2021. augusztus 11., 11:27

Vajon nyomás alatt is Pellegrini lesz a legnépszerűbb politikus?

Bár a nyár végéhez közeledünk, nem csitulnak a kedélyek, forró lesz az elkövetkező időszak is.  Azt még nem tudjuk, milyen korlátozásokra lehet majd számítani, de már most látjuk, a vakcinakérdés megosztja a társadalmat. Főleg a politikusoknak nagy a felelősségük abban, hogy mérsékelt hangnemben és tényszerűen kommunikáljanak erről a választóiknak. Sajnos épp az ellenkezője zajlik, a kormány és az ellenzék között hatalmas a szakadék, a pártok pedig rövid távú politikai haszonszerzésre használják az ügyet.

Fotó: TASR

A szlovákiai társadalmon belül óriási a frusztráció. A július végi parlament előtti tüntetésről azt lehetett gondolni, nem lesz nagy visszhangja, és csak pár elmeháborodott szabadult el. A tüntetés azonban olyan lavinát indított, ami tovább buzdítja az elégedetleneket. A legszomorúbb pedig az, hogy ehhez egyes politikusok is asszisztálnak, és nem is akárhogy. A tömeget együtt buzdította Marián Kotleba (ĽSNS) és Ľuboš Blaha (Smer) is. A konkrét eset kitűnő példája annak, hogy a szélsőjobb és a szélsőbal milyen közel áll egymáshoz, mindkettő a tömeget manipulálva kovácsol politikai tőkét.

Meggyőződésem, más lenne az országban az átoltottsági arány, ha egyes politikusok felelősségteljesebben állnának a járványhelyzethez. Ehelyett azt látjuk, vannak olyan közszereplők, akik a saját politikai céljuk elérését tartják prioritásnak, az oltásellenességet beleépítik a retorikájukba. Sajnos nemcsak a szélsőséges politikusokra jellemző ez.

A Hlas-SD vezetője, Peter Pellegrini szintén beleállt az oltottak és oltatlanok harcába. Bár ő is szólt a néphez az első parlamenti tüntetésen, de a tömeg kifütyülte őt, miszerint ő áruló és nem eléggé oltásellenes. Először fordult elő olyan helyzet, hogy Pellegrini, aki az egyik legnépszerűbb politikus és pártja vezeti a közvélemény-kutatásokat, valamilyen helyzetből rosszul jött ki.

Pellegrini megszokta a kényelmet, elég volt neki mosolyogni és hátradőlni, élvezni az kormányon belüli szappanoperát. Az idő haladtával azonban már neki is mondania kell valamit a választóknak. Ez pedig nem lesz egyszerű, ugyanis a szavazóinak nagy része a korábbi Smer választói közösségéből kerül ki, amely most eléggé oltásellenes. Akadnak azonban olyan baloldali értelmiségiek is, akik az oltást támogatják, de ők nincsenek annyian, mint a szkeptikusok. Pellegrinek innentől kezdve nehéz lesz a jófiút játszania, ugyanis a szavazói szeretnék tudni, milyen álláspontot foglal el az oltás kérdésében.

A Hlas-SD oltásellenes retorikája még akár sikeres is lehetne, de számolniuk kell azzal a ténnyel, hogy a baloldali értelmiségi réteget ezzel könnyen elveszíthetik. Ráadásul, ha ezen az úton indulnának el, akkor elképzelhető, hogy a Progresszív Szlovákia és más liberálisabb orientáltságú párt sem kötne velük a jövőben koalíciót. Vagyis, ha Pellegrinék radikálisabb fordulatot vesznek, akkor elveszíthetik azt a kapcsolatrendszert és szimpátiát, amelyet elkezdtek kiépíteni maguknak.

Számukra azonban még így sem történik tragédia, ugyanis a Boris Kollár vezette Sme rodina is inkább a szkeptikusabb vonalat képviseli. Illetve ott van még a Smer is, akikkel egykoron közös egységet alkottak. Pellegriniék ugyan nem hangoztatják a Smerrel való együttműködést, de ha arra kerül sor, nem lesz más választásuk. A Smer részéről szintén hasonló a helyzet, bár nekik kevesebb a veszítenivalójuk, ők sokkal szabadabban és bátrabban mozgósíthatják a szkeptikus és elégedetlen választói réteget, a konzervatívabb vidéki baloldali szavazók többsége egyértelműen mellettük áll.

 A vakcina, mint politikai téma tehát kikerülhetetlen lesz, és még sokáig meghatározhatja a politikai közbeszédet. Pellegriniéknek tehát meg kell találniuk azt az arany középutat, ahonnan kellőképpen tudják kritizálni a kormány oltáspolitikáját, de nem lépik túl azt a bizonyos határt, amely már egyértelműen az oltásellenesek és vírustagadók véleményével lenne azonos. Pellegrini számára véget ért a kényelmes korszak, meglátjuk, milyen hangon szólal majd meg nyomás alatt, főleg úgy, hogy a korrupció árnyéka is kezdi utolérni.

Megosztás
Címkék