2021. február 8., 17:00

Nem lehet, vagy nem szabad

Kotleba fasiszta párjából további két ismert politikus, Milan Uhrík európai parlamenti képviselő és Milan Mazurek szlovák parlamenti képviselő távozott.

Köszönetet mondanak Kotlebának, de továbbra már nem kérnek belőle, a saját útjukat fogják követni. Az ok: nem szándékoznak politikai elszigeteltségben maradni. Tegnap tudtuk meg ezt a hírt az esti híradóból.

Így most már összesen hat parlamenti képviselője hagyta ott Marian Kotlebát, alaposan meggyengítve A Mi Szlovákiánk Néppárt pozícióját.

Hihetetlenül radikális változást hirdet Mazurek, aki eddigi gonoszágairól, fasiszta megnyilvánulásairól kerek perec kijelentette: teljesen tudatában van annak, hogy a harag vagy a gyűlölet csak zsákutcába vezetnek. Így nem lehet politizálni. Már csak néhány könnycseppet kellett volna legördítenie az arcán, hogy megríkassa a tévénézőket. Teljesítménye így is megrázó és megrendítő volt. De nem az őszinteségből kifolyólag!

Koromfeketéből hófehérbe ugrott át, s ez teljességgel hihetetlen.

És éppen ennek bizonygatása az, ami felkavarja, megrendíti az embert. Mert ki az, aki el tudja hinni a rémisztő rasszista megnyilvánulásairól ismert politikusról, hogy száznyolcvan fokos fordulatot vett? Nagyon találóan nyilatkoztak egyes parlamenti képviselők, akik megjegyezték: Mi van, most már light fasiszták lesznek? Vagy:

Ha a róka megváltoztatja bundája színét, az nem jelenti azt, hogy továbbra már nem rókáról van szó.

Most javában folynak a találgatások, van-e a kotlebás távozóknak esélyük valamilyen politikai tőkére. Szerencsére nincs, már csak azért sem, mert a hat ember két táborra oszlik, és nem hajlandó együttműködni.

Mazurek azért rendíthetetlenül szajkózza a magáét. Hamut szór a fejére: bocsánatot kér mostanáig elkövetett bűneiért. Például a 2015-ös incidensért, amikor a pozsonyi fő vasútállomáson verbálisan (és felettébb durván) támadott egy muszlim családra. „Bocsánatot kérek ezért a cselekedetemért, ez nem volt helyes, vulgáris volt, és abszolút elfogadhatatlan az adott helyzetben, és általában az emberi méltóság tekintetében” – szavalja a kamerába, és állhatatosan farkasszemet néz a híradó nézőivel.

Magára öltötte az ártatlan bárány kosztümjét, emellett védtelen, bűntelen kiskutya tekintetével próbálja megigézni a nagyérdeműt.

Mit is mondott az elején? „Így nem lehet politizálni.” Én pedig azt mondom: Így nem szabad!

Kapcsolódó cikkeink