2021. augusztus 31., 09:33

Óda az érsekújvári intelligens padhoz

Olvasom, hogy Érsekújvárban kettő darab intelligens padot „ültettek ki”, egyet a Béke mozi elé, egyet pedig a főtérre vezető sétálóutcában, amelyet mi, tökmagosok korzóként emlegetünk!

Érsekújvár főtere

Hajdanán az iskolai osztályokban szamárpadok voltak, amelyekbe sokszor nem a legrosszabb, hanem inkább a legcsintalanabb tanulókat ültették. Valószínű, hogy az intelligens padokat sem a legműveltebbek fogják felkeresni, hanem azok az internetfüggők, akikre két wifihely között az utcán hirtelen rájuk tör a nettkényszer!

Valószínűleg nagy harc lesz ezekért az ülőalkalmatosságokért, mert ki ne szeretne intelligens padon ücsörögni, esetleg jó újvári szokás szerint ott tökmagozni, miközben a másik kezével nyomogatja a telóját?

Mi lesz most a hagyományos, régi főtéri padokkal, amelyek árván fognak szomorkodni a nagy téren? A két új pad előtt pedig kígyózik majd a várakozók hosszú sora. Megszorítások persze lehetnek, amelyek csökkenthetik az érdeklődők létszámát. Ilyen lehet például az, hogy csak okostelefon birtokában lehet odacsücsülni, ami logikus is, hiszen a padon van wifielérhetőség! Ezt esetleg a városi rendőrök ellenőrizhetik: intelligens padra csak okostelefonnal!

A kettőnek együtt egyfajta szürrealitása van, olyan személytelen, emberi kapcsolatok nélküli világba vezet át minket.

Valamikor azért ültek le az emberek a főtéri padokra, hogy megpihenjenek, esetleg beszélgessenek is. Létezett egy olyan hagyomány a városban, hogy a plébániatemplom előtt a vén vadgesztenyefa árnyékában rendszeresen találkoztak régi barátok, ismerősök, hogy megbeszéljék például a legutóbbi hazai focimérkőzés történéseit. Mert akkoriban még szinte mindenki járt focimeccsre, ma már se foci, se vadgesztenyefa…Itt-ott még ugyan összeverődik néhány ember a téren, leállnak dumcsizni is, de régebben az igazi találkahely és séta-úticél a terebélyes fa tövében lévő padok és a beszélgetőtársak voltak.

Napjainkban a főtéri pihenőhelyek többsége általában foglalt napközben, fura kinézetű figurák szatyrokkal és üvegekkel felszerelkezve ülnek ott. Az intelligens padot talán kerülni fogják a rajta lévő kütyük miatt. Bár ez nem azt jelenti, hogy az ilyen padon csak öltönyben, nyakkendőben és kosztümben lehet majd helyet foglalni. 

Mitől intelligens egy pad és mitől okos a telefon, az óra, az önjáró porszívó és fűnyíró, valamint a magától leparkoló személygépkocsi?

Valamikor csak az emberek lehettek ilyenek, a tárgyakat és a használati cikkeket nem illették meg ilyen jelzőkkel! Nem volt például intelligens söprű és okos talicska sem…Még soha nem volt ennyire eltárgyiasult a világunk, mint a műszaki fejlődés eredményeképpen napjainkban, miközben eltárgyiasul a személyiség, és az emberi viszonyok is azzá válnak.

Nagyon egymásra talált tehát Érsekújvárban és szerte a világon az intelligens pad és az okos telefon!

Majd jöhetnek ezek után az intelligens fák, bokrok és játszóterek is a virtuális mászókákkal és a gyerekruha-kímélő homokozókkal is.

Csak állunk és bámulunk, és már meg sem botránkozunk a boltokban az előre kitökmagolt tökmagcsomagok láttán! Pedig nekünk, tősgyökeres újváriaknak igencsak kegyeletsértő a kihámozott, csupasz tökmag látványa! Megvető pillantást vetünk rá! Az újvári focicsapat hazai mérkőzésein arról tudja felismerni a kemény(tök)mag a vendégszurkolókat, hogy nem tökmagolnak, a szurkolás nyelve alapján már nem… Kassák Lajos, Érsekújvár híres szülöttje mondotta volt egyszer, hogyha Párizsban elindult a kiköpködött tökmaghéjak nyomán, érsekújváriba botlott. A főtér közelében álló életnagyságú bronzszobra napjainkban már bizonyára hiányolja az igazi tökmagolókat és főleg a magyar szót. A tökmagolás érsekújvári szenvedélye öröklődik, nemzedékről nemzedékre száll, az anyanyelv már nem annyira…

Szürreális kép: az éjszaka leple alatt megelevenedő Kassák-szobor körülnéz a főtéren, betekint az egykori iskolájának ablakán, és az egész napos fárasztó ácsorgás után leül az új intelligens padra.

Egész biztos, hogy nem veszi elő az okostelefonját, de kalapot emel, és szoborként is búcsút int szülővárosának...

Megosztás
Címkék