2020. november 18., 10:57

Pozsonyban november 17-én, kedden

Penge dolog ez a demokrácia, lehetőséget ad a nagy meglepetésekre. November 17-én, 2020-ban, a harmincegy évvel ezelőtti rendszerváltás ünnepén színes társaság beszélt a néphez. Mind-mind olyan pártok vezetői, akik a történelemben nem fértek meg egymás mellett. A fasiszták és a kommunisták voltak a nap fő attrakciója. Külön kiemelkedik közülük a maffia-kormányzást lehetővé tevő Smer párt, mely vezetője, Robert Fico, most annak az Alexander Dubčeknek a szobra előtt szónokolt, amelyet a 89 előtti hatalom, benne az ifjúkommunista Ficoval, kiközösített.

Fico a Dubček szobor előtt szónokol, a megtagadott elődre hivatkozva

A politikusok olyanok, amilyenek; ha az érdekük így kívánja, még ilyen fordulatokra is képesek, szokjunk hozzá és ne is csodálkozzunk ezen. Arra azonban ne legyintsünk, hogy ezek a pártok ez év november 17-én a főváros három különböző helyén is nagyszámú szimpatizáns tömeget tudtak előállítani. Az Elnöki Palotához, a Kormányhivatalhoz és a Parlamenthez.

Amilyen a szónok, olyan a közönsége

– mondhatnánk politikai szólásként, így elvárható lett volna, hogy mindenütt a kommunista vagy a náci szemlélet kézzelfogható jeleivel és szólamaival találkozzunk majd a tereken.

Ez azonban hibás feltevés lenne, hiszen nem hinném, hogy az utcákra kivonuló 10-15 ezernyi ember kommunistákból és fasisztákból állt volna össze.

Tüntetés november 17
Ifjú marxista szovjet zászlóval

Találkoztam persze az egykori szovjet állam zászlaját lengető fiúval, akit hallgatva biztosra vettem, hogy hisz a marxi eszmékben; továbbá találkoztam olyan idős hölggyel, aki sípot akasztott a nyakába, hogy a mostani kormányt kifütyülje; itt voltak a balhét kereső ultrák és láttam sok-sok embert, aki úgy acsarkodott a mostani kormányfőre, mintha halálos ellensége lenne. És találkoztam egy járókeretes férfivel, aki elnézést kért, hogy nem mutatkozik be, de fél, hogy ha a neve megjelenik, akkor veszélynek lesz kitéve.

Tüntetés november 17
Sípos hölgy, aki kifütyülné a kormányt a világból

Mindegyiküknél közös volt, hogy ami most történik Szlovákiában, az már szerintük tűrhetetlen, és hogy a szájmaszk az új totalitarizmus jelképe, és hogy a járványügyi rendelkezések igazából a szabadság korlátozására születtek.

A szónokok is ebből indultak ki, hogy le a koronavírust emlegető rendszerrel, s aztán mindig hozzácsaptak valamit a saját elméleteikből. Így lett egy vírusellenes megmozdulásból, privát politikai este.

Egyetlen szociális elégedetlenségre utaló jelet láttam csak aznap este, egy gazdátlan transzparenst, amely a kávéház falának támasztva kiáltotta a világnak, hogy

a teli hassal nem hihetünk az éhezőknek.
Tüntetés november 17
Fotó:  Somogyi Szilárd
Teli hassal nem hiszünk az éhezőknek – áll a kávéháhz mellett.

Akár vírus- vagy kormányellenes tüntetés volt november 17-én Pozsonyban, kedden este, azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek a pártok nagy tömegeket tudtak mozgósítani. Az emberek nem ingyen virsli látomása miatt jöttek el ezekre a demonstrációkra, nem is volt ilyen.

Úgy érezték, hogy elégedetlenségüknek már így is hangot kell adniuk. A véleményünk erről sokféle lehet, de hogy ennyien eljöttek, azt nem hagyhatja egyetlen kormány sem figyelmen kívül.

Megosztás
Címkék