2023. március 15., 09:16

Szlovákia feladja szuverenitását a külpolitikában?

Petr Pavel cseh államfő első hivatalos külföldi útja Pozsonyba vezetett. A nemzetek korábbi szoros együttélése miatt ez teljesen természetes látogatás volt a közelmúltban hivatalába beiktatott cseh elnök részéről.  A szlovák fővárosban nem első alkalommal találkozott a V4-ek két sírásójelöltje, a cseh és szlovák köztársasági elnök. Zuzana Čaputová ugyanis szokatlan módon már az elnökválasztás napján, a várható eredmények ismeretében felkereste Pavelt, hogy kifejezze örömét megválasztása kapcsán.

caputová pavel
Fotó: TASR/AP

Az ideológiai testvérek most Pozsonyban tovább fűzhették a kapcsolatokat, amelynek egyik áldozata a V4-ek együttműködése lehet, a másik pedig az európai béke és az öreg kontinens gazdasága. Teljes egyetértés mutatkozik ugyanis a külpolitikában a két államfő között: az elkötelezett, feltétel nélküli brüsszeli irányultságukban, Ukrajna fegyveres támogatásában, a szankciókkal kiharcolt béke hirdetésében, valamint a V4-ek szerepének degradálásban, talán még migránskérdésben is. Úgy istenigazából Čaputová majd most tud csak igazán kinyílni. Külpolitikai elképzeléseit Zeman ex államfő eddig féken tudta tartani, az ő idejében nem tudott mindenben közös álláspontra helyezkedni a cseh és szlovák elnök.

Most viszont elszabadulhatnak a lovak, nincs már Zeman, a szlovák és az új cseh elnök egymást megtámogatva ugorhat neki azoknak a témáknak, amelyekről eddig csak titokban beszéltek. Petr Pavel cseh államfő szerint a Visegrádi Együttműködés megérett arra, hogy átértékeljük.

Kijelentette Pozsonyban, hogy a V4-eket már csak egyeztető fórumnak tartja, amely nem foglalkozhat kül- és biztonságpolitikai kérdésekkel. Szerinte a közös cél, ami miatt létrejött, az európai struktúrákhoz való csatlakozás volt, „ezt már sikerült teljesíteni”, ezért a tömörülés működését át kell értékelni. A V4-ek ezek után már csak kereskedelmi, kulturális és gazdasági feladatkörrel működjék a jövőben. Különben is bővülőben van az együttműködés a Slavkovi Hármak (Ausztria, Csehország és Szlovákia) és a kelet-közép-európai NATO-tagországokat tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) keretében, ezekre kellene a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetni, illetve ide kellene bevonni a V4-ek tagállamait is.

Zuzana Čaputová a találkozó után kijelentette: Szlovákia és Csehország teljesen azonos álláspontot képvisel a külpolitikában. A V4-es formátumot gyengíti, hogy amikor olyan nemzetközi jogok sérülnek az orosz agresszió nyomán, mint az államok területi integritása és szuverenitása, nincs teljes egyetértés a V4-eken belül. Bizonyára Magyarországra utalhatott ezzel a szlovák államfő, miközben elfelejtette megemlíteni, hogy Magyarország minden lehető fórumon elítélte már az orosz agressziót és soha nem látott humanitárius segélyben részesítette Ukrajnát. A nézetkülönbség abban rejlik, hogy amíg Magyarország fegyverszünettel és tárgyalásokkal szeretne békét teremteni, Csehország és Szlovákia fegyverekkel és az egyre szaporodó oroszellenes szankciók támogatásával. 

Úgy gondolja a szlovák államfő Pavelhez hasonlóan, hogy a V4-ek tömörülését a jövőben inkább egyfajta jószomszédi viszony építésére kell használni, például a kultúra és a civil szervezetek együttműködése terén, kissé egy gittegyletre emlékeztető formában. A szlovák államfő attól is tart, hogy Szlovákia is az orbáni útra tér. Ebben is megegyeznek Pavellel, aki a magyar miniszterelnököt veszélyként értelmezi.

Lesz még a V4-ek jövőjét illetően a lengyel félnek is néhány szava. Ők nem zárkóznak el eddig a közös politikai fellépésre is kiterjedő szoros együttműködéstől, viszont a történelmi gyökerek miatt bennük élő oroszgyűlölet mérlegre teheti akár az évszázados magyar-lengyel barátságot is…

A cseh és szlovák államelnök külpolitikai kérdésekben tanúsított azonos álláspontja abban is kifejeződik, hogy közös kijevi utat terveznek áprilisban Zelenszkijhez. Sőt Čaputová azt is kijelentette, hogy más külföldi utakon is együtt vehetnek részt. Ez a feltétel nélküli egymáshoz való alkalmazkodás, valamit a brüsszeli út egyirányú követése már-már veszélybe sodorhatja az ország szuverenitását, és rovására mehet a nemzeti érdekeknek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.