2018. július 16., 13:07

Pálinka-dal

Amikor 2010-ben a Fidesz-KDNP átvette a kormányzást Magyarországon, az első országgyűlési határozatuk egyike a házi adómentes pálinkafőzés engedélyezésére vonatkozott, családonként évi 50 liter mennyiségben megszabva. Az Európai Bizottság később az Európai Unió Bírósága elé idézte Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt. A családi pálinkafőzésnek a kötelezettségszegési eljárás kilátásba helyezése miatt nem sikerült teljesen megúsznia az adó bevezetését, és egy jelképes nagyságú átalányadót fizetnek 2015-től az anyaországban a házi pálinkafőző mesterek. Természetesen megmaradt a magánfőzés joga.

pálinka
Fotó: Pixabay

Szlovákiában most jött el annak az ideje, hogy az otthon megtermett vagy ehhez hozzávásárolt gyümölcsből ne csak lekvárt vagy szörpöt lehessen főzni odahaza, hanem pálinkát is - tiszta szilvát, körtét, almát, barackot vagy vegyest. A lepárlóüzemek és szeszfőzdék szlovákiai szövetsége határozottan elutasította a Most-Híd által benyújtott törvénymódosító javaslatot a szesz gyártásáról és értékesítéséről valamint az alkohol jövedéki adójáról, amelyet meglepő módon az első olvasatban 121 parlamenti képviselő támogatott. Ezzel megnyílt az első kapu a házi pálinkafőzés útjában.

A vitathatatlanul népszerű javaslat beterjesztője a szlovák parlamentben a szlovák-magyar vegyespárt volt, de nem ő volt az ötletgazda! Farkas Iván, az MKP országos alelnökének tájékoztatása szerint pártja gazdasági programjában már 2012-ben szerepelt a házi pálinkafőzés engedélyeztetésére vonatkozó törvényjavaslat, amit most a Most-Híd szinte teljes egészében lenyúlt. Így a „vegyespárt vegyespálinkájaként” kerülhet be majd a köztudatba (illetve a piacra, torokba) a házi pálinkafőzés törvénymódosítása. Ezzel nem is lenne olyan nagy baj, hiszen jelenleg a Most-Híd van olyan helyzetben, hogy átültetheti ezt a népszerű törvénymódosítást, sokkal inkább az tűnik furcsának, hogy egy szóval sem hivatkozik a „forrásra”, sőt meg sem említi az ötletgazdát.

Viszont azt is kíváncsian várjuk, hogy a törvény hatálybalépését követően ki lesz majd Szlovákiában a szlovén vagy magyarországi gyártók  által eddig forgalmazott házi szeszfőző berendezések hazai kizárólagos forgalmazója esetleg gyártója. Mert nagy buli lesz, az biztos!

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.