B. Vida Júlia

2018. május 25., 16:13

Nyugdíj vagy nyögdíj?

Ez itt a kérdés, kedves Olvasóink. Merthogy napok, sőt hetek óta megy a politikai csatározás az ügyben, vajon meg kell-e szabni a nyugdíjba vonulás felső korhatárát, vagy sem? Jogában áll-e a tisztes munkában megőszült hatvanasnak tudni, mikor jön el az a várva várt nap, hogy végre nyugdíjba mehessen?

A politika mindig is imádott tőkét kovácsolni az olyan, mindenkit érintő, kényes témákból, mint a nyugdíj. Hisz nincs olyan ember ebben az országban, akit ez előbb vagy utóbb ne érintene. A legnagyobb kormánypárt a „plafonozás”, vagyis a felső korhatár megszabása mellett kardoskodik, mondván, úgy tisztességes, ha az ember tudja, mikortól teheti le végre a lantot, és élvezheti a jól megérdemelt, bár sok esetben szégyenletesen alacsony nyugdíjat. Andrej Danko és az SNS ugyan egyetért a nyugdíjkorhatár 64-65 évre való maximálásában, de köti az ebet a karóhoz az ügyben, hogy a több gyermeket vállaló nők számára lehetővé kell tenni a korábbi nyugdíjba vonulást.

A Most-Híd viszont nem támogatja koalíciós partnere alkotmánytörvény-javaslatát. Szerinte a felső korhatár „bebetonozása” azért sem szerencsés, mert senki sem tudhatja, milyen lesz az ország gazdasági és demográfiai helyzete 2035-ben… Ők amellett vannak, hogy az embereknek legalább öt évvel a nyugdíjaztatásuk előtt tudniuk kellene, mikor jön el számukra az aktív élet vége. Hogy rá tudjanak készülni, tervezni tudják öregkorukat. Mondhatnánk úgyis, hogy megpróbáljanak egy kis tőkét felhalmozni, aranytartalékot képezni a rájuk váró nehéz időszakra, amikor zuhanásszerűen fog csökkenni a havi bevételük…

Az OĽaNO és a Sme rodina el tudják képzelni, hogy támogatják Ficóék javaslatát, de csak akkor, ha a nők nyugdíjba vonulásánál tekintetbe lesz véve, hány gyermeket neveltek fel. Nem lesz tehát könnyű alkotmányos többséget szerezni a parlamentben a törvény elfogadásához.

Akárhogy is csűrjük-csavarjuk a dolgot, mégiscsak egy dolog jön le ebből az átlagember számára. Nincs megoldva, miből is fogják fizetni a jövő generációk nyugdíját. Nyílt titok, hogy már a mostani nyugdíjasok járandóságát is csak kínkeservesen lehet előteremteni. A demográfiai mutatók pedig semmi jóval nem kecsegtetnek. Szlovákia Európa talán leggyorsabban elöregedő országa. A képlet egyszerű, elég egy-két évtized, és több lesz az eltartott, mint az eltartó. Baj az is, hogy tovább élünk, mint szüleink és nagyszüleink, ráadásul életünk utolsó éveit sokszor már csak mások segítségére szorulva tudjuk végig evickélni….

Hát ezért is van szükség a nyugdíjkorhatár folytonos, lassan egekig való emelésére… Meg azért, mert kevés gyermek születik. A fiatalok már nem olyan merészek a gyermekvállalásban, mint eleik. Talán, ha végre nálunk is lennének családsegítő állami programok, különböző kedvezmények, többen be mernék vállalni a második, ne adj Isten, a harmadik vagy negyedik gyermeket is.

A minap egyik ismerősöm azt mesélte, a kalkulációk szerint a mostani óvodások és iskolások várhatóan 71 éves korukig fognak dolgozni. Még elképzelni is rémes. Tessék csak belegondolni, mondjuk, hogyan bírna dolgozni egy ennyi idős nő a geriátriai osztályon. Hogy bírná felültetni, emelgetni a járó- és mozgásképtelen betegeket?

Szóval, megáll az ész! Szlovákia ugyanis nemcsak a leggyorsabban elöregedő, de a legkorábban megbetegedő emberek országa is. Nálunk nagyjából az ötvenes évek elején, derekán már szinte csak nagyítóval lehet olyan embert találni, aki nem szed valamilyen gyógyszert magas vérnyomásra, szívpanaszokra vagy más egészségügyi problémára. Míg anyáink még 54-55 éves korukban mehettek nyugdíjba, mi, a mostani középkorú generáció, már minimum 10-11 évvel később. És ami a legrosszabb, könnyen lehet, hogy még annyi nyugdíjunk sem lesz, mint nekik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. január 16., szerda

Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel együtt a magyar származású elnökjelölt is. Hova ültetni le őket?

Kövesdi Károly 2019. január 15., kedd

Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes 2019. január 14., hétfő

Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, egymásnak feszülve nem lesz esélye bekerülni a parlamentbe!

Pomichal Krisztián 2019. január 13., vasárnap

Patkószegek

Egy patkószeg miatt a patkó elveszett, a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett, a lovas miatt a csata elveszett, a csata miatt a háború elveszett, a háború miatt az ország elveszett.

Molnár Judit 2019. január 12., szombat

A show folytatódik

Még fel sem ocsúdott az ország az év végi kötelező vigalomból, s a politikacsinálók máris turbó fokozatra kapcsoltak.

Pomichal Krisztián 2019. január 12., szombat

Hordószónokok

A múlt év utolsó negyedében több mint 33 százalékkal csökkent a nyersolaj hordónkénti ára, ekkora esés pedig példa nélküli az utóbbi években, 2014 hasonló időszakában volt utoljára ehhez fogható.

Kolek Zsolt 2019. január 12., szombat

A doni katasztrófa és a kollektív emlékezet

Hetvenhat évvel ezelőtt, ezekben a fagyos januári napokban indult meg a Vörös Hadsereg támadása, amely a Don-kanyarban néhány nap alatt áttörte a hősiesen küzdő, ámde hiányosan felszerelt 2. magyar hadsereg védelmét.

Száraz Dénes 2019. január 11., péntek

Betyárból pandúr

Élénken él az emlékezetünkben az is, amikor első kormányzása alatt Kaliňákkal együtt egy sajtótájékoztatón hazudozással vádolta meg Malina Hedviget. Most pedig alkotmánybírónak jelölik.

Aich Péter 2019. január 10., csütörtök

Vigyázat! Hírek!

A szakma becsülete, a szó becsülete, az igazságosság ki tudja, hova lett.

Száraz Dénes 2019. január 09., szerda

Hova tűnt a jellem?

Az óriásplakátok mostani üzenete szerint most tapasztalt államfőre lesz szüksége az országnak!

Vélemény
Száraz Dénes: Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel ...

Kövesdi Károly: Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes: Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, ...