2020. március 12., 13:57

Okos lány a népmeséből

Lesz-e 13. havi nyugdíj? Lesz, ha lesz. Idén. Bár, ha az alkotmánybíróság sürgősséggel úgy dönt, hogy mégse legyen, akkor már idén is spórolni fog az államkassza. Ok is lesz rá, elvégre: a koronavírus. S ha koronavírus, miért ne lehetne euróvírus belőle – elvégre itt van, a schengeni övezeten belül…

nyugdijas-munkavallalas.jpg
Fotó: archívum

Ha válság van, nyugdíjválság is van. Mint 2008-at követően volt. Utána ugye meg kellett húzni a nadrágszíjat. A nyugdíjasokét is. Át is szabták gyorsan a nyugdíjvalorizációs rendszert.

2004-től a valorizációs arányszámot az infláció és az előző évi nemzetgazdasági béremelkedés mediánja adta meg. A válságot követően már csak valamiféle – nyugdíjas – inflációs szám maradt a rendszerben, s az is úgy, hogy a teljes éves nyugdíjtömeget érintette, ténylegesen pedig minden egyes nyugdíjas ugyanannyi emelést kapott, mert a kasztbeli szolidaritást is törvényesítették… (Volt tehát sok ezer olyan idős ember, akinek egy évtizeden át csak „amortizálódott” a nyugdíja, mert az országos átlagnál nagyobb jövedelemmel vonult nyugállományba.)

S mikor az összeurópai gazdaságélénkítő intézkedések következtében az infláció majd nullára csökkent, az egyen-valorizáció összege 1,80 eurót kóstált havonta, holott a munkabérek már jócskán emelkedő pályán voltak. Ekkor már a „szociálisan” érzékeny kormány is elszégyellte magát, s beleszőtte a törvénybe, hogy a valorizációnak minimálisan 2 százalékosnak kell lennie. (Hadd hízzanak a nyugdíjasok is.)

A nyugdíjas egyenlősdiből az idei évtől kezdve újra tényleges – inflációs rátát követő – valorizáció lett. Érdem szerinti. Merthogy az átlagosnál több nyugdíjat élvező „nyugger” az átlagosnál több járulékot is fizetett be aktív éveiben. A kisnyugdíjasoknak kegyként kiosztogatott ún. karácsonyi nyugdíjakból pedig nagy hirtelen 13. nyugdíjat csináltak néhány nappal a választások előtt.

Pontosabban: nem egészen, csak mintha, mert a kasztbeli „szolidaritás” egy formája azért fennmaradt. Az átlagnyugdíjat kapja meg minden öregségi nyugdíjas, lesz hát, aki a havi nyugdíjánál többet, lesz, aki kevesebbet kap…

Már ha kap. Mert igaz ugyan, hogy köztársasági elnök asszonyunk a sürgősséggel módosított törvényt ugyan aláírta, tehát az hatályba léphet, de párhuzamosan az alkotmánybíróságon megtámadta a törvény meghozásának módját, ami miatt a jogszabály Kassán még elmeszelhető. Ha ez megtörténik, az már az alkotmánybíróság lelkén fog száradni, nem az elnök asszonyén. Mint az okos lány a mesében: hozott is meg nem is…

Mert mesélt is hozzá, hogy ő az idősektől nem irigyli, dehogy is, jusson nekik. Csak ne ilyen csúnya módon, ne ilyen populistán, ne ilyen kampányszagúan, ne ilyen politikai-ideológiai célzattal, ne ilyen szabályszegően. Ne ilyen példanélkülien. (?) „Sajnos a kormány és a parlamenti többség eljárása az iskolapéldája annak, hogyan nem szabadna elfogadni egy olyan jogszabályt, amely csaknem másfél millió állampolgárt érint, és évente csaknem félmilliárd euróba kerül” – itt van az eb elhantolva, ahogy a klasszikus mondaná. Másfél millió állampolgár hogy jön ahhoz… Államfő asszonyunknak ezért van vitája a parlamenttel a példátlan törvényhozási eljárás miatt.

Mi, nyugdíjas ex-parlamentitudósítók azonban tudjuk, hogy példanélküliségről szó sincsen, ebben a fiatalka kis országban ugyanis többször születtek már sürgősséggel olyan törvények, amelyek durván megsértették az alkotmányt (lásd pl. a KIA-gyár körüli földkisajátításokra vonatkozót!), meg a 2010-es június 10-ei parlamenti „sürgölődéseket” sem felejtettük el – mindössze két nappal a parlamenti választások előtt!

Az utóbbiban a párttörvényt is módosították úgy, hogy a választáson leadott voksok után járó összeget csökkentették mintegy 4 millió euróval arra hivatkozva a törvény indoklásában, hogy természeti csapások következményeinek kompenzálására teremtenek vele forrásokat… A párttörvénynek ez a része azóta sem változott.

Nem tudom, megnézte-e valaki, hogy rendre a vis major alapban landol-e ez a sürgősségi négymillió, ha már egyszer jogállam… S talán erről is meg kéne kérdezni az alkotmánybíróságot. Hogy ne maradjanak fontos dolgok, egyszerinek, átmenetinek szánt megszorítások „csak úgy”, ottfelejtve, csak mert olyanokat sújtanak, akiknek nincs joguk alkotmánybírósághoz fordulni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.