cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. április 10., 18:32

Szükséges egy újabb magyar-magyar párbeszéd

Úgy néz ki, nem tudunk tanulni a múlt hibáiból. Legalábbis a felvidéki magyar politikai elit nem tud, hiszen ugyanazokat a szarvashibákat követi el. A legfőbb problémát ott látom, hogy a három platform teljesen mást képzel el kompromisszum alatt a Szövetségen belül. Adódik a kérdés, lehet ebből kiút, vagy ez a projekt már rég megbukott? Ne temessük a Szövetséget, beszéljük meg!

gondolkodás
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Azt senki sem mondta, hogy a Szövetség megalakulása után nem lesznek nehézségek.

Érthető, hogy a pártstruktúrák összeegyeztetése jelentett némi problémát, de ezeket néhány hónap alatt meg kellett volna oldani.

Legalábbis egy hagyományos struktúrákkal rendelkező pártnak, mint a Szövetség. Jóllehet, azt is figyelembe kell venni, hogy a Szövetség három politikai szubjektumot foglal magába, így a teljes párttá alakulás valóban egy időigényes folyamat ilyenkor. Na de ennyire?

Azt nem állítom, hogy a kisebb súrlódások a párton belül ne lennének természetesek. Vannak azonban olyan megoldatlan problémák, amelyeket nem tudtak őszintén megbeszélni a platformok vezetői. Ezt ki kell mondani.

Mert az nem normális dolog, hogy szűk félévvel az önkormányzati választások előtt még nem sikerült megegyezni a polgármesterjelöltekről az egyes településeken, miközben a szlovák pártoknál már lassan kialakul a teljes lista.

A koalíciókötések pedig már meg is történtek a kisebb pártoknál.

Az sem normális dolog, hogy az egyes platformtagok a közösségi oldalakon üzengetnek egymásnak, és lejárató kampányt folytatnak egymás ellen. És az sem normális, hogy egy szakmai sajtótájékoztatón más témára irányuló kérdésekre kell válaszolni, ráadásul úgy, hogy a párt belső ügyei vannak kiteregetve közben. A választó sajnos azt látja, élő adásban válik hiteltelenné az egész történet.

Azonban még koránt sincs veszve minden.

Pedig sokan már temetik a Szövetséget, vannak olyan „haragos” csoportok is, akiknek érdeke a pártot felbomlasztani. A felvidéki magyarság értelmisége, azok a választópolgárok, akiknek a hangja nincs képviselve a szlovák törvényhozásban, nagyrészt továbbra is az egység építését szeretnék látni. Ahhoz azonban, hogy az építkezés intenzívebben beinduljon, tisztázni kell néhány dolgot a Szövetségen belül.

Elsősorban nem szervezeti kérdésekről van szó. Ezek inkább elméleti és bizalmi kérdések. Ahhoz, hogy a bizalom meglegyen, amelyre aztán lehet építeni a többit, mint például a szervezeti és strukturális egyeztetéseket, az alapoknál kell kezdeni.

Ez pedig a kompromisszum megértése.

Fel kell tenni az alábbi kérdéseket. Mi célból jött létre a párt? Mi a párt szerepe a szlovákiai magyar társadalomban, mely magyar csoportok alkotják a szavazóbázist? Innentől kezdve már sokkal könnyebb definiálni a pártot. Ha ez megvan, akkor jöhetnek az elképzelések, és az ebből születendő kompromisszum. Vajon mindenki tisztában van azzal, hogy mit is jelent a kompromisszum a Szövetségen belül?  Erre egyszerű a válasz. Mert a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a platformok még mindig egymást akarják legyőzni.

A kompromisszum lényege pedig az, hogy mindenki visszalép egyet.

Ha úgy tetszik, lemond valamiről annak érdekében, hogy az új és szélesebb formáció működőképes legyen.

Ez azt jelenti, hogy

az MKP-nak el kell fogadnia azt a tényt, hogy ez nem egy MKP 2.0 projekt, ahol csak az MKP struktúrái számítanak, velük ott van még két másik párt, akikre nem ellenségként kell tekinteni, hanem partnerként.

A Hídnak el kell engednie azt, hogy

a megosztó témákra indulatosan és hisztérikusan reagáljon.

Ilyenek voltak a magyarországi választások, és az egyéb olyan kultúrharcos témák, amelyek kisebb-nagyobb feszültséget és konfliktust okoztak. Ha komolyan gondolják az együttműködést, akkor elengedik a megosztó témák véleményezését, és arra koncentrálnak, hogy a lehető legnagyobb konszenzus jöjjön létre a Szövetségen belül.

Az Összefogásnak pedig azt kell megtanulnia, hogy nemcsak a fiataloké a világ. 

Az nem megoldás, hogy az összes tapasztalt és korosabb politikust nyugdíjba küldik. Éppen ellenkezőleg, alázattal kell tanulni a többiektől.

Azt is józanul kell látniuk, hogy zsarolással és követelőzéssel nem mennek semmire. Ha már bizonyítottak, csak akkor érdemes több szeletet kérni a képzeletbeli tortából.

Nem olyan bonyolult megtalálni a siker kulcsát a Szövetségen belül. Már az félsikernek számít, ha a problémákat nem nyilvánosan vitatják meg. Sikeres lehet az is, ha a kommunikációban egységesek. Ez azonban megint csak a bizalmon és az őszinteségen múlik. Ezért van szükség arra, hogy ne csak a párton belül, de a választópolgár között is megvalósuljon és megszilárduljon a bizalmi kapcsolat.

A jelenlegi járványhelyzet akár kedvező is lehet arra, hogy egy újabb magyar-magyar párbeszéd létrejöjjön. Azt is remélem, nem én vagyok az egyetlen, aki a közeljövőben szükségesnek véli ennek megvalósítását!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.