Száraz Dénes

2019. január 24., 10:41

Politikai érettség a Smerben és a felvidéki magyar politikában

Milyen jó lenne, ha a felvidéki magyarok száma megközelítené a Smer választóinak számát! 2916-ban a parlamenti választásokon majdnem 740 ezren álltak egy Irányba, és szavaztak a Smerre, amíg egy évvel később, 2017-ben a Statisztikai Hivatal szerint a magyarok részaránya Szlovákiában a népesség 8,4 százalékára csökkent, 456 ezer főre.

Miközben a hivatal adatai szerint ugyanabban az időben nőtt a szlovák, a roma, a cseh, a sziléz, a morva, a német, az ukrán és lengyel nemzetiségűek száma az országban, a magyaroké viszont csökkent. Pedig nem is olyan régen, 1991-ben még 567 296-an vallották magukat magyarnak (Szlovákia lakosságának 10,7%-a). Így aztán a felvidéki magyarok száma egyre messzebbre kerül a Smer választóinak számától, és nagyon úgy tűnik, hogy csak abban az esetben közelítené meg, ha a legerősebb kormánypárt látványosan elbukna.

Erre viszont kicsi az esély. A Smer szavazótáborának viszonylagos stabilitása annak is köszönhető, hogy vezetői sokkal taktikusabbak és bölcsebbek, mint a felvidéki magyarságé voltak annak idején. Nem a párt szakadását választják akkor, amikor valami gond van a házon belül, amikor úgy tűnik, hogy nem fér el két dudás egy csárdában, hanem megegyezésre és kompromisszumokra törekednek.

2018 viszonylag válságos év volt a legerősebb kormánypárt számára. A kormány és a Smer bukását Fico miniszterelnöki lemondása mentette meg. Bevállalta annak ellenére, hogy sejthette, Pellegriniben erős riválisára talál. Úgy tűnik, azóta már nem is az egykori kormányfő a párt legerősebb embere, hanem sokkal inkább Pellegrini, a jelenlegi miniszterelnök, és hamarosan a párt élén is személycserére kerülhet sor. Ez mentheti meg a Smert a következő parlamenti választásokon.

Fico tehát sokkal okosabb reálpolitikus, mint amilyen Bugár Béla volt 2007-ben. Félreáll, nem pöröl, visszavonul, civil szakmát választ magának, elmegy esetleg alkotmánybírónak. Nem alakít önző módon, dacból magának egy másik pártot, hogy első ember maradhasson továbbra is, hanem visszavonulót fúj a Smer megmentése érdekében. Pedig ő sokkal inkább megengedhetne magának egy új pártot, mert még mindig közel 30 százaléknyi szavazón lehetne osztozkodnia Pellegrinivel.

Bugár 2009-ben a Most-Híd megalakításával politikai szerencsejátékosként 10 százaléknyi magyarság jövőjét tette kockára, így vált belőle a felvidéki magyarság „nagy kalandora”. Azóta pedig már több mint két százalékos a számbeli csökkenésünk. Ez lett a megosztó politikájának következménye. Ficohoz képest ő nem volt hajlandó elviselni a háttérbe szorulást, pedig ő is mehetett volna bárhova, lehetett volna belőle akárki – forgószélszerűen változó köpönyege alapján még Akárki Akakijevics is! Alkotmánybíró persze, nem.

Most már nem elégszik meg a felvidéki magyar trónnal se, arcátlanul államfői tisztségre aspirál, nem törődve azzal, hogy a megosztással mennyi kárt okozott nemzetrészünknek. A hiányzó magyarokat szlovákokkal igyekszik pótolni a különböző választásokon, számára teljesen mindegy, kik és miért szavaznak rá, csak legyenek elegen.

És a maradék koncon tovább gyülekeznek a felvidéki magyar politika hiénái. A belső politikai csatározásaink során többször is megmérettettünk és könnyűnek találtattunk. Már a többség is jól látja, hogy nincs is szükség feltűnő kisebbségellenes politikára, zsebben tarthatják nyugodtan a magyar kártyát. Mi pedig szép lassan, de biztosan felszámoljuk magunkat Bugár Béla irányítása alatt…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Kolek Zsolt 2019. április 16., kedd

Emléknap a vérvádak árnyékában

Az ezredforduló óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon állították fel az akkoriban Magyarországhoz tartozó Kárpátalján az első gettót.

Száraz Dénes 2019. április 16., kedd

Felvidéki bizonytalanságok

Az eredendő bűn megmarad: kvázi magyarok a magyar himnusz felvidéki tiltása ellen szavaztak! Nézzük el ezt nekik?

Pomichal Krisztián 2019. április 13., szombat

Bajszok és oroszlánok

Bizonyára volt már rátermettebb vezetése is az Egyesült Államoknak, de még egy olyan, aki ennyi munícióval szolgálna a lapkészítés és a határidők által sanyargatott egyszeri újságírónak, biztosan nem.

Száraz Dénes 2019. április 12., péntek

A Bugárnak kiosztott három pofon

Most nem értem, vagyis értem, miért van annyira felháborodva a Most-Híd, főleg Bugár Béla pártelnök azért, mert Kiska nem írta alá az állami szimbólumokról szóló törvényt!

Kolek Zsolt 2019. április 11., csütörtök

A költészet hatalma

A lírát a harmónia iránti vágyunk tartja életben. Segít megélni érzelmeinket: szeretni, gyűlölni, lelkesedni, vagy csak elbújni a mélabús sorok mögött.

Kövesdi Károly 2019. április 10., szerda

Fiaim, csak énekeljetek!

Az egész kabaréban (szomorújátékban?) a legtanulságosabb a cinkos Most-Híd vegyes tudatú hon(talan) atyáinak a magyarázkodása.

Száraz Dénes 2019. április 08., hétfő

Az EU kötelezettségszegése

Ki fogja szavatolni a biztonságot az erőszakos betelepítést követően? Az európai értékek a lakosság felhígítását követően merre kanyarodhatnak el?

Aich Péter 2019. április 07., vasárnap

Államfői gondok

Nem egyszerű feladat egy állam élén állni, s méltóképpen képviselni azt. Nem is sikerül ez mindenkinek maradéktalanul.

Agárdy Gábor 2019. április 06., szombat

Van azért igazságosság az EU-ban!

Ha jól látom a neten, egy szlovén médiatermék - a "MLADINA" - lehozott egy vitatható karikatúrát Orbán Viktorról. ..

Haják Szabó Mária 2019. április 06., szombat

A periféria a sanzölizén

A rendőrségi tiltás ellenére múlt szombaton huszadik alkalommal is az utcára vonultak a sárgamellényesek Franciaország több nagyvárosában.

Vélemény
Kolek Zsolt: Emléknap a vérvádak árnyékában

Az ezredforduló óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon ...

Száraz Dénes: Felvidéki bizonytalanságok

Az eredendő bűn megmarad: kvázi magyarok a magyar himnusz felvidéki tiltása ellen szavaztak! Nézzük el ezt nekik?

Pomichal Krisztián: Bajszok és oroszlánok

Bizonyára volt már rátermettebb vezetése is az Egyesült Államoknak, de még egy olyan, aki ennyi munícióval ...