2020. július 6., 19:00

Matovič előállt a farbával: nyilvános a járási elöljárók névsora

A járási hivatalok vezetői posztjára jelölteket a lakosok is véleményezhetik, jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő. Összesen 72 járási elnököt fognak kinevezni, az OĽaNO eddig 70 jelöltet állított. A kinevezések a kormány jövő heti ülésén esedékesek. A lakosok július 10-ig véleményezhetik az egyes jelölteket.

Fotó: TASR

A miniszterelnök hangsúlyozta: politikailag semlegessé akarják tenni az állami közigazgatást. Csak a hivatalvezetők lesznek politikai jelöltek, a hivatalnokok kiválasztásakor a szakmaiság lesz a döntő kritérium.

Az egyes járási jelölteket a prednostovia.sk weboldalon találják olvasóink.

Matovič arra kérte a polgárokat, hogy ha tudomásuk van arról, hogy valamelyik jelölt erkölcsileg nem feddhetetlen, akkor ezt jelezzék, megelőzve így a későbbi problémákat. A miniszterelnök ezt az eljárást „nyilvános átvilágításnak” nevezte. A nyilvánosságra hozott információkkal szembesíteni fogják az érintett személyt. Ha nem állja meg a helyét, biztosan nem nevezik ki az illetőt, ígérte Matovič. Ha a későbbiekben követne el hibát valamelyik hivatalvezető, le fogják váltani, tette hozzá.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióelnöke elmondta: polgári aktivistákkal és regionális társulásokkal közösen válogatták ki a jelölteket. A 70 jelölt közül Šipoš állítása szerint „minden nyolcadiknak van köze az OĽaNO-hoz”.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.