B. Vida Júlia

2018. május 25., 16:13

Nyugdíj vagy nyögdíj?

Ez itt a kérdés, kedves Olvasóink. Merthogy napok, sőt hetek óta megy a politikai csatározás az ügyben, vajon meg kell-e szabni a nyugdíjba vonulás felső korhatárát, vagy sem? Jogában áll-e a tisztes munkában megőszült hatvanasnak tudni, mikor jön el az a várva várt nap, hogy végre nyugdíjba mehessen?

A politika mindig is imádott tőkét kovácsolni az olyan, mindenkit érintő, kényes témákból, mint a nyugdíj. Hisz nincs olyan ember ebben az országban, akit ez előbb vagy utóbb ne érintene. A legnagyobb kormánypárt a „plafonozás”, vagyis a felső korhatár megszabása mellett kardoskodik, mondván, úgy tisztességes, ha az ember tudja, mikortól teheti le végre a lantot, és élvezheti a jól megérdemelt, bár sok esetben szégyenletesen alacsony nyugdíjat. Andrej Danko és az SNS ugyan egyetért a nyugdíjkorhatár 64-65 évre való maximálásában, de köti az ebet a karóhoz az ügyben, hogy a több gyermeket vállaló nők számára lehetővé kell tenni a korábbi nyugdíjba vonulást.

A Most-Híd viszont nem támogatja koalíciós partnere alkotmánytörvény-javaslatát. Szerinte a felső korhatár „bebetonozása” azért sem szerencsés, mert senki sem tudhatja, milyen lesz az ország gazdasági és demográfiai helyzete 2035-ben… Ők amellett vannak, hogy az embereknek legalább öt évvel a nyugdíjaztatásuk előtt tudniuk kellene, mikor jön el számukra az aktív élet vége. Hogy rá tudjanak készülni, tervezni tudják öregkorukat. Mondhatnánk úgyis, hogy megpróbáljanak egy kis tőkét felhalmozni, aranytartalékot képezni a rájuk váró nehéz időszakra, amikor zuhanásszerűen fog csökkenni a havi bevételük…

Az OĽaNO és a Sme rodina el tudják képzelni, hogy támogatják Ficóék javaslatát, de csak akkor, ha a nők nyugdíjba vonulásánál tekintetbe lesz véve, hány gyermeket neveltek fel. Nem lesz tehát könnyű alkotmányos többséget szerezni a parlamentben a törvény elfogadásához.

Akárhogy is csűrjük-csavarjuk a dolgot, mégiscsak egy dolog jön le ebből az átlagember számára. Nincs megoldva, miből is fogják fizetni a jövő generációk nyugdíját. Nyílt titok, hogy már a mostani nyugdíjasok járandóságát is csak kínkeservesen lehet előteremteni. A demográfiai mutatók pedig semmi jóval nem kecsegtetnek. Szlovákia Európa talán leggyorsabban elöregedő országa. A képlet egyszerű, elég egy-két évtized, és több lesz az eltartott, mint az eltartó. Baj az is, hogy tovább élünk, mint szüleink és nagyszüleink, ráadásul életünk utolsó éveit sokszor már csak mások segítségére szorulva tudjuk végig evickélni….

Hát ezért is van szükség a nyugdíjkorhatár folytonos, lassan egekig való emelésére… Meg azért, mert kevés gyermek születik. A fiatalok már nem olyan merészek a gyermekvállalásban, mint eleik. Talán, ha végre nálunk is lennének családsegítő állami programok, különböző kedvezmények, többen be mernék vállalni a második, ne adj Isten, a harmadik vagy negyedik gyermeket is.

A minap egyik ismerősöm azt mesélte, a kalkulációk szerint a mostani óvodások és iskolások várhatóan 71 éves korukig fognak dolgozni. Még elképzelni is rémes. Tessék csak belegondolni, mondjuk, hogyan bírna dolgozni egy ennyi idős nő a geriátriai osztályon. Hogy bírná felültetni, emelgetni a járó- és mozgásképtelen betegeket?

Szóval, megáll az ész! Szlovákia ugyanis nemcsak a leggyorsabban elöregedő, de a legkorábban megbetegedő emberek országa is. Nálunk nagyjából az ötvenes évek elején, derekán már szinte csak nagyítóval lehet olyan embert találni, aki nem szed valamilyen gyógyszert magas vérnyomásra, szívpanaszokra vagy más egészségügyi problémára. Míg anyáink még 54-55 éves korukban mehettek nyugdíjba, mi, a mostani középkorú generáció, már minimum 10-11 évvel később. És ami a legrosszabb, könnyen lehet, hogy még annyi nyugdíjunk sem lesz, mint nekik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. október 16., kedd

Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd elnökének a megítélése erősen megosztja a hazai közvéleményt. Ennek több oka is van.  

Kövesdi Károly 2018. október 14., vasárnap

Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar lenni, természetesen a nép érdekében teszi.

Száraz Dénes 2018. október 13., szombat

Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan zeneszerzőt a Négy évszak versenymű megkomponálására?

Kiss Réka 2018. október 12., péntek

Egódiadal vs. Barátság

A barátság igaz és örök.

Száraz Dénes 2018. október 11., csütörtök

Ne várd a novembert, várd inkább a májust!

Szép korban a szépkorúság?

N. Gyurkovits Róza 2018. október 10., szerda

A „monopolista versenyé” a jövő?

A bökkenő, amivel a Nobel-díjas elmélet nem foglalkozik, hogy lesz-e elegendő vevő a tartós növekedéshez.

Molnár Judit 2018. október 10., szerda

Mélypont

A gyűlöletkampányt Kijevben fazonírozzák, a jelek szerint átgondolt stratégiával.

Száraz Dénes 2018. október 09., kedd

2019-től bevezetnék az arab számokat az EU-ban

Meg lehetne esetleg kérdezni bárhol az utca emberét, hogy a jobbról balra tartó arab írás uniós bevezetését támogatja-e, vagy maradjunk meg a hagyományos balról jobbra tartó európai, köztük magyar írásmódnál?

Fülöp Antal 2018. október 08., hétfő

Miben hisz a modern ember?

Ezt a kérdést teszi fel Robert Musil a Tulajdonságok nélküli ember című megaregényében, majd így folytatja: Istenben vagy egy Világcég főnökében hisz?

Száraz Dénes 2018. október 07., vasárnap

Tényleg vége a kettős időnek?

1980-tól éltünk vele együtt jóban, rosszban! Minden évben fejtörést okozott két alkalommal, hogy most akkor merre is tekerjük - előre vagy hátra az órát?

Vélemény
Száraz Dénes: Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd ...

Kövesdi Károly: Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar ...

Száraz Dénes: Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan ...