Száraz Dénes

2019. január 24., 10:41

Politikai érettség a Smerben és a felvidéki magyar politikában

Milyen jó lenne, ha a felvidéki magyarok száma megközelítené a Smer választóinak számát! 2916-ban a parlamenti választásokon majdnem 740 ezren álltak egy Irányba, és szavaztak a Smerre, amíg egy évvel később, 2017-ben a Statisztikai Hivatal szerint a magyarok részaránya Szlovákiában a népesség 8,4 százalékára csökkent, 456 ezer főre.

Miközben a hivatal adatai szerint ugyanabban az időben nőtt a szlovák, a roma, a cseh, a sziléz, a morva, a német, az ukrán és lengyel nemzetiségűek száma az országban, a magyaroké viszont csökkent. Pedig nem is olyan régen, 1991-ben még 567 296-an vallották magukat magyarnak (Szlovákia lakosságának 10,7%-a). Így aztán a felvidéki magyarok száma egyre messzebbre kerül a Smer választóinak számától, és nagyon úgy tűnik, hogy csak abban az esetben közelítené meg, ha a legerősebb kormánypárt látványosan elbukna.

Erre viszont kicsi az esély. A Smer szavazótáborának viszonylagos stabilitása annak is köszönhető, hogy vezetői sokkal taktikusabbak és bölcsebbek, mint a felvidéki magyarságé voltak annak idején. Nem a párt szakadását választják akkor, amikor valami gond van a házon belül, amikor úgy tűnik, hogy nem fér el két dudás egy csárdában, hanem megegyezésre és kompromisszumokra törekednek.

2018 viszonylag válságos év volt a legerősebb kormánypárt számára. A kormány és a Smer bukását Fico miniszterelnöki lemondása mentette meg. Bevállalta annak ellenére, hogy sejthette, Pellegriniben erős riválisára talál. Úgy tűnik, azóta már nem is az egykori kormányfő a párt legerősebb embere, hanem sokkal inkább Pellegrini, a jelenlegi miniszterelnök, és hamarosan a párt élén is személycserére kerülhet sor. Ez mentheti meg a Smert a következő parlamenti választásokon.

Fico tehát sokkal okosabb reálpolitikus, mint amilyen Bugár Béla volt 2007-ben. Félreáll, nem pöröl, visszavonul, civil szakmát választ magának, elmegy esetleg alkotmánybírónak. Nem alakít önző módon, dacból magának egy másik pártot, hogy első ember maradhasson továbbra is, hanem visszavonulót fúj a Smer megmentése érdekében. Pedig ő sokkal inkább megengedhetne magának egy új pártot, mert még mindig közel 30 százaléknyi szavazón lehetne osztozkodnia Pellegrinivel.

Bugár 2009-ben a Most-Híd megalakításával politikai szerencsejátékosként 10 százaléknyi magyarság jövőjét tette kockára, így vált belőle a felvidéki magyarság „nagy kalandora”. Azóta pedig már több mint két százalékos a számbeli csökkenésünk. Ez lett a megosztó politikájának következménye. Ficohoz képest ő nem volt hajlandó elviselni a háttérbe szorulást, pedig ő is mehetett volna bárhova, lehetett volna belőle akárki – forgószélszerűen változó köpönyege alapján még Akárki Akakijevics is! Alkotmánybíró persze, nem.

Most már nem elégszik meg a felvidéki magyar trónnal se, arcátlanul államfői tisztségre aspirál, nem törődve azzal, hogy a megosztással mennyi kárt okozott nemzetrészünknek. A hiányzó magyarokat szlovákokkal igyekszik pótolni a különböző választásokon, számára teljesen mindegy, kik és miért szavaznak rá, csak legyenek elegen.

És a maradék koncon tovább gyülekeznek a felvidéki magyar politika hiénái. A belső politikai csatározásaink során többször is megmérettettünk és könnyűnek találtattunk. Már a többség is jól látja, hogy nincs is szükség feltűnő kisebbségellenes politikára, zsebben tarthatják nyugodtan a magyar kártyát. Mi pedig szép lassan, de biztosan felszámoljuk magunkat Bugár Béla irányítása alatt…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. július 23., kedd

Amikor a minimálbérek az égbe szöknek

A minimálbéremeléssel emelkednek az árak, növekszik a munkanélküliség is, a nyugdíjak vásárlóértéke pedig rohamosan csökkenhet. Ha viszont nem emelkednek a bérek, álmodozni se lehet!

Agárdy Gábor 2019. július 22., hétfő

Ez már eugenika?

Az emberiséget már évezredek óta foglalkoztatta a saját faja kvalitásainak javítása, mint pl. az emberi intelligencia növelése vagy a takarékosságra és az emberi szenvedés csökkentésére irányuló törekvések...

Molnár Judit 2019. július 21., vasárnap

A necces, a nem jó, a rossz meg a még rosszabb

Jelen állás szerint a politika számára marad tehát a koalíció vagy a választási párt.

Száraz Dénes 2019. július 21., vasárnap

Danko, a (zászló)rúdtáncos

Sokan nacionalista túlkapásnak vélik a zászlórúd méretét, Dankót pedig ezért nemzeti húrokon játszó rúdtáncosnak.

Kolek Zsolt 2019. július 20., szombat

Két választás Magyarországon

Megszűnt a kétosztatú ellenzék, s ezáltal az a centrális erőtér, amelyben a kormánypártoktól jobbra és balra is jelentős támogatottságú középpártok lettek volna? 

Száraz Dénes 2019. július 19., péntek

A SaS mézesmadzaga a magyaroknak

Az SaS vagy sejt valamit, vagy sokkal ravaszabb és politikusabb, mint az OĹANO!

Száraz Dénes 2019. július 15., hétfő

A magyarországi ellenzék európai megnyilvánulása

Ilyen Szlovákiában nem fordulna elő...

Kövesdi Károly 2019. július 14., vasárnap

Móricz Zsigmond ürügyén

A 140 éve született Móricz táboroktól, ízlésektől függetlenül talán a legsokrétűbb, a korabeli magyar társadalmat legkomplexebb módon megjelenítő írója. 

Haják Szabó Mária 2019. július 13., szombat

Már megint szembejött az a fránya valóság

Vajon minek kell még történnie ahhoz, hogy Európában azok legyenek a hangadók, akik tudomásul veszik a puszta valóságot, és a bűnösből nem csinálnak hőst?

Száraz Dénes 2019. július 12., péntek

Idegenben jó a döntetlen

A focipályákon túl is zajlanak a párharcok.

Vélemény
Száraz Dénes: Amikor a minimálbérek az égbe szöknek

A minimálbéremeléssel emelkednek az árak, növekszik a munkanélküliség is, a nyugdíjak vásárlóértéke ...

Agárdy Gábor: Ez már eugenika?

Az emberiséget már évezredek óta foglalkoztatta a saját faja kvalitásainak javítása, mint pl. ...

Molnár Judit: A necces, a nem jó, a rossz meg a még rosszabb

Jelen állás szerint a politika számára marad tehát a koalíció vagy a választási párt.