Molnár Judit

2019. február 02., 12:05

Mindent lehet?!

A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben hihetetlen mértékben devalválódott a politika megítélése. A politikus szitokszó lett, a korrupt és tisztességtelen szinonimája.

No persze sokat dolgozott azért a hatalom, hogy ilyen mélyre kerüljön, ráadásul a lefelé ívelő spirál egyre vadabb és veszélyesebb fordulatokat vesz, miközben teljesen kiszorul a tisztességes értékelvű politika. S ami legalább ennyire súlyos, hogy a hatalom botrányai túlmutatnak önmagukon – nemcsak a rendszerbe kódolt bizarr hatalmi praktikákat tették nyilvánvalóvá, de azt is egyértelműsítették, hogy ebben az országban a politika túlkapásainak nincsenek következményei. 

Valószínűleg így lesz ez Martin Glváčcsal is, pedig

a parlament alelnökének köszönhetően a politikusi hülyeség ismét szintet lépett.

Szaftos politikai bestsellernek se lenne rossz történet, hogy honatyánk – a kínos sztori Mucuskája – unaloműzőként intim kép- és levélváltásba keveredett a nem épp angolkisasszonyosra kalibrált, de gazdag múltú Alena Zsuzsovával, aki szeptemberben a Kuciak-gyilkosság kapcsán került rács mögé, s mára már bűnlajstroma ugyancsak megnőtt.

Igazi bulvárcsemege, ahogy a fekete démon becserkészi Glváčot (és nem csak őt), de annál sokkal több ez.

Megmutatja azt is, hogy a hatalom és az önmérséklet köszönőviszonyban sincs egymással, a bornírtság már nem érzékeli a határokat, nem észleli a veszélyt. Glváčnak (is) meggyőződése, mindent megtehet. És félő, így is van! Mucuska még azt is megteheti, hogy marad, a vihar a biliben meg majd csak elül. 

A mindent lehet, mert úgyis átmegy, nemcsak a smereseké, Bugár Béla politikájának is ez a fő csapásvonala.

A szlovákok náš Maďarja hosszú éveken át azt tett, ami akart, a nép zabálta, hisz vicces fiú, aki nagyokat mond, de a magyaroknak kicsit sem követel. A sajtó is a tenyerén hordta, ha kellett, fényezte, ha kellett, feloldozta, érzelmek és szimpátia alapján ítélte meg, és még véletlenül sem nézett a dolgok mögé. A mindent lehet magabiztosságával ezt a császárságot veszítette el Bugár Béla, amikor összebútorozott Ficóval és Dankóval, majd írta le magát végképp a tavalyi kormánymentő dupla szaltójával.

A vegyespárt elnöke már a szlovákok nagy részének a szemében sem más, csak egy hatalomfüggő, hiteltelen politikus,

aki nagyban űzi a mutyit, hisz az eurószázezrek és -milliók csak úgy röpködnek körülötte.

A szlovák liberális sajtó időről időre újabb fejezetét tárja fel a bugári háttérhatalomnak, ahol minden gondosan be van árazva. Kezdve a Pozsony környéki fityinges földvásárlással, amelyet aztán az R7-es építésével félmillióért lehet eladni, cége, a Parcus Kft. ügyletein át, ahol ugyan már „csak” 26%-os a részesedése, de a nagyszarvai öregotthon nem a szegények otthona, így aligha veszteséges, a cégének nyújtott 600, majd a pártjának nyújtott 400 ezres kölcsönig – mindez megfűszerezve örökséggel, hitellel, csak győzze összeszámolni. A választóinak meg csak az a dolguk, hogy ők is összeszámolják, törvényes bevétele, képviselői fizetése elég volt-e ahhoz, hogy mára ekkora vagyont mozgasson?

A pénzzel és céggel való zsonglőrködésnek Gál Gábor igazságügyi miniszter is nagymestere.

Múlt heti lapszámunkban tártuk fel, hogy egyéni vállalkozását nem kizárt, azért adta el a maga alapította kft.-nek (amelynek azonnal 850 ezres bevétele lett), hogy ezzel „megúszhasson” egy nagyobb adó- és járulékbefizetést (szakértői számítások szerint 140 ezer eurót takaríthatott meg). Az eladás ténye természetesen nem törvénytelen, de a körülmények, egy jól menő ügyvédi iroda áron aluli értékesítése már aggályos lehet, abból ugyanis adózni kell, s válasz híján nem tudni, ez hogyan történt.

Magyarázat helyett Gál bírósági pert helyezett kilátásba.

Tegyük hozzá, mindez azért is súlyos, mert a történet az igazságügyi tárca vezetőjéről szól. Ezen a szinten pedig nem szabadna kételynek sem felmerülnie. Jobb helyeken.

Csakhogy ez egy ilyen hely. Fennhéjázó, arrogáns hatalom, tele buta, mutyi és korrupt történetekkel. Csak el ne higgyük, hogy a hatalomfüggők legyőzhetetlenek!

Az írás megjelent a Magyar7 2019/5. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Kolek Zsolt 2019. október 17., csütörtök

Elidegenített államnyelv: miért politikai kérdés a nyelvoktatás?

A felvidéki, ha kapaszkodót keres, jól teszi, ha felismeri, hogy polgárnak lenni errefelé azonosulást jelent az anyanyelvvel.

Agárdy Gábor 2019. október 17., csütörtök

A javíthatóság és tartósság előmozdítása

A józan ész azt mondja: pl. egy háztartási készülék megbízhatóságának olyannak kellene lennie, hogy 8-10 évig működhessen (minimális hibaszám mellett) és a javíthatóság biztosítva legyen.

Száraz Dénes 2019. október 14., hétfő

Akár a parlamentet is elérheti a Tetris-kihívás

Jól mutatna a drónfelvételen a három muskétás szorosan egymás mellett heverve, Danko, Fico és Bugár.

Száraz Dénes 2019. október 13., vasárnap

Célba ért az összefogás?

Tíz év után első alkalommal lehet olyan választási kampányunk, amelyben nem támadja magyar a magyart.

Kövesdi Károly 2019. október 12., szombat

Énekelni szabad

Isten tudja, talán az életkor teszi, talán ez az őszi borongós hangulat, de szinte hallani vélem az akkori bakák énekét, ahogy masíroznak a Dolomitokból a tiroli hegyeken keresztül hazafelé.

Pomichal Krisztián 2019. október 11., péntek

Stockholm-szindróma

Pedig olyan jól indult minden. Tavaly júniusban a szingapúri randevún még kedélyesen cseverésztek, „jó barátomnak” és „nagy vezetőnek” szólították egymást, egy gyönyörű barátság virágba borulásának lehettünk tanúi.

Száraz Dénes 2019. október 10., csütörtök

Meddig ér valamit a Híd?

Amíg össze nem omlik. És mikor omlik össze? Amikor nem kerül be a parlamentbe, mert négy százalék körül produkált a parlamenti választáson.

Hajtman Gábor 2019. október 10., csütörtök

Társadalmi szerződés a szlovákiai magyar választókkal

A nagyobb szlovák pártok majdhogynem készen állnak a rajtra, a lényeges kérdések nagyjából eldőltek, csupán csiszolni kell rajtuk és elkezdőthet a kampányidőszak. A szlovákiai magyar térfélen azonban egy kicsit más a helyzet.

Molnár Judit 2019. október 09., szerda

Körtánc

A helyzet kusza, a szándékok különbözőek, de a felelősség közös.

Kolek Zsolt 2019. október 09., szerda

A modernség és ronggyá rohadt summázata

A világ ugye előremegy?

Vélemény
Kolek Zsolt: Elidegenített államnyelv: miért politikai kérdés a nyelvoktatás?

A felvidéki, ha kapaszkodót keres, jól teszi, ha felismeri, hogy polgárnak lenni errefelé azonosulást jelent ...

Agárdy Gábor: A javíthatóság és tartósság előmozdítása

A józan ész azt mondja: pl. egy háztartási készülék megbízhatóságának olyannak ...

Száraz Dénes: Akár a parlamentet is elérheti a Tetris-kihívás

Jól mutatna a drónfelvételen a három muskétás szorosan egymás mellett heverve, Danko, Fico és ...