2023. január 23., 08:34

Tücsköt-bogarat a tányérra?

Jó napot kívánok, kérnék 5 kg zsírszalonnát, 2 kg pacalt és valami tücsökfélét desszertnek. Milyen tücsköt parancsol, pirítottat, mélyhűtöttet vagy talán élőt? Legyen pirított! Csomagoljam vagy itt fogyasztja el a pultnál a kedves vásárló? Adjak hozzá savanyút, valamilyen kovászos gyomfélét?  

európai unió
Fotó: pixabay.com

Nemsokára fültanúi lehetünk egy ilyen vagy ehhez hasonló beszélgetésnek a hentesüzletekben, ahol tudvalevő, már nem csak vásárolhatunk a konyhánkba, hanem helyben is fogyaszthatjuk az ínyencségeiket.

Boldogult ifjúkoromban a hentesbolt kampóján lógó pacalról azt gondoltam, hogy a hentes kissé koszos, fehér köpenye. Eszembe se jutott, hogy ebből finom pacalpörköltöt lehet főzni. Később pedig kedvenc helyeim lettek a hurkát, kolbászt és pecsenyét is sütő hentesek.  

Tegnap pedig még ki gondolt volna arra, hogy a mesében ciripelő szorgalmas tücsökzenészekből ínycsiklandozó falatkák, egy-kétharapások válhatnak? De ne is csodálkozzunk ezen, az Európai Unióban már annyi lényeges dologgal foglalkoztak az utóbbi időben: az uborka görbületével és méretével, a szabályozott vízöblítéssel a tagállamok illemhelyein, az akácfák kiirtásának bolond ötletével, az intelligens sebességkorlátozás és fáradtságérzékelés bevezetésével a gépkocsikba stb. Összehordtak ezek már annyi tücsköt-bogarat!

Az Európai Bizottság tavaly forradalmi újítást hajtott végre a gasztronómiában is: már a harmadik rovarféle fogyasztását engedélyezte, sőt ajánlotta az európai polgároknak.

Alig másfél évvel ezelőtt a közönséges lisztbogár lárvájának fogyasztását hagyta jóvá az EU, tavaly novemberben pedig a keleti vándorsáska került fel az Unió országainak élelmiszertérképére. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) most egy újabb rovarfaj fogyasztását találta teljesen biztonságosnak és ajánlottnak, így a jövőben az előbbi két rovarféle mellett a házi tücsök is hamarosan megjelenhet a boltok polcain és az emberek tányérjain. A fene a jó ízlésüket!

De menjünk tovább! Az ajánlás szerint a jövőben nem hiányozhat a modern európai ember étlapjáról a vándorsáska sem, amely kb. 7-8 centiméterre nő meg. Magas fehérje tartalma és alacsony zsírtartalma miatt különösen egészséges eledel.

A sáskák előnye a tücsökhöz képest, hogy nem ciripelnek, így elsősorban azok számára jó választás, akiket táplálkozás közben zavar a tücsökzene, pedig jó ebédhez szól a nóta. Finom vándorsáska már ma is kapható, kilója méret függően Magyarországon 1700-3500 forint között mozog, igaz, egyelőre még nem emberi fogyasztásra szánva, csak hüllőeleségként árulják.    

Bár a Földnek ezen részén nincs kultúrája a rovarevésnek, jelenleg több mint 1900 fogyasztásra alkalmas rovart tartanak számon a világban. Főleg Kínában, Vietnamban, Afrikában és Mexikóban dívik a rovarok fogyasztása. Az EFSA értékelése szerint a házi tücsök élelmiszerként való forgalmazása a meghatározott tenyésztési és elkészítési feltételek betartása mellett nem csak biztonságos, de a racionális étkezés része is. Ráadásul a tiszta tücsökistálló vagy nevezhetjük tücsökólnak is, környezetkímélőbb, mint a nagyobb testű haszonállatok részére fenntartott helyiségek. Kevesebb helyet, takarmányt és vizet igényelnek, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmuk pedig tudvalevőleg magas.

Tárolásuk csak a hentesüzletekben esetleg otthon okozhat némi gondot. Számomra például egyelőre elképzelhetetlen, hogy ugyanabban a hentesüzletben vásároljam meg a kedvenc csülkömet vagy oldalasomat, ahol tücsök- és sáskakülönlegességek, valamint lisztbogárlárvák is kaphatók. Így szoktuk meg!

Állítólag a házi tücsök többféle kiszerelésben is kapható lesz az EU-ban, fagyasztva, egészben, szárítva és por formájában is elérhető lesz majd a vásárlók számára. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket pedig megfelelő címkével kell majd ellátni, amelyen felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra. Én már magára a tücskös, bogaras ötletre is allergiás vagyok ugyanúgy, mint az EU-ra úgy, ahogy van!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.