Száraz Dénes

2019. január 24., 10:41

Politikai érettség a Smerben és a felvidéki magyar politikában

Milyen jó lenne, ha a felvidéki magyarok száma megközelítené a Smer választóinak számát! 2916-ban a parlamenti választásokon majdnem 740 ezren álltak egy Irányba, és szavaztak a Smerre, amíg egy évvel később, 2017-ben a Statisztikai Hivatal szerint a magyarok részaránya Szlovákiában a népesség 8,4 százalékára csökkent, 456 ezer főre.

Miközben a hivatal adatai szerint ugyanabban az időben nőtt a szlovák, a roma, a cseh, a sziléz, a morva, a német, az ukrán és lengyel nemzetiségűek száma az országban, a magyaroké viszont csökkent. Pedig nem is olyan régen, 1991-ben még 567 296-an vallották magukat magyarnak (Szlovákia lakosságának 10,7%-a). Így aztán a felvidéki magyarok száma egyre messzebbre kerül a Smer választóinak számától, és nagyon úgy tűnik, hogy csak abban az esetben közelítené meg, ha a legerősebb kormánypárt látványosan elbukna.

Erre viszont kicsi az esély. A Smer szavazótáborának viszonylagos stabilitása annak is köszönhető, hogy vezetői sokkal taktikusabbak és bölcsebbek, mint a felvidéki magyarságé voltak annak idején. Nem a párt szakadását választják akkor, amikor valami gond van a házon belül, amikor úgy tűnik, hogy nem fér el két dudás egy csárdában, hanem megegyezésre és kompromisszumokra törekednek.

2018 viszonylag válságos év volt a legerősebb kormánypárt számára. A kormány és a Smer bukását Fico miniszterelnöki lemondása mentette meg. Bevállalta annak ellenére, hogy sejthette, Pellegriniben erős riválisára talál. Úgy tűnik, azóta már nem is az egykori kormányfő a párt legerősebb embere, hanem sokkal inkább Pellegrini, a jelenlegi miniszterelnök, és hamarosan a párt élén is személycserére kerülhet sor. Ez mentheti meg a Smert a következő parlamenti választásokon.

Fico tehát sokkal okosabb reálpolitikus, mint amilyen Bugár Béla volt 2007-ben. Félreáll, nem pöröl, visszavonul, civil szakmát választ magának, elmegy esetleg alkotmánybírónak. Nem alakít önző módon, dacból magának egy másik pártot, hogy első ember maradhasson továbbra is, hanem visszavonulót fúj a Smer megmentése érdekében. Pedig ő sokkal inkább megengedhetne magának egy új pártot, mert még mindig közel 30 százaléknyi szavazón lehetne osztozkodnia Pellegrinivel.

Bugár 2009-ben a Most-Híd megalakításával politikai szerencsejátékosként 10 százaléknyi magyarság jövőjét tette kockára, így vált belőle a felvidéki magyarság „nagy kalandora”. Azóta pedig már több mint két százalékos a számbeli csökkenésünk. Ez lett a megosztó politikájának következménye. Ficohoz képest ő nem volt hajlandó elviselni a háttérbe szorulást, pedig ő is mehetett volna bárhova, lehetett volna belőle akárki – forgószélszerűen változó köpönyege alapján még Akárki Akakijevics is! Alkotmánybíró persze, nem.

Most már nem elégszik meg a felvidéki magyar trónnal se, arcátlanul államfői tisztségre aspirál, nem törődve azzal, hogy a megosztással mennyi kárt okozott nemzetrészünknek. A hiányzó magyarokat szlovákokkal igyekszik pótolni a különböző választásokon, számára teljesen mindegy, kik és miért szavaznak rá, csak legyenek elegen.

És a maradék koncon tovább gyülekeznek a felvidéki magyar politika hiénái. A belső politikai csatározásaink során többször is megmérettettünk és könnyűnek találtattunk. Már a többség is jól látja, hogy nincs is szükség feltűnő kisebbségellenes politikára, zsebben tarthatják nyugodtan a magyar kártyát. Mi pedig szép lassan, de biztosan felszámoljuk magunkat Bugár Béla irányítása alatt…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. február 16., szombat

A józan ész hiátusa?

Ha élne a konflisos Matus paraszt rokonom, ijedtében hanyatt vágta volna magát a kétlovas hintóján.

Száraz Dénes 2019. február 15., péntek

Szülői számsor papa és mama helyett Franciaországban

Sajnálatra méltók azok a kisgyerekek bárhol a világon, akiknek a szülei úgy érzik, hogy számukra bántó és diszkriminatív lehet az édesanya, édesapa elnevezés

Kiss Réka 2019. február 13., szerda

Sok mondat a szoptatásról

Meggyőződésem, hogy nagyságrendekkel több édesanya képes szoptatni, mint aki valóban szoptat.

B. Vida Júlia 2019. február 12., kedd

A jó példa ragadós lehetne

Többgyermekes családok nélkül elfogyunk!

Száraz Dénes 2019. február 11., hétfő

Sárközy Irén védelmében

A Most-Hidas képviselőasszonnyal viszont semmi baj! A szavazáskor minden bizonnyal saját lelkiismerete találkozott a pártjáéval.

Pomichal Krisztián 2019. február 09., szombat

Makacs tények

1 015 078. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hivatalos statisztikája szerint ennyi migráns (bevándorló, menekült, a kívánt verziót ki‑ki húzza alá maga) érkezett 2015‑ben, a válság zenitjén, Európába.

Száraz Dénes 2019. február 09., szombat

Majdnem mindenki Bélája

Fel! Támadunk! Gondolhatták a felvidéki magyar politikusaink, amikor bátran bevállalták a jelölésüket a köztársaságielnök-választásra.

Kövesdi Károly 2019. február 08., péntek

Száll a kakukk

A beköltöző szlovákság felrúgja a sok évszázad alatt kialakult etnikai arányokat, szétveri a faluközösségeket, elértékteleníti a természeti környezetet. Utánuk üget a nyelvváltás, a magyar nyelv beszorítása a konyhasutba.

Kolek Zsolt 2019. február 07., csütörtök

Szlovák-magyar viszony: illúzióktól a gesztusokig

A nemzetállami díszlet semmivel sem lesz kevésbé valóságos attól, ha például magyar nyelven olvashatjuk a vasúti megállók neveit.

N. Gyurkovits Róza 2019. február 05., kedd

„Civil” belebeszélők a püspöki kar beleszólási joga ellen

A történelmi egyházak azért történelmiek, mert felekezeti közösségeik az aktuális mainstream-ek ellenére a legrosszabb időkben is mertek-tudtak az örök igazságok felé törekedni.

Vélemény
Agárdy Gábor: A józan ész hiátusa?

Ha élne a konflisos Matus paraszt rokonom, ijedtében hanyatt vágta volna magát a kétlovas hintóján.

Száraz Dénes: Szülői számsor papa és mama helyett Franciaországban

Sajnálatra méltók azok a kisgyerekek bárhol a világon, akiknek a szülei úgy érzik, hogy számukra ...

Kiss Réka: Sok mondat a szoptatásról

Meggyőződésem, hogy nagyságrendekkel több édesanya képes szoptatni, mint aki valóban szoptat.