2019. szeptember 5., 10:40

Progresszív Szó?

A hírek szerint az Új Szó helyett akár a Progresszív Szó is lehet a közeljövőben „napilapunk” új neve. Progresszió! Mint ahogy a Progresszív(atás) Szlovákia magyar platformja is az!

Új Szó

Alig telt el pár nap a PSZ magyar tagozatának megalakulása óta (azóta már van Összefogásunk is), ki is bújt alóluk a lóláb: belengették ugyanis a platform születésénél bábáskodók, hogy támogatásukkal szeretnék kétnyelvűsíteni a napilapot!

Ez lenne valószínűleg a szlovák politikai párt kebelén folytatott kvázi magyar politizálásnak az egyetlen „hozadéka”.

A Progresszív Szlovákia így Júdás pénzen menthetné meg az egyetlen magyar nyelvű napilapot az anyagi csődtől, de nagy árat kellene érte fizetnie: lenne egy szlovák változata is.

De tegyük gyorsan hozzá, amit nyerne a réven, elveszítene rögtön a vámon! Nem kétséges, hogy amennyiben az Új Szó kiadója elfogadná a támogatást, a jelenlegi, amúgy is csökkenő olvasótáboruk még jobban megcsappanna, előfizetői dühösen elkergetnék még a kézbesítő postást is a házuktól.

Voltak hasonló elképzelések a hatalom részéről a múlt század kilencvenes éveiben is. Ezek annak idején nem az Új Szó profiljának megváltoztatására irányultak. Az akkori hatalom nem csak a szlovákiai magyar médiapiacot, hanem a felvidéki magyar tudatot is szerette volna befolyásolni.

Ennek szellemében látott napvilágot a Nap, amelyet a Nyilvánosság az Erőszak Ellen koordinációs irodája jelentetett meg a bársonyos forradalmat követően.

Az igyekezet ellenére nem tudta magát országos napilappá kinőni, mert erős szocialista múltja ellenére az Új Szó olvasói megszokásból kitartottak a régi napilap mellett. Vladimir Mečiar érája alatt a kisebbségi sajtóra szánt összegből jelentették meg aztán a Republika, majd a Slovenská Republika négynyelvű, többek között magyar mellékletét is. Sőt, ugyanebben az időszakban jelent meg az Életünk hetilap pár száma is, amelyet egy HZDS-hez közel álló magyar politikai mozgalom alapított.

Vajon mi készteti a PSZ kezdeményezőit a magyar nyelvű napilap kétnyelvűsítésére? Milyen lehetőséget látnak ebben? Az valószínűleg kizárható, hogy a szlovákiai magyarok valódi problémáival szeretnének tisztában lenni, hiszen ott erről nem sokat olvashatnak magyarul se. Azt viszont szimpatikusnak tarthatják, ahogy az Új Szó reagált a PSZ magyar platformjának megalakulására.

Elnyerhette tetszésüket továbbá a napilap elvhű liberalizmusa, az évek óta tartó szolgahűsége a vegyespárt iránt, valamint az államfőválasztási kampányban tanúsított elkötelezettsége is.

Az sem lehet elhanyagolható tényező számukra, hogy az Orbán-kormány vezette Magyarországba szinte napi rendszerességgel kötnek bele a lap szerkesztői, szinte ellenességképként mutatják be az országot, ami a jövőben befolyásolhatja akár a Visegrádi Négyek együttműködésének megítélését is.

Az elképzelés megvalósulása esetén prezentálni lehetne a szlovák olvasóknak, lám, a szlovákiai magyaroknak is megvan a saját véleményük az Orbán-kormányról és Magyarországról.

És mit mondanak a PSZ magyar tagozatalapítói az ötletre? Forgács Attila szerint ebből csak előnye származhat a szlovákiai magyarságnak, elősegítvén az igazi kommunikációt, a szlovákság jobban megismerheti a kisebbség problémáit. Forró Tibor az egész déli régió szempontjából jó gondolatnak tartja a kétnyelvű megjelenést, főleg az itt élő szlovákokra való tekintettel.

Ránk pedig ki lesz tekintettel, ha realizálódik az elképzelés? Nem árt óvatosnak lenni, az Új Szó kétnyelvűsítési szándéka még ragadós is lehet!

Csak nekünk jót akarva, esetleg újfent sorra kerülhetnek iskoláink is! Akár magyar segédlettel....

Megosztás
Címkék