2021. március 27., 14:14

Sárkány ellen sárkányfű

A világ nagy része kínai és orosz vakcinával lesz beoltva. Afrikában szőnyegbombázáshoz beillő kampányt folytat a világ legnépesebb országa, ajándékba, hitelbe is ad oltóanyagot. De sikeresen megcélozta a nagyon fertőzött Brazíliát, Pakisztánt is. Ez utóbbi ország vállalta, hogy beszáll a még mindig hiányzó harmadik fázisú vizsgálatokba, és további, nagyon népes országokba, Indonéziába vagy Törökországba is szállít vakcinát Kína.

Fotó: korona.gov.hu

Az oroszok is offenzív vakcinadiplomáciát folytatnak, Argentínán és Bolívián át Algériáig már több tucat országban megkapta az engedélyt a Szputnyik V. Tekintsünk el attól, hogy ez a két vakcinaexportőr otthon alig olt. Az uniós államokhoz képest lakosságuk elenyésző százaléka kapta meg a vakcinát, az amerikai, a brit vagy az izraeli lakosság átoltottságáról nem is szólva.

Hogy nem, vagy alig oltanak és a nonstop működő vakcinagyárakból egyenesen a reptérre viszik az ampullákat, a kínai és az orosz politikusok felelőssége, és a lelkiismeretükkel is nekik kell majd elszámolniuk.

Attól nem kell tartaniuk, hogy a lakosság majd benyújtja nekik a számlát a legközelebbi választásokon. Ez a belügyük. De tény, hogy a világban új lekötelezett baráti országokra tesznek szert, illetve a korábbi szövetségeiket megerősítik.

A nyugati vakcinagyártók akkor tudnák felvenni velük a versenyt, ha kevésbé szűkkeblűek lennének. Ha belátnák, hogy harmadik országok bevonásával növelhetnék a gyártókapacitásaikat. Ha belátnák, hogy a rövid távú, de csillagászati haszon kevesebbet ér, mint hosszabb távon a nyugati befolyás megtartása, esetleg növelése a világban.

Csakhogy ehhez a gyártási technológiát is át kellene adni. Azt a tudásbázist, amely milliárdos bevételeket jelent a nyugati gyógyszeriparnak. Őket azonban erre senki sem kényszerítheti, mert nem állami vállalatok.

Enélkül, tehát a gyártási kapacitások bővítése nélkül viszont a Nyugat amúgy is csökkenő befolyása még inkább zsugorodni fog a fejlődő világban. Erre gondoltak az unió vezető politikusai, és nem az együttérzésre és a humánumra, amikor azt mondták, hogy segíteni kell a szegény afrikai országokat a vakcinabeszerzésben.

Gyakran kérdezgettük, mikor lesz már minden úgy, mint volt? Mikor tér vissza az életünk a normális kerékvágásba? Most, egy évvel a pandémia kezdete után világosan látjuk: soha nem tér vissza a régi életünk. Nemcsak azért, mert a vírus még feltehetően sokáig velünk marad, és az is elképzelhető, hogy úgy fogunk oltásra járni, mint a rendszeres preventív orvosi vizsgálatokra.

Azért sem tér már vissza a régi életünk, mert a súlyunk, a nyugati kultúra súlya, ha úgy tetszik, a nyugati befolyás csökkenni fog a világban.

Igaza volt a szlovák külügyminiszternek, amikor azt mondta, hogy a Szputnyik vakcina a hibridháború eszköze. De csak félig volt igaza, mert azt elhallgatta, hogy a kínai és a nyugati vakcinák is a hibridháború eszközei. És még valami: ha valaki azt gondolja, hogy a Covid-útlevél, vagyis az utazást lehetővé tevő zöld tanúsítvány majd különbséget tesz a vakcinák között, az nagyon téved.

A görögök, az olaszok, a franciák és a spanyolok nem fognak lemondani a jól fizető orosz és kínai turistákról. Utóirat: azt olvastam a szlovák sajtóban, hogy a Moszkvában akkreditált szlovák diplomatákat is orosz vakcinával oltották be.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/12. számában.

Megosztás
Címkék