2018. október 13., 11:27

Négy évszak – cseh-szlovák mese

Megvan az a régi cseh mese, amikor gonosz mostohatestvére kérésére egy szegény kislányt mostohája (aki a mesében mindig anya és nem apa, ez elég érdekes) kikergeti kemény télvíz idején az erdőbe előbb ibolyáért, aztán szamócáért, végül almáért?

201605011036530.IDOJARAS_1-2.jpg

Lehetetlen küldetés, de a mesében nincs lehetetlen! A Négy évszak mesében a 12 hónapot megtestesítő öregek az erdő mélyén – ahova a kikergetett kislány tévedt – ülték körbe a tüzet. Megsajnálták a szegény kislányt, és az ibolyáért áprilist, a szamócáért júniust, az almáért pedig szeptembert varázsoltak neki egy rövid időre, hogy teljesíteni tudja az otthoni rosszindulatú megbízatásokat!

Ma már viszont sokkal egyszerűbb lenne a mesében szereplő kis Klára dolga, akinek a történetét gyerekkoromban talán meg is könnyeztem. Hiszen valójában ma már csak két évszak van: a tél és a nyár! A tavasz és az ősz visszavonult a naptárba. A márciusi fagyokat áprilisban nagy hirtelen váltja a nyári meleg, októberben pedig sok helyen újra virágozni kezd az almafa, decemberre lehet nyári alma, előtte Klárika még leszüretelheti a szamócát, még ibolya is lehet a karácsonyi asztalon!

Nagy szerencse, hogy csak most  bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan zeneszerzőt a Négy évszak versenymű megkomponálására? Kettőre zsugorodott volna a négyrészes zenemű! Hála istennek az 1700-as években, Vivaldi korában még megvolt mind a négy évszak…

Most viszont áprilistól novemberig tiszta erőből nyár!

Nem csoda tehát, hogy a hosszú nyárhoz és a nagy meleghez szokott messzi embereknek is megtetszett az európai klímaváltozás és jólét. Jönnének is tömegével szamócázni akár télen is az öreg kontinensre! Sőt, maradnának is. Csak hát nem tudják, hogy a kis Klára a szamócázás és erdei sétálás mellett mennyit dolgozott családjára.

Meg az elhúzódó nyár poloskainváziója! A kellemetlen, tájainkon szokatlan, szívós és rafinált zöldpáncélú büdös bogarak lassan ellepik a magyar fővárost is. Potyognak a fákról a játszótereken a gyerekekre, a margitszigeti séták sem bogár-felhőtlenek. Őket nem állítja meg határkerítés sem. Kétéltűek, kúsznak, másznak és repülnek is. Még az otthonainkat is ellephetik a nagy szellőztetések alkalmával, ha nem vagyunk elég óvatosak…

De ne csak panaszkodjunk a meleg hónapok elszaporodása miatt! Hiszen ez jelentheti az igazi rezsicsökkentést otthonainkban, nem amit Orbán talált ki, és amit Fico akart sikertelenül utánozni. Most viszont a természet besegít a rezsicsökkentésben nálunk is, még pihenhetnek a kazánok!

Kompenzálásaként be is ígérték gyorsan Szlovákiában az energiaárak emelését, ami maga után vonhatja majd az egyéb áremeléseket is, köztük az alapvető  élelmiszerekét is. Így aztán könnyű beígérni a minimálbér-emelést 520 euróra. Egyből kiegyenlítődik azzal, hogy minden emelkedik, miközben minden marad úgy, ahogy van, főleg az életszínvonal! A minimálbéremelés és a tervezett iskolai-óvodai ingyenes ebédek bevezetése ugyan látványos szociális juttatások a kormány részéről, de korántsem tűnnek ellenszolgáltatás nélkülieknek a lakosság részéről.  

Szegény Klára aztán mehet az erdőbe a korunkhoz igazított Két évszak mesében a szamóca, ibolya és alma mellé fát is gyűjteni. Mert bármennyire is rövidül a tél, azért még kemény lehet!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.