Száraz Dénes

2019. október 18., 16:48

Túlélhető egy Híddal kötendő paktum?

Punktum! Paktum! Megszületett a közös javaslat a közös indulásra! Az MKP és a Híd megegyeztek abban, hogy a 2020-as parlamenti választásokon közös választási párt listáján indulnak, amelyet az MKDSZ hoz létre, és amelynek neve Régiók Pártja Híd MKP (szlovákul: Strana regiónov Most MK) lesz. A pártok elnökségeinek még jóvá kelly hagyniuk a megegyezést, és ezt követően kezdhetik el a felek a tárgyalásokat a részletekről egymással és a többi párttal.

A paktumnak az olvasatomban van egy olyan pejoratív mellékzöngéje is, hogy a szóval illetett megegyezési formában benne lapul az átverés csírája, lehetősége is. Pedig az idegen szavak szótárában csak ennyi van ezzel kapcsolatban: nemzetközi szerződés; egyezmény, megállapodás - semmi csalafintaság tehát. Valószínűleg erre a latin eredetű szóra vezethető vissza a lepaktál igénk is, amelynek az „összejátszik, összeszűri a levet mással” jelentése nem feltétlen utal jó szándékra.

Nos, a félreértések tisztázása végett a paktumnak ilyesfajta értelmezésének elkerülésére egyaránt reagálnia kell az MKP-nak és a Hídnak is. Egyrészt tartoznak ezzel a felvidéki magyar választóknak, másrészt a lehetséges kormányváltó szlovák ellenzéki erőinek is, akikkel a parlamentbe jutásuk esetén óhajtanak majd minden bizonyára együttműködést kialakítani. Egyik se tűnik könnyű válaszadásnak, mert el kell magyarázni a „miérteket” és „de-ket” is.

Az MKP-nak elsősorban arra kell válaszolnia, hogy a megegyezés mennyire van összhangban a párt augusztusi állásfoglalásával, miszerint „A választáson való közös indulás fontos az MKP számára, de a tisztességes politizálás ennél is fontosabb.” A kettő együtt vonatkozott akkor a Hídra.

A Hídnak pedig főleg a „DE”-ket kell tisztáznia a felvidéki magyar választók előtt: Mennyire volt etikus Bugár Bélától előbb letagadni, majd szorításban elismerni egy Kočnerrel folytatott tárgyalást. Elég-e azt kijelentenie Sólymos László környezetvédelmi miniszternek, hogy kizártnak tartja a Híd képviselőinek megvásárlását a főügyészválasztáskor (Trnka)? Továbbá magyarázatra szorulnak a Gorilla-ügyben „érdekelt” magyar politikusok érintettségi fokozatai is! Nem kerülve el azt a kérdést sem, hogy miért kellett a legvégsőkig kitartania a vegyespártnak ebben a maffiakormányban. Nem lesz egyszerű a magyar választók többségének szemet hunyniuk a vegyes-tudathamisítás felett sem, úgy érezhetik, hogy a Híd az elmúlt tíz évben talán jóvátehetetlen károkat okozott a felvidéki magyarságnak.

Most nincs helye a további kompromisszumoknak! Elég nagy kompromisszum volt az MKP részéről belemenni a közös indulásba. Most már diktálniuk kell, ezt várja el a felvidéki magyarság. Le kell faragni Bugár nagy arcából, és a közös indulás részleteinek kidolgozását szigorú feltételekhez kell kötni. A Híd óhaja már túlteljesült azzal, hogy az összefogás alapja az MKP-Híd paktum lehet!

Abban az estben, ha a választási párt a parlamentben együttműködni kíván a kormányváltó szlovák ellenzéki pártokhoz, és miért ne tenné, nem szabad befutó helyhez juttatni a közös listán Bugár Bélát, akit az ellenzék nem tart szalon- és koalícióképes politikusnak, bármennyire is hangoztatja együttműködési szándékát mindenkivel. Nem elég csak abban megegyezni, hogy a pártelnökök nem fogják vezetni a közös listát! Hiába tartják egyesek Bugár Bélát a legismertebb felvidéki magyar politikusnak, ha tudjuk, hogy a legmegosztóbb is! Közismert, hogy ismeretségnek különböző előjelei vannak. Például a Whiskyst (Ambrus Attilát) is mindenki ismeri a magyar nyelvterületen, mégsem lehet belőle sehol sem parlamenti képviselő. Kár, hogy Bugár saját maga nem ismerte fel, hogy lejárt az ideje, és már kevesebbet hoz a konyhába, mint amennyit elvisz. Az sem mindegy, hogy valaki hírhedt vagy híres! Ezért szükséges Bugárhoz hasonlóan a himnusztiltásban elhíresült Bastrnák Tibor frakcióvezetőt, valamint Jakab Elemér jelenlegi parlamenti képviselőt – diplomaszédelgőt is kiszorítani a lista befutó helyeiről. Teljes nélkülözésüket is el tudná képzelni a felvidéki magyar választók többsége, de ez anyapártjuk belügye. A karikázásnál viszont véleményt lehet majd nyilvánítani.

Az viszont teljesen egyértelmű mindenki számára, hogy az MKP-Híd megegyezése csak akkor lehet sikeres, ha kerek lesz a magyar összefogás, súlyuknak megfelelően partnerként csatlakoznak hozzájuk a többiek is!

Hiszen meg kell szólítani a paktum két pártjában csalódott magyar választókat is. Ne feledjük azt sem, hogy az MKP-Híd nyári tárgyalásainak kudarca által életre kelt Összefogás mozgalom előretörésének köszönhető az MKP és Híd mostani megegyezése is! Tehát szükség van rájuk, az új arcokra!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pomichal Krisztián 2019. november 10., vasárnap

Új áramlatok az öreg kontinensen

Az már most látszik, hogy az Északi Áramlat 2 elkészültével az európai földgázpiac gyökeres átalakuláson megy keresztül.

B. Vida Júlia 2019. november 10., vasárnap

Elzúgtak forradalmaink

Jó volt egyetemistának lenni 1989 novemberében.

Hajtman Gábor 2019. november 09., szombat

Lesőállásban, avagy mit kínál Schumpeter áruháza?

Hamarosan ismertté válnak az egyes politikai pártok választási programjai, és a pártlisták is végérvényesek lesznek. 

Száraz Dénes 2019. november 08., péntek

Büszke szlovákként is lehetünk felvidéki magyarok?

Donáth Anna a nagy előd, Gyurcsány nyomdokaiban járva azt is kijelentette, hogy a felvidéki magyarok akár büszke szlovákok is lehetnek.

Molnár Judit 2019. november 07., csütörtök

Újragombolt összefogás

Beljebb vagyunk. Már legalább neve van a gyereknek: Magyar Közösségi Összefogás. Az elmúlt hetekben sokan kevés esélyt adtak annak, hogy a pártok eljutnak idáig.

Száraz Dénes 2019. november 06., szerda

Meztelen a király, de ezt sejti ő is

Egy elvtelen, feltétel nélküli összeborulás a Híddal sokkal nagyobb kárt okozott volna a felvidéki magyarságnak, mint akár egy négyéves parlamenti szünet.

Száraz Dénes 2019. november 04., hétfő

Csalóka pártnevek

Megint lesz egy MKDH? Magyar Kereszténydemokrata Híd? Vagy nem is lesz választási párt a túloldalon, és egyszerűen eltűnik a kis csatlós a Híd árnyékában?

Haják Szabó Mária 2019. november 03., vasárnap

Győzött a francia önzés az uniós érdek felett

Franciaország vétózta meg a nyugat-balkániak ígéretes menetelését Európa felé, de miért is?

Száraz Dénes 2019. november 02., szombat

Fehéren feketén: kezdődik az „orbánozás”

Ha már minden egyes eszköz elhasználódik az ötpárti megegyezés létrejöttének megakadályozásában, kezdődik az MKP és az Összefogás fideszes hátterének firtatása! Bumm, és akkor mi van?

Bartók Csaba 2019. november 02., szombat

A hiúság ára

Bugár Béla hiúsága és „jóakarása“ szolgáljon tanulságul a következő nemzedékek, politikai vezetőink számára.

Vélemény
Pomichal Krisztián: Új áramlatok az öreg kontinensen

Az már most látszik, hogy az Északi Áramlat 2 elkészültével az európai földgázpiac ...

B. Vida Júlia: Elzúgtak forradalmaink

Jó volt egyetemistának lenni 1989 novemberében.

Hajtman Gábor: Lesőállásban, avagy mit kínál Schumpeter áruháza?

Hamarosan ismertté válnak az egyes politikai pártok választási programjai, és a pártlisták is ...