2022. május 13., 09:50

Sürget az idő!

Nem könnyű megszokni, hogy a Szövetség egységes párt, amelyben ugyan vannak platformok, de végső soron a helyi szervezet tagsága dönt a jelöltállításról az őszi önkormányzati választásokra. Ha ebbe fentről beavatkoznak, akkor a sérelmezett helyzetbe került platform önálló életre kel, mint ahogy ez Nagymegyeren megtörtént.

homokóra
Fotó: pixabay.com

Az egésznek a hátulütője az lehet, hogy nem három, azonos szervezettségű párt egyesült, hanem egy teljes felépítésű (MKP) helyi, járási és kerületi szervezetekkel, egy felső kézi irányítású Híd, amely elhanyagolta a pártstruktúra-építést, és a döntések felső szinten születtek meg, amelyekhez lent alkalmazkodni illett. Az Összefogás pedig önálló pártként fennállásának rövid ideje alatt nem építkezett sem felülről, sem alulról. 

Tehát csak az MKP rendelkezett széles tagsági bázissal és teljes struktúrával, amellyel a Szövetség helyi szervezeteinek létrehozásakor a legtöbb helyen előnybe és túlsúlyba került a másik kettővel szemben. Az önkormányzati választások közeledtével a két kisebb platform úgy érzi, hogy számukra kedvezőtlen helyzet állt elő, amelyet valahogy kezelni kell. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelöltállításoknál több szót kérnek, mint amit a valós helyzet diktálna. Egyrészt fentről jövő döntésekkel szeretnének rajta módosítani (Nagymegyer), másrészt a kompromisszumkészség hiányára hivatkozva megkérdőjelezik a többség akaratát (Somorja). Ez utóbbi helyen a remélt képviselőjelöltek elmaradása miatt a Híd platformja a párt egykori országos elnökével az élén ki is lépett a Szövetségből.

Persze, lehet ezt úgy is kommunikálni, ahogy Sólymos László (Híd-platform) a Szövetség Országos Tanácsának elnöke teszi:

Azok, akik a saját érdekeiket helyezik a közösségünk érdekei fölé, sajnos az egész Szövetség esélyeit gyengítik.”

Holott csupán arról van szó, hogy egy helyi szervezet a demokrácia szabályai szerint többségi szavazattal döntött a jelöltállításról. A saját érdekek képviselete inkább a kivételezettség elérésében realizálódott volna.

A sorok írója 1998-ban is ott volt a fúziónál. Ha jól emlékszem, annak idején ilyen komoly érdekellentétek nem voltak. Nem léptek ki az Együttélés tagjai az MKP-ból csak azért, mert több MKDM-es jelöltet indított a párt valamelyik településen, és fordítva sem emlékszem ilyesmire. Akkoriban persze nem voltak platformok, amelyek most az elődpártok továbbélését hivatottak elszántan szolgálni. Úgy érzem, hogy az 1998-as egyesült párt egységesebb volt, mint a jelenlegi Szövetség.       

Hogyan lehet ezen változtatni? Dacoskodással, kilépésekkel, eltúlzott és alaptalan platformos követelésekkel semmiképpen sem! Csak józan tárgyalásokkal közelíthetők az álláspontok!

Hála istennek már túl vagyunk a járványon, feloldották a közösségi összejövetelek korlátozásait, az emberek igénylik az informális találkozásokat a Szövetség politikusaival. Nem a platformokra kíváncsiak külön-külön, hanem az egyesült pártra.

Sajnos az útmenti óriásplakátokon szólóban látható politikusok is inkább a különállást üzenik a választóknak. Közös kávéházi beszélgetésekre, civil fórumokra, tartalmas eszmecserékre van szükség, amelyeken a magyar politikusok nem a platformjuk, hanem az egyesült magyar párt színeiben jelennek meg.

Akkor nem fordulna elő, hogy az emberek megkérdezzék, melyik az egyesült magyar párt: a Szövetség vagy Magyar Fórum? Zárójelben megjegyzendő, hogy a Magyar Szövetség elnevezés talán egyértelműbb üzenet lett volna a felvidéki magyarságnak.

Továbbá az a kérdés sem merülne fel, hogy a Szövetség egy negyedik párt, vagy a háromnak a fúziója? Nem csoda a bizonytalanság, hiszen a közéletben, a közösségi hálókon gyakrabban találkozunk véleménykülönbségekkel, mint egységes kiállással, hadd ne soroljam… A jelenlét a közösségi hálókon nagyon fontos, de a személyes találkozásokat nem pótolja, sőt!

Öt hónappal a helyhatósági választások előtt nem engedhetjük meg magunknak a tétlenség luxusát! Nemsokára nyakunkon a nyári szabadságok ideje, amikor talán csak a strandokon futunk össze egymással és talán a politikusainkkal is, igaz egy medencés beszélgetés is jobb, mint a semmilyen. Jöjjenek ki együtt a felvidéki vizekhez, csak ne úszkáljanak különböző úszásnemben! Vagy pillangó-, vagy mellúszás, de legjobb lenne a gyors! Lubickolás semmiképp!

Csapjunk tehát a lovak közé, ötszáz magyarlakta településen kell majd polgármestert és képviselőket választani!

A Szövetség és a felvidéki magyarság jövőjét illetően egyáltalán nem mindegy, milyen eredményt hoznak az önkormányzati választások!

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/19. számában.

Megosztás
Címkék