B. Vida Júlia

2019. március 06., 10:26

Negyven nap

Már fújnak a böjti szelek. Napok óta. A langyos illatokból érezzük, hogy a kertek alatt kopogtat a tavasz. De még van pár hét, amíg kikelet kisasszonynak viaskodnia kell a téllel. Még jöhetnek hidegebb, fagyos napok. Ilyenkor érkezik el az ideje a bűnbánatnak, a testi-szellemi megújulásnak. Hogy tavaszra mi is kiviruljunk, ne csak a cseresznyefák.

Valaha régen eleink, akiknek még rend volt az életükben, ilyenkor sokkal visszafogottabban éltek és befele fordultak. Önmagukra és az Istenre figyeltek. Praktikus oka is volt annak, hogy kevesebbet és kevés hozzávalóból készült ételeket fogyasztottak. Nemigen volt már miből főzni. Tél végére elfogyott a nyáron és ősszel elraktározott élelem, a vermek és spájzok kiürültek. Csupán a húsvétra elrejtett sonka lógott még valahol a padlásfeljáróban.

Abból kellett főzni, ami kevés még maradt. Mindez csak segítette őket abban, hogy a jövőre koncentráljanak, nagy reményekkel várják a tavaszt, ami meghozza az új termést, a bőséget, a terülj-terülj asztalkámat. Isten segedelme ehhez feltétlenül szükséges volt. Ezért naponta jártak a templomba térdepelve imádkozni, bűnbocsánatért esdekelve, tartózkodva minden vigasságtól. Éhes gyomorral, de tisztább lélekkel várták a feltámadást.

Böjtidő van, barátom, mondta egy kedves ismerős, amikor ebédleni indultunk és húsos ételt ajánlottam neki. Kiderült, hogy hamvazószerdától nagyszombatig hús nem kerül a tányérjába, de lemond a süteményről, az édességről és a nassolásról is. A megszokottnál jóval kevesebbet eszik. Mindezt megfejeli még azzal is, hogy egy korty alkoholt sem iszik. Pedig amúgy egész évben nem veti meg a jó falatokat.

Böjtkor azokról a dolgokról próbál, tanul meg lemondani, amiket nagyon szeret. Ehhez pedig akaraterő, önuralom és kitartás kell, nem is akármilyen. Ebben van segítsége. Az elmélkedés, dolgainak átgondolása, a napi elcsendesedés és rengeteg jó irodalom. Visszaveszi a sebességet, lassúbb menetre kapcsol és ez igazi újjászületést hoz neki húsvétra. Megnyomja a restart gombot.

Mi, modern emberek többnyire nem vesszük komolyan a böjtöt. Legfeljebb egy kisebb tisztítókúrába vagyunk hajlandók belemenni. Egy-két nap elvagyunk zöldségen és gyümölcsön, de hogy hetekig kenyéren és vízen éljünk, no, azt már nem. A lelki tükörbe azonban az istennek sem szeretnénk belenézni. Mert szinte biztos, hogy nem tetszene, amit ott látunk.

Nem éppen kellemes kutakodni a lélek bugyraiban. Pláne akkor, amikor mi még egyedül és csendben sem szeretünk lenni, hisz akkor esetleg saját magunkkal kellene foglalkoznunk, megszólalna az a bizonyos belső hang. Jobb az a kis háttérzaj, ami elnyomja bennünk a legnagyobb félelmünket, hogy mégsem vagyunk olyan tökéletesek, mint hittük…

Ma nagyon sok templomban nagyon sokan hamuból rajzolt keresztet kapnak a homlokukra. Emlékeztetve a mulandóságra. S talán arra is, hogy nem mindegy, hogy élünk, hogy bánunk embertársainkkal. Mindannyian „milliók közt az egyetlenegyek vagyunk”, teli értékkel és teli hibával. Valahogy úgy kellene élnünk, hogy hibáinkat, gyarlóságainkat beismerjük és megpróbáljuk levetkőzni, értékeinket, az Istentől kapott talentumainkat pedig jól használjuk. Mert van feltámadás, de ahhoz először végig kell menni a nagyböjti rögös úton.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. március 22., péntek

A harmadik lehetőség bája

Egy hölgy, aki alig két éve a semmiből került elő, bejutott az államfőválasztás második fordulójába. Igen, ilyen csak a mesében, meg Szlovákiában lehetséges...

Kolek Zsolt 2019. március 22., péntek

Verbunkos a magyar iskolákért

Az anyanyelvi oktatás akkor kelendő: ha piacképes, ha versenyképes.

Pomichal Krisztián 2019. március 20., szerda

Miért nem szurkolok a szlovák válogatottnak?

Ha lebőgünk Nagyszombatban, félő, hogy egyre több itteni magyar gyerek húz majd magára Hamšík mezt Dzsudzsáké helyett. Akkor pedig megette a fene az egészet.

Száraz Dénes 2019. március 20., szerda

Előttünk álló meccseink…

Bugár most már jóval kisebb arccal fut a választók után.

Száraz Dénes 2019. március 17., vasárnap

Nem azt mondták, Béla!

Mi lesz a somorjai politikai nagyágyúval?

Száraz Dénes 2019. március 16., szombat

Tudathasadásos állapot

Mi majd megvívjuk újabb kicsinyes pártcsatánkat.

Kolek Zsolt 2019. március 15., péntek

A kutyák népe még ismeri a farkasok dalát - gondolatok március idusán

1848 forradalmi márciusának üzenete a megszerzett jogok megtartása, az értékmentés.

Molnár Judit 2019. március 13., szerda

Kampányfinis lövészárkokban

Nincs viszont a magyarok körében hitelességi gondja a kampányban alig látható František Mikloškónak. Ő aktív politikusként is azon kevesek közé tartozott, aki pontosan értette gondjainkat, nyitott volt irányunkban...

Száraz Dénes 2019. március 13., szerda

Bugár szembesítése

Ma már közel sem tartja felelőtlennek Szlovákiában egy magyar indulását a köztársasági-elnök választásokon.

Horváth Szomolai Andrea 2019. március 12., kedd

Szüleink nyelvét gyerekeink hangján őrizzük

„Magyarul küzdök, magyarul tűrök, magyarul dobbanok és magyarul álmodom”

Vélemény
Agárdy Gábor: A harmadik lehetőség bája

Egy hölgy, aki alig két éve a semmiből került elő, bejutott az államfőválasztás második ...

Kolek Zsolt: Verbunkos a magyar iskolákért

Az anyanyelvi oktatás akkor kelendő: ha piacképes, ha versenyképes.

Pomichal Krisztián: Miért nem szurkolok a szlovák válogatottnak?

Ha lebőgünk Nagyszombatban, félő, hogy egyre több itteni magyar gyerek húz majd magára Hamšík mezt Dzsudzsáké ...