Száraz Dénes

2019. augusztus 21., 16:52

Patthelyzet

Azt ígérték, augusztus végéig vagy megegyeznek, vagy nem. Bejelentik, hogy közös listán indulnak a parlamenti választásokon, vagy önállóan.

A közös lista közös programot követel, viszont a külön lista két önálló programjában sem lesz sok különbség, nem is nagyon lehet, csak különböző pártszínekben lesz megfogalmazva nagyjából ugyanaz. A programfüzet fejlécének logója lehet csupán eltérő. Az egyikben kicsit nemzetibb lehet majd a tartalom, a másikban kicsit liberálisabb. Az egyik etnikusabb, a másik interetnikusabb. Az egyik narancssárga, esetleg szivárványszínű, a másik piros-fehér- zöld. A közös mindkettőben a felvidéki magyar szavazatvadászat lesz! 

Jelen pillanatban nem valószínű az MKP és a Híd összeborulása, mert az MKP azt mondja, hogy a választáson való közös indulás fontos ugyan számára, de a tisztességes politizálás még ennél is fontosabb!

Mindenki számára egyértelmű, hogy ez a Bugár személyére utal, mivel jelenleg Szlovákiában a tisztességes politizálás nem köthető össze a vegyespárt elnökének nevével. Teljesen egyet lehet érteni ezzel az állásponttal!  

Igazi, és nem látszatösszefogásért szól a harang!
A Most-Híd pedig suszterként maradjon szépen egyelőre a kaptafánál, őrizze csak a végletekig interetnikusságát és pártelnökét!

Bugár viszont mit mond? Ha a Híd érdeke azt kívánja, visszalép.

Már fel is ajánlotta lemondását a párt országos tanácsülésén, miközben bizonyára árgus szemekkel figyelt minden tétova mozdulatot, bizonytalan tekintetet. Nem a felvidéki magyarok érdeke diktálná tehát a visszalépését, csupán a Hídé. Szűkebb megközelítés, olyan pártsoviniszta jellegű!

Aztán azt is kijelentették, hogy a választásokig biztos marad Bugár a pártja élén (utána a vízözön). Nem kétséges, hogy ebben az esetben a közös képviselőjelöltlista éléről sem húzódna vissza szerényen. Felvidék prímása nem lehet másodhegedűs! Politikai karrierjének harminc éve alatt nem szokott hozzá a parlamenten és hatalmon kívüliséghez. 

Két teljesen eltérő álláspont, patthelyzet! Létezhet egyáltalán kiút ebből a jelenlegi politikai zsákutcából? Ha igen, milyen? Keressük meg! 

  • Bugár megígéri az MKP-nak, hogy tisztességes lesz, az MKP pedig elhiszi neki. Közösen indulnak, bejutnak, mosolyognak, ott pedig a Híd egyből felrúgja a megállapodást, és önjáratra kapcsol át. Nesze neked, felvidéki magyar választó!
  • A közérdekre, köznyomásra hivatkozva az MKP feladja jogos feltételeit, és úgy, ahogy van, elfogadja szőröstül-bőröstül, Bugárostul a Hidat. Ennek elég kicsi a valószínűsége, mert akkor lerántja magát is a vegyespárt jelenlegi szintjére. Hiszen Bugár Béla jellembeli (charakter) tisztességének kérdőjelei közszájon forognak az országban, és ez döntő lehet a választásokon is (charakter rozhoduje). Nem csoda tehát, hogy az MKP is elbizonytalanodott személyét illetően.
  • A Most-Híd magát megerőszakolva megszabadul Bugártól. Ennek is pici az esélye, mert személyi kultusza a vegyespárton belüli közismert, kihívója ott nem igen lesz a közeljövőben. Messze van még a párt a Bugár utáni időtől! Nem volt elég figyelmeztető jel Bugár számára az államfőválasztási kudarc, de pártja sem okult az EP választások sikertelenségéből.
  • Lesz magyar összefogás, csak Híd nélküli. Az MKP összefog a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel, a Magyar Fórummal és a civil szervezetekkel. Megállapodást kötnek, és a párt saját listáján helyet biztosít az említett szervezetek jelöltjeinek. Jelen pillanatban ennek lenne egyedüli értelme! A vegyespártnak pedig nem lesz kivel összefognia, egységet prezentálnia a választások előtt! 

Beszűkült a mozgástere a Hídnak! Miért is? A jelenlegi kormánykoalíciós partnerei megelégelték hintapolitikáját, az ellenzékiek a 2016-os pálfordulását, az azóta tartó vesszőfutását és kočnerségét is. Az új szlovák ellenzéki pártoknak is nehezen tudná magát eladni ugyanilyen okok miatt. Pár nap múlva pedig kiderül, hogy miképp viszonyulnak hozzá a magyar pártok, elsősorban az MKP. 

A jelenlegi személyeskedő huzavona helyett gyorsan neki kellene kezdeni a negyedik pont realizálásának. A magyar összefogás így lehetne akár tisztességes is!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Kolek Zsolt 2019. szeptember 17., kedd

Oktatási dilemmáink: működhet-e a finn modell Szlovákiában?

A mélyülő krízis felveti a kérdést: hogyan tovább, milyen kitörési pontok kínálkoznak a szlovákiai közoktatás számára?

Száraz Dénes 2019. szeptember 16., hétfő

Össze-visszafogások

Felvidéki magyar kirakós.

Haják Szabó Mária 2019. szeptember 15., vasárnap

Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 15., vasárnap

Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit 2019. szeptember 14., szombat

Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki magyar politikai színtéren.

Száraz Dénes 2019. szeptember 14., szombat

Hazámat egy sálért?

Elmaradt a győzelem, akkor legalább a sálat! Hazámat egy sálért! Nem volt bölcs dolog, sőt ultrabunkóság!

Kövesdi Károly 2019. szeptember 13., péntek

A píszí rémuralma

Akinek van gyermeke, unokája, annak van mit féltenie.

Fibi Sándor 2019. szeptember 11., szerda

A szlovák nyelv tanítása szakmai és nem politikai kérdés

A pedagógusnak a legfontosabb kérdésre, a HOGYAN-ra saját magának kell keresnie a választ. 

Rajkovics Péter 2019. szeptember 10., kedd

Amiért nekünk jobban fáj...

Egy nappal a csata után.