2020. április 21., 18:42

Úgy tűnik, csak magunkban bízhatunk, ezért figyeljünk!

Az AKO aktuális felmérése alapján, ha április közepén lett volna a parlamenti választás, akkor ezen a Magyar Közöségi Összefogás több mint 0,5 százalékot erősödve 4,4%-ot szerzett volna, a Most-Híd pedig további 1,6 százalékot gyengülve csak 0,6 százalékot ért volna el, beérve így választási partnerét, az MKDSZ-t.

Fotó: TASR/AP

Együtt pedig 5 százalékot! Tehát amennyiben áprilisban létrejött volna a TMKÖ (teljes magyar közösségi összefogás), és választások is lettek volna, akkor soványan, de megvan az az áhított 5 százalék! Persze mindenki tudja, hogy nem elég összeadni a felmérésben kimutatott párteredményeket, mert az közel sem tükrözi a valóságot, mert például ki tudja, hogy a TMKÖ létrejöttével mennyien fordítanak hátat az MKÖ-nak, vagy az a maradék 0,6 százaléknyi most- hidas választó miként döntene.

Viszont valamilyen tendenciát mégis sejtet ez a felmérés. Egyrészt azt, hogy a februári parlamenti választásoknak pozitív hozadéka magyar szempontból a magyar összefogás volt! Hogy a rossz előjelek ellenére valahogy mégiscsak létrejött, és hogy megkezdődött a széthúzás felszámolása, ami hosszú távon, ha nem rontjuk el, eredményhez vezethet.

Másrészt azt, hogy a pártelnökségről lemondott Bugár Béla nélkül a Most-Híd egy sivatagban bolyongó félkarú törpe. A legnagyobb magyar megosztó politikai nyugdíjba vonulása tovább gyengíti a vegyespártot, ugyanakkor segítheti az egységes magyar politizálás kialakítását, amennyiben nem jönnek létre máshol újabb törésvonalak.     

A közelmúlt további, felmérésen kívüli minket érintő tapasztalata pedig az, hogy a szlovák pártlistán mandátumhoz jutott magyarok nem igen fognak labdába rúgni és bővítést elérni a kisebbségi jogokban, mivel a kormányprogram nemzetiségi vonalon a status quo megőrzését tűzte ki célul, őket pedig köti a pártfegyelem.

Ezt elismerte Gyimesi György is, akinek szomorúan kellett megtapasztalnia, hogy társai között nem volt meg a politikai akarat arra vonatkozóan, hogy a kormányprogramba bekerüljön az Alkotmány preambulumának módosítása. Tehát továbbra is marad a szlovák nemzetre való hivatkozás az ország polgárai helyett.

Pedig a magyar nemzetiségű képviselő mindent megtett ennek érdekében! Még az állampolgársági törvény hígmagyarra sikeredett módosítását is elfogadta, mert szerinte sikerült ebben azt elérni, hogy már nem vesztik el szlovák állampolgárságukat azok, akik hosszabb ideje külföldön élnek, és megszerzik azon ország állampolgárságát is. Vagyis hagyjuk el szülőföldünket, ha magyar állampolgárságot is akarunk!

Jelzés értékű, hogy ifj. Gyimesi György (id. Gyimesi Györgynek, a HZDS-hez közeli Magyar Népi Mozgalom a Megbékélésért és a Jólétért alapítójának és elnökének a fia), fiatal magyar politikus szinte már bugári „magaslatokra” törekedve megmondója akar lenni annak, hogy mi a jó és mi nem a felvidéki magyarnak, és milyen legyen a kötődése az anyaországhoz! Nézete szerint a felvidéki magyaroknak nincs szükségük magyar állampolgárságra, és a magyar egyszerűsített honosítási eljárásnak nem a felvidéki magyarság volt a célcsoportja, hanem elsősorban az erdélyi magyarok, akiknek a szlovákiai magyarokéval összehasonlíthatatlanul nagyobb a kötődése az anyaországhoz. Miért is?

Mindenből tényszerűen következik, hogy továbbra is elsősorban magunkra számíthatunk! Ezért szükséges sorainkat egységessé szervezni! Nem szabad megengedni, hogy szétszéledjen az összefogásnak az a minimuma, amit sikerült elérni a választások előtt!

Sokkal inkább arra kell törekedni, hogyan lehetne kialakítani egy platformokra épülő új pártstruktúrát, amiben mindenki megtalálja a helyét (még a Most-Híd is talán)! Ennek első feltétele a belső konkurenciaharc elfojtása, a ki, mit hozott a konyhára felfogás teljes mellőzése, a nagyarc magatartás háttérbeszorítása.  Mivel hosszú távon az embereket biztos zavarni fogja, hogy létezik ugyan valahol a magyar összefogás (a közvélemény-kutatók is ezt jegyzik), de ugyanakkor mellette ugyanolyan hangosak vagy halkszavúak az elődpártok is. Bábeli hangzavar – pártzavar, amin gyorsan változtatni kell egy új struktúra kialakításával!

Megosztás
Címkék