2020. szeptember 8., 08:50

Novicsokos csiki-csuki

Itt van ez a Navalnij-ügy, amely összeesküvés elméletek gyártására sarkallja az embert. Miután az orosz emberjogi aktivista rosszul lett a Távol-Keletről visszatérő repülőgépen, kényszerleszállás után az omszki kórházban kezelték. Pár nap múlva Németországba szállították az orosz orvosok és az állam engedélyével.

Alekszej Navalnij
Fotó: TASR / AP
Alekszej Navalnij

A németek idegméreg-nyomokat találtak és állítják, hogy a hírhedt orosz novicsok idegméregről van szó. Felszólították Oroszországot, hogy adjon magyarázatot, illetve cáfolja meg bizonyítékokkal az orvosok  és szakemberek állítását.

Valami új szelek fújnak Európában, mert a római jog szerint a vádlónak kell bizonyítani a vádlott bűnösségét, nem pedig a vádlottnak a saját ártatlanságát. De mindezek mellett nézzük meg, hogy miért is kellett volna Navalnijnak meghalnia.

Természetesen, előre ki kell jelenteni, hogy mindaz ami most következik, az a színtiszta összeesküvés-elméletek kategóriájába tartozik.

Azt az egész világ tudta, hogy Navalnij egy Putyin-ellenes polgári aktivista, aki nagyon sok NGO-s támogatást kapott innen-onnan. Már nem egyszer volt összetűzése az állami rendőrséggel. Putyinnak érdekében állna, ha Navalnij simán és csendben elhagyná az országot, mert akkor megszűnne a probléma egy része. Lehet, hogy az aktivista nem akart kötélnek állni és nem fogadta el a felkínált lehetőséget.

Azonban idegméreggel eltenni láb alól egy ilyen ismert politikust nem lehet érdeke Putyinnak, a polóniumos gyilkosság és az idegméreggel való londoni támadás nagyon betett Putyinnak a Krím-félsziget birtokbavételével együtt.

Ha Putyin mégis úgy döntött, hogy „államérdekből“ lelépteti Navalnijt, akkor azt megtehette volna úgy, hogy sohasem találják meg az áldozatot. Feltételezhető, hogy egy volt KGB-s van annyira profi, hogy ilyenhez ért.

Ha igazán valamiféle idegméreg volt, akkor a tettes nagyon amatőr módon bánhatott a méreggel, mert ellenkező esetben a fertőzött perceken belül meghal.

Az orosz orvosok szerint állítólag nem találtak a betegnél novicsokra jellemző tüneteket, át is adták őt a németeknek.

Létezhetnek erők, amelyek az amerikai elnökválasztások előtt akarnak káoszt kreálni, többek között Oroszországban és Európában is.

Semmi sem könnyebb, mint egy amerikai, angol, francia vagy akár cseh novicsok-féle idegméreggel (mert nem egyedül az oroszok gyártották) csinálni egy álbalhét és aztán szétkenni az ügyet.

Már a németek is jelezték, hogy Putyinnak nyilatkoznia kell, mert veszélyben lehet a Nordstream 2 befejezése, ill. üzembe helyezése. Kinek érdeke, hogy ez a tengeri vezeték Oroszország és Németország között ne legyen működőképes? Kinek érdeke egy orosz - német ellentét?...

A következő összeesküvési-elmélet az lehet, hogy Navalnij nem tudta teljesíteni a rábízott feladatot Oroszország destabilizálásában, kényelmetlen lett a saját ellenzékijeinek és ezért „megpróbálták finoman rávenni“ , hogy hagyja el az országot. Ha pedig a likvidálása volt a cél, ismét csak pancser lehetett  a kivitelező.

Putyin nem is olyan régen módosította az alkotmányt az elnökválasztással kapcsolatban, mi szerint akár még harminc évig is meg-meg választathatná magát.

Lehet, hogy ez néhány saját ambiciózus aparátcsikjának nem tetszett  és mindent megtesznek, hogy Putyint lejárassák és kellemetlen helyzetbe hozzák Nyugaton.

Lehet, hogy soha nem fog kiderülni, mi is történt. Az azonban majd sokat elárul, hova megy a kórházból Navalnij. Követi-e Chodorkovszkij példáját.

És mi van akkor, ha pl. csak egy sima hasnyálmirigy-gyulladás és görcs volt az ok vagy valami hasonló és a német orvosokat megtéveszthette az orosz orvosok által használt gyógyszerészeti anyagok felfedezett nyomai.

Az összeesküvés elméletekben semmi sem lehetetlen, ezért a találgatásokat és új elméletek „gyártását“ az olvasókra bízom.

Megosztás
Címkék