicájának), akkor ezt július 6-10 között jelezzék a honlapon, megelőzendő így a későbbi problémákat.

A kormányfő ezt az eljárást „nyilvános átvilágításnak” nevezte, a korábban születettek a rossz beidegződés miatt akár besúgásnak is.

Az így szerzett információkkal szembesíteni fogják az érintett személyt, de hogy milyen következménnyel járhat az átvilágítás, arról már nem esett szó.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.