2023. május 9., 18:28

Mézesmadzag vagy őszinte jelzés

Hivatalnokkormánya és Ódor Lajos személyében magyar nemzetiségű miniszterelnöke lesz Szlovákiának, előreláthatólag május 15-tól. Így döntött Zuzana Čaputová köztársasági elnök. A hangsúly pedig nem a magyar nemzetiségen, hanem a szakértelmen van. Állítólag a pénzügyminiszter is magyar lesz, Horváth Mihály, a Szlovák Nemzeti Bank vezető közgazdásza a várományosa, a kulturális tárcát pedig Barczi Gyula vezetheti. 

Ódor Lajos
Fotó: TASR

Ez az a pillanat, amikor az államalapító Vladimír Mečiar belekáromkodhat egy nagyot a szlovák valóságba, amiért a neve együtt fog Ódoréval szerepelni a mindenkori szlovák miniszterelnökök történelmi listáján. De Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt egykori elnöke sem fogja ezt elviselni szárazon…

Pedig még nem oda a Buda! A szlovák Alkotmány ugyanis a szakértői vagy hivatalnokkormány fogalmat nem ismeri, és ha a parlament nem szavaz neki bizalmat, igencsak tiszavirág-életű, vagy még olyan se lesz Ódor kormánya.

Kérdés, hogyan fajulhattak el odáig a dolgok, hogy ha rövid időre is, de magyar kézbe kerüljön az ország vezetése? Akkora a baj? Ebben az égig érő káoszban nem akadt egy olyan igazi, rátermett szlovák hazafi-szakember a kormányfői posztra, aki rendet csinálna ebben a kis országban? Vagy a felkértek egyike sem akart besározódni ebben a jelenlegi helyzetben, és ezzel elveszteni a karrier lehetőséget a jövőben. Hátha balul sül el ez a rövid ideig tartó kormányzás… Ki viszi el a balhét amiatt, ha Szlovákia 5,4 milliárd eurótól elesik a le nem hívott EU-s források miatt? A még tavaly decemberben megbukott Heger-kormány, vagy a napjainkig megbízott klónja, illetve a május 15-én helyére kerülő hivatalnokkormány?

Valószínűnek tűnik, hogy Hegerék a most színre lépőkkel fogják mosni a kezüket, nem lesz könnyű dolguk Ódoréknak. Még akkor sem, ha nem hosszú távra gondolják a politikai karrierjüket, és így talán könnyebben meg tudnak felelni a brüsszeli elvárásoknak.

A felvidéki magyarok nem ülhetnek felhőtlen örömünnepet, túlzott elvárásaik nem lehetnek erre a rövid időre, bizonyára nem fognak felmerülni minket évek óta aggasztó témák, új kormányprogram már nem lesz, viszont a felkérés egyébként megtisztelő mindannyiunk számára.

Sólymos László (Híd-platform), a Szövetség OT-elnökének a közösségi hálón közzétett reakciója önmagáért beszél: Elítélően szól azokról, akik gyűlölködő populista politikájukkal az elmúlt három évben azt érték el, hogy megosztották a közösségünket. A megosztás szó testre szabásával a helyében csínján bánnék, visszagondolva az ezt megelőző tíz évre.

Az elnök asszony döntésének köszönhetően a kormány élén a választásokig egy olyan szlovákiai magyar fog minket képviselni, akitől ezek az alantas praktikák távol állnak. Ódor Lajos Szlovákia egyik legismertebb és legelismertebb közgazdásza, országos szintű szaktekintély, a Híd kormányzása alatt lett a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke”

– fejtette ki Sólymos. Felmerül a kérdés, hogy amennyiben Ódor a Híd csúcs szaktekintélye, miért nem sikerült a platformnak őt megnyernie a közös politizálásunkhoz? Hiszen bármennyire is szakemberként kerül most a kormány élére, a miniszterelnökség mégis csak egy politikai szerepvállalás, ha most rövid időre is szól.

A felvidéki magyaroknak a szeptemberi előrehozott parlamenti választások jelentik majd az igazi próbatételt, arra kell felkészülni mindenre kiterjedő programmal és felkészült, rátermett, a nemzetünkért elkötelezett képviselőjelöltekkel. Ezért bármennyire megtisztelő és örömteli most számunkra Ódor Lajos kormányfői megbízatása, semmiképp se hagyjuk magunkat elringatni azzal, hogy ha ilyen lehet, minek a magyar képviselet, Szlovákia minden polgára minden szinten esélyegyenlő …

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.