2020. december 15., 18:41

Sulík jöhet Matovič után – avagy meddig nőhet az SaS?

Nem árulok el nagy titkot, hogy Igor Matovič népszerűségi mutatója mélyrepülésbe tart. A mostani helyzet két fontos dologgal magyarázható: a rossz járványkezeléssel és a Richard Sulíkkal vívott személyes háborúval. Matovič eddig vesztesként, az SaS elnöke győztesként jött ki ebből a konfliktusból. Joggal adódhat a kérdés, vajon mit kezdhet Sulík ezzel a helyzettel, hogyan alakulhat tovább kettejük csatája?

Fotó: TASR/AP

Egyértelmű, hogy Igor Matovič számításai kudarcot vallottak. Richard Sulíkot nem partnerként, hanem konkurenciaként kezelte, ezért a terve az volt, hogy valahogy kiiktassa, elhárítsa a zavaró tényezőt. Sikerült? – az olvasó minden bizonnyal tudja a választ.

A sorozatos személyes támadások leperegtek Sulíkról. Az SaS első embere hidegvérrel reagált, a racionális megoldásokat helyezte előtérbe, olyan pajzsot húzott maga köré, amelyen Matovič indulatai nem tudtak áthatolni.

A zűrzavaros járványhelyzetben Matovič túlfűtött és olykor indulatos kirohanásai csak olajat öntöttek a tűzre. A szlovákiai társadalom jelenleg frusztrált és nyugtalan, heves érzelmek helyett az észérvekre és a racionális megoldásokra lennének fogékonyak az emberek. Magyarán: sokkal inkább hajlandóak meghallgatni Sulík ötleteit.

A legutóbbi felmérés szerint Richard Sulík népszerűsége ugrásszerűen megnövekedett. Zuzana Čaputová és Peter Pellegrini után ő a legnépszerűbb szlovákiai politikus.

A tendencia a pártpreferenciákban is megmutatkozik, míg az SaS népszerűsége nő (13,4%), addig az OĽaNO-é jócskán csökken (14%) – derül ki egy frissen végzett közvélemény-kutatásból.

A két párt között már csak alig egy százalék a különbség. Ha a tendencia ilyen ütemben halad tovább, akkor Sulíkék hamarosan beérik Matovičékat, így hamarosan ők lehetnek a legerősebb párt a jobboldalon.

Ahhoz nem fér kétség, Peter Pellegrini előnye jelenleg megkérdőjelezhetetlen, 22%-os támogatottságot élvez.  Gyakorlatilag nem kell semmit csinálnia, csak kivárni, amíg eljön az ő ideje. A Hlas-SD már hónapok óta a legerősebb párt, ezzel nem is érdemes foglalkozni. Annál inkább érdemes egy kicsit a jobboldalra figyelni, mert érdekes forgatókönyv bontakozhat ki.

Nagy felelősség, de még inkább komoly pozíció a szlovák jobboldali pártok vezetőjévé válni. Ha a mostani helyzetből indulunk ki, akkor könnyen kikövetkeztethető, hogy az OĽaNO vezető szerepét valaki más tölti majd be a jobboldalon.

Erre most minden esélye megvan az SaS-nek, és ha sikerül nekik, akkor óriási lehetőség, de egyben felelősség is hárul rájuk. Mivel Sulík népszerűsége egyre növekszik, az idő előrehaladtával a választói egyre jobban elvárják majd tőle, hogy kezébe vegye a járványkezelést, hiszen ott van a kormányrúdnál. Ugyan Peter Pellegrini a legnépszerűbb politikus, de hiába vár a megfelelő pillanatra, jelenleg ellenzékből aligha tudja tematizálni a közbeszédet.

Azonban ott van Richard Sulík, ő a kormány része, megteheti, hogy konkrét javaslatokkal áll elő, és ha elég bátor, akkor kezébe is veheti a járványkezelést. Az érzelmekkel túlfűtött zűrzavarban mindenképpen ő képviseli a racionalitást, még akkor is, ha sokszor ellentmond saját koalíciós partnereinek.

Matovič tudja, hogy Sulík kemény dió, makacsul ragaszkodik a véleményéhez, amely mellett erősen kiáll. Ezért borul ki a kormányfő, és ezért követ el mindent annak érdekében, hogy Sulíkot rossz fényben tüntesse fel. Minél jobban erőlteti, annál világosabbá válik a közvélemény számára: Matovič maga sétál bele a saját csapdájába.

Az ajtók tehát Sulík számára nyílhatnak szélesebbre, azonban sikere csak akkor lesz biztos, ha eredményeket tud felmutatni, hiszen a szavazói ezt várják tőle. Mint ahogy azt is, hogy előbb vagy utóbb kilépjen a kormányból, ha Matovič tovább folytatja jelenlegi konfrontatív kommunikációját. Ez az állapot egyre kínosabbá válhat Sulík számára, a szavazói pedig nem szívesen támogatnak egy olyan pártot, amely hagyja magát megalázni. Egyelőre ne szaladjunk ilyen messzire, ez mind csak akkor következhet be, ha Sulík bizonyítja rátermettségét. Egy apró hiba, és oda a jobboldali trónörökösség.

Megosztás
Címkék