2022. október 24., 09:10

Ursula és dr. Heiko

Mindent meg lehet magyarázni, persze attól függ, ki teszi. Valakinek nem hisszük el akkor sem, ha megesküszik rá, de olyan is van, akiről azt gondolják, úgy feddhetetlen, ahogy van, szavahihetősége megkérdőjelezhetetlen. Még akkor is, ha irreális, amit állít vagy cselekszik. Ki mert valamikor is kételkedni Brezsnyev feddhetetlenségében, és ki merne napjainkban rosszat gondolni Ursula von der Leyenről?

Fotó: TASR/AP

2021 májusában az Európai Bizottság megállapodott 1,8 milliárd adag vakcina legyártásáról és szállításáról a BioNTech/Pfizer céggel. Az üzletről állítólag az EB elnöke, Ursula von der Leyen egy személyben – elég szokatlan módon – SMS-ben egyeztetett. Biztos így volt a leggyorsabb, vészhelyzetben nem volt idő a részletekre, utazgatni, tárgyalgatni, aláírogatni.

A szigorú járványügyi előírások miatt sem lehetett másokkal egyeztetni, versenyeztetni, ezért az EB elnöke mindent magára vállalt merészen, még egy ilyen hatalmas üzletet is!

De miért SMS-ben? Nem volt kéznél toll, amivel láttamoznák a megállapodást? Így csak: Helló, ok? Ok, jöhet – ennyi. És röpült az EU-ba az 1,8 milliárdnyi adag vakcina, és röpült a tengerentúlra 35 milliárd euró az óriáscég számlájára. 

Nem tudni, hogy ennél a szokatlan vásárlásnál rendelkezett-e az Európai Bizottság elnöke azzal az információval, hogy két adag injekció gyorsan elillan a szervezetből, és szükség lehet harmadik, sőt negyedik oltásra is. Ha nem tudta, becsapták, és ez megkérdőjelezi az alkalmasságát a funkció betöltésére. Ha tudta, ő csapta be egész Európát!

Azt sem tudni egész biztosan, hogy Heiko von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének a férje, közvetve vagy közvetlenül dolgozik-e a Pfizer gyógyszeripari óriáscégnek. Annyit tudni csak, hogy 2020 decembere óta a sejt- és génterápiákra szakosodott Orgenesis amerikai cég orvosigazgatója, és tanácsadóként dolgozik egy európai egészségügyi tanácsadó cégénél is. Az sem mellékes, hogy az Orgenesis szoros kapcsolatban áll a Pfizerrel. Ezért tűnik összeférhetetlenségnek, hogy az Európai Bizottság elnöke egyszemélyben tárgyalt a vakcinabeszerzésről. Könnyen előfordulhatott, hogy a magánéleti kapcsolata is befolyásolta a megaüzletet. De az is előfordulhat, hogy Ursula saját maga hozta meg a döntést Heiko segítsége nélkül.

A keleti és orosz vakcina elleni kíméletlen uniós harc – amelybe a mi Matovičunk is belerokkant miniszterelnökként –, a hatalmas mennyiségű Pfizer oltóanyag, valamint állítólagos túlárazása komoly kérdőjeleket vetett fel. Ez eredményezte, hogy az illetékesek nyilvánosságra akarták hozni von der Leyen és Albert Bourla, a Pfizer főnökének titkos üzenetváltásait.

Az Európai Bizottságnak azonban nem sikerült megtalálnia a kért dokumentumokat! Szerintük az EB archivációs rendszerébe soha nem voltak feltöltve ezek az SMS-ek, illetve Messenger-üzenetek. Nem igazán hihető, hogy egy SMS-t vagy Messenger-üzenetet nem tudnak visszakeresni, miközben a telefonról a szakemberek azt is meg tudják állapítani visszamenőleg percnyi pontossággal és centiméterre, hogy a gazdája mikor, kivel és merre járt az utóbbi években. Az viszont előfordulhat, hogy volt telefoncsere. Az üzletkötés és üzenetváltás után egyszerűen kidobták az egyszer használatos telefont, vagy átment rajta az úthenger. De a felhőben? Az is előfordulhat, hogy bespájzolva tartják az üzeneteket az Ursula utáni időkre.

A Magyarország iránt táplált vegyes érzelmeiről elhíresült Věra Jourová EB-alelnök, az EU átláthatósági biztosa azt mondta, az ilyen rövid életű és mulandó kommunikáció nem tartozik az információkhoz való hozzáférésre vonatkozó uniós átláthatósági szabályok hatálya alá. Ez a válasza a kíváncsiskodóknak…

Az viszont mindenképpen gyanús, hogy az Európai Bizottság elnöke ignorálja az SMS-üzletkötésére vonatkozó felhívásokat és kérdéseket, egész eddig sehogy sem reagált rájuk. A témával több uniós országban is foglalkoznak, nem úgy Szlovákiában, ahol a sajtó nem igen érdeklődik. Mintha nálunk valami miatt tabu téma lenne az Európai Bizottság elnökének felettébb gyanús milliárdos üzletkötése.

Megjelent a Magyar7 2022/42. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.