Száraz Dénes

2019. január 24., 10:41

Politikai érettség a Smerben és a felvidéki magyar politikában

Milyen jó lenne, ha a felvidéki magyarok száma megközelítené a Smer választóinak számát! 2916-ban a parlamenti választásokon majdnem 740 ezren álltak egy Irányba, és szavaztak a Smerre, amíg egy évvel később, 2017-ben a Statisztikai Hivatal szerint a magyarok részaránya Szlovákiában a népesség 8,4 százalékára csökkent, 456 ezer főre.

Miközben a hivatal adatai szerint ugyanabban az időben nőtt a szlovák, a roma, a cseh, a sziléz, a morva, a német, az ukrán és lengyel nemzetiségűek száma az országban, a magyaroké viszont csökkent. Pedig nem is olyan régen, 1991-ben még 567 296-an vallották magukat magyarnak (Szlovákia lakosságának 10,7%-a). Így aztán a felvidéki magyarok száma egyre messzebbre kerül a Smer választóinak számától, és nagyon úgy tűnik, hogy csak abban az esetben közelítené meg, ha a legerősebb kormánypárt látványosan elbukna.

Erre viszont kicsi az esély. A Smer szavazótáborának viszonylagos stabilitása annak is köszönhető, hogy vezetői sokkal taktikusabbak és bölcsebbek, mint a felvidéki magyarságé voltak annak idején. Nem a párt szakadását választják akkor, amikor valami gond van a házon belül, amikor úgy tűnik, hogy nem fér el két dudás egy csárdában, hanem megegyezésre és kompromisszumokra törekednek.

2018 viszonylag válságos év volt a legerősebb kormánypárt számára. A kormány és a Smer bukását Fico miniszterelnöki lemondása mentette meg. Bevállalta annak ellenére, hogy sejthette, Pellegriniben erős riválisára talál. Úgy tűnik, azóta már nem is az egykori kormányfő a párt legerősebb embere, hanem sokkal inkább Pellegrini, a jelenlegi miniszterelnök, és hamarosan a párt élén is személycserére kerülhet sor. Ez mentheti meg a Smert a következő parlamenti választásokon.

Fico tehát sokkal okosabb reálpolitikus, mint amilyen Bugár Béla volt 2007-ben. Félreáll, nem pöröl, visszavonul, civil szakmát választ magának, elmegy esetleg alkotmánybírónak. Nem alakít önző módon, dacból magának egy másik pártot, hogy első ember maradhasson továbbra is, hanem visszavonulót fúj a Smer megmentése érdekében. Pedig ő sokkal inkább megengedhetne magának egy új pártot, mert még mindig közel 30 százaléknyi szavazón lehetne osztozkodnia Pellegrinivel.

Bugár 2009-ben a Most-Híd megalakításával politikai szerencsejátékosként 10 százaléknyi magyarság jövőjét tette kockára, így vált belőle a felvidéki magyarság „nagy kalandora”. Azóta pedig már több mint két százalékos a számbeli csökkenésünk. Ez lett a megosztó politikájának következménye. Ficohoz képest ő nem volt hajlandó elviselni a háttérbe szorulást, pedig ő is mehetett volna bárhova, lehetett volna belőle akárki – forgószélszerűen változó köpönyege alapján még Akárki Akakijevics is! Alkotmánybíró persze, nem.

Most már nem elégszik meg a felvidéki magyar trónnal se, arcátlanul államfői tisztségre aspirál, nem törődve azzal, hogy a megosztással mennyi kárt okozott nemzetrészünknek. A hiányzó magyarokat szlovákokkal igyekszik pótolni a különböző választásokon, számára teljesen mindegy, kik és miért szavaznak rá, csak legyenek elegen.

És a maradék koncon tovább gyülekeznek a felvidéki magyar politika hiénái. A belső politikai csatározásaink során többször is megmérettettünk és könnyűnek találtattunk. Már a többség is jól látja, hogy nincs is szükség feltűnő kisebbségellenes politikára, zsebben tarthatják nyugodtan a magyar kártyát. Mi pedig szép lassan, de biztosan felszámoljuk magunkat Bugár Béla irányítása alatt…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Haják Szabó Mária 2019. szeptember 15., vasárnap

Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 15., vasárnap

Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit 2019. szeptember 14., szombat

Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki magyar politikai színtéren.

Száraz Dénes 2019. szeptember 14., szombat

Hazámat egy sálért?

Elmaradt a győzelem, akkor legalább a sálat! Hazámat egy sálért! Nem volt bölcs dolog, sőt ultrabunkóság!

Kövesdi Károly 2019. szeptember 13., péntek

A píszí rémuralma

Akinek van gyermeke, unokája, annak van mit féltenie.

Fibi Sándor 2019. szeptember 11., szerda

A szlovák nyelv tanítása szakmai és nem politikai kérdés

A pedagógusnak a legfontosabb kérdésre, a HOGYAN-ra saját magának kell keresnie a választ. 

Rajkovics Péter 2019. szeptember 10., kedd

Amiért nekünk jobban fáj...

Egy nappal a csata után.

Száraz Dénes 2019. szeptember 09., hétfő

Divat lett a temetőfutás

Gyakorló futóként egykoron nekem is volt egy olyan titkos vágyálmam, hogy jó volna a temető környékén futni, esetleg versenyt a sírásókkal és főleg az idővel!

Hajtman Gábor 2019. szeptember 07., szombat

A siker kulcsa a kezünkben van

A szlovákiai magyar politikát most nagyon nehéz átlátni. Különböző érdekképviseletek, mozgalmak, platformok vannak alakulóban, így nem csoda a magyar választó értetlensége a kialakult helyzetben. 

Vélemény
Haják Szabó Mária: Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián: Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit: Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki ...