2020. november 17., 10:06

Nehéz a dolga a protestálónak, de a kormánynak se könnyű

Aki nem teljesen elégedett a jelenlegi kormánnyal, és ezt ki is nyilvánítja valamilyen formában, arra rögtön ráfogják, hogy az ellenzék embere, hogy smeres vagy pellegrinis, illetve, ha magyar emberről van szó, biztos visszasírja a többéves hidas komfortot, amelynek haszonélvezője volt. Pedig lehet, hogy sem ez, sem az, csak megfontoltságot és következetességet akar a kormánytól.

Igor Matovič
Fotó: TASR

Ha a szociális hálón fejti ki nézeteit, a fentieken kívül még sima lájkvadásznak is titulálhatják, mivelhogy divatba jött a tiltakozás. Bárcsak ne szolgáltatott volna erre okot a jelenlegi hatalom!

Amennyiben odáig fajulnak a dolgok, hogy az elégedetlenkedők tömeges formában az utcára vonulva fognak véleményt nyilvánítani, nincsenek könnyű helyzetben, mert a jelenleg hatályos vészhelyzetben tiltott a gyülekezés, egyszerűen törvényellenes cselekedetnek számít.

Bármennyire is vonzó most november 17-ét kormányellenes megmozdulásra felhasználni, könnyen előfordulhat, hogy visszafele sül el a dolog. Senki se számítson azzal, hogy a tereken békés kulcscsörgetéssel bársonyosan elzavarhatják a jelenlegi hatalmat, amelynek koronavírus-járvány formájában most sokkal komolyabb „szövetségese” van, mint 1989-ben a Szovjetunió volt az akkori hatalomnak.

A rendőri beavatkozást ugyanis most meg lehet indokolni, ezért kell nagyon meggondolni a tömeges utcai tiltakozást még a mártírságra hajlamosaknak is!

Dankoék, Kotlebáék mellett Ficoék is kinyilvánították rokonszenvüket a kivonulókkal és felvonulókkal, a részvételre is buzdítanak, maguk is szerveződnek, pedig eddig Fico számára november 17. nem sok ünnepelni valót jelentett. Nem éppen szerencsés a jelenlegi helyzetben a tüntetőknek a jogállamiság hiányára hivatkozni, amikor magán a jogállamiságon esne csorba, ha az állam által elrendelt vészhelyzet rendelkezését, a gyülekezés tiltását megsértenék.

Matovičéknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy elfajul a megmozdulás, mert a rendőrség bevetésre készen fog állni, és a törvény értelmében bármikor elrendelhető a rendőri beavatkozás, csak kellemetlen számukra is. Egyáltalán nem követhetik páholyból a történést, mivel még a vészhelyzetben is meggondolandó mindenfajta rendőri fellépés (nem csak túlkapás) elrendelése a kormányellenes tüntetőkkel szemben. Egyensúlyozniuk kell a jogállamiság és rendőrállamiság között.

Ez egy olyan róka fogta csuka helyzet, ami annyira azért senkinek se jó. Ha nincs járvány, nincsenek a kormány részéről kapkodós járványügyi intézkedések se, az ellenzéknek mást kellene kitalálnia. A kormány kapkodásai lehetőséget kínálnak, de a járványhelyzet be is szűkíti az ellenzék mozgásterét, és visszaélni is veszélyes vele. 

Könnyű így utólag okosnak lenni, de nem kellett volna a vírus elleni hazai harc állandó médiás közszereplőjévé, vezérévé válnia a kormányfőnek, hiteles szakemberekre kellett volna ezt bíznia. De bizonyára azt gondolta, hogy ami tavasszal ment az első hullámban, menni fog most is. Minden járványügyi intézkedést ő lebegtet meg, aztán vagy bevezetik, vagy nem. Sokszor elhamarkodottan jelenti be őket, aztán pár órával később módosítja vagy visszavonja.

A kormánykoalíció sem képes ebben a nehéz szituációban egységesen fellépni, egymást érik a nézeteltérések elsősorban Matovič és Sulík között.

Döcög tehát a kormányszekér, de ebben a vésszel teli helyzetben az ellenzéknek is meg kellene válogatnia a tiltakozás formáját és módját!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.