cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 7., 10:22

Mennyit ér a magyar államfőjelölt?

Tíz legény maradt talpon a vidéken, akik elindultak és teljesítették a jelöltség feltételeit a köztársaságielnök-választáson. Csupa férfi, nő ezúttal egy se! Talán azért, mert 40 év az alsó indulási korhatár, és ezúttal senki se vette az asszonynép közül a bátorságot, hogy nyilvánosan felvállalja a negyven év feletti korát.  

Legalább 5-7 százalékot vár
Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke is indul
Fotó: TASR

Pedig legutóbb egy amazon diadalmaskodott, és vágta rendesen kenterbe a férfi indulókat. Igaz, női varázsa mellett olyan hátországgal rendelkezett akkor Zuzana Čaputová, amely bőven elegendő volt a győzelméhez. A nyugati hátszél semmit se bízott a véletlenre!

Amikor a választási időszak vége felé közeledve bejelentette, hogy nem száll újra a ringbe, ez a hátszél gyorsan átszállt a vele azonos politikai elveket valló Ivan Korčokra, aki saját bevallása szerint is csak azért indul el az államfőválasztáson, mert Čaputová ezt nem teszi. A rezignáló államfő is legszívesebben neki adná át a stafétabotot ugyanúgy, ahogy ő vette át annak idején Kiskától.

Az amerikai és brüsszeli liberális eszmevilágának is igencsak tetsző lenne a Kiska-Čaputová- Korčok fémjelezte szlovák államfővonulat folytonossága. Čaputová talán majd egyszer visszatér a politikába az anyapártja, a Progresszív Szlovákia miniszterelnök-jelöltjeként. A liberális elképzelés szerint addig Korčok legyen az új Čaputová, mert az megengedhetetlen, hogy Szlovákiában a parlamenti választások eredményeként megalakult nemzeti kormány mellett nemzeti érzelmű államfője is legyen az országnak.

A liberális Korčoknak nem jelent gondot semmilyen pálfordulás, Szlovákia megalakulása óta minden kormányt kiszolgált, Mečiartól Matovičig és napjainkig, politikai karrierje töretlen, nem befolyásolták a kormányváltások.

Legutóbb a SaS jelöltjeként volt külügyminiszter, most pedig államfő-jelöltként az ellenzéki Progresszív Szlovákia tolja a szekerét. Korčok ambíciói határtalanok, jellemét és hungarofóbiáját külügyminiszteri hivatalában töltött ideje alatt számos alkalommal megtapasztalta a felvidéki magyarság. Annak idején például a kocsmai beszélgetések szintjére akarta korlátozni a Felvidék kifejezés használatát.

Színes és harcias színfoltja lehet a választási kampánynak Igor Matovič, aki jelenleg nemcsak a kormány, hanem az ellenzék ellenzéke is. A felvidéki magyarok viszont saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy mennyivel nagyobb a füstje, mint a lángja. 

Viszont a köztársaságielnök-választáson Korčokot a kormányoldalról Peter Pellegrini, a jelenlegi házelnök ellensúlyozhatja. Előreláthatólag kettejük küzdelméből fog kikerülni az új államfő, valószínűleg csak a választások második fordulójában.

A többi jelölt politikai hovatartozását és hitvallását tekintve valószínűsíthető, hogy a szavazótáboruk a második fordulóban Pellegrini mellé áll. Attól pedig nem kell tartani, hogy megválasztása esetén a tisztelt ház gazda nélkül marad. Március 23-án kerül sor az első fordulóra, és két héttel később, április 6-án a másodikra, amennyiben valamelyik jelölt nem szerzi meg már az első körben az összes választópolgár több mint felének a bizalmát. Erre viszont egyelőre kevés az esély.

Kinek az oldalára álljanak a felvidéki magyarok? Egyáltalán nem kell nekünk az első fordulóban Korčokkal, Pellegrinivel vagy a többi szlovák jelölttel foglalkozni, hiszen van saját jelöltünk: Forró Krisztiánra, a Magyar Szövetség elnökére kell szavaznunk, aki a parlamenti választásokon a magyarok közül a legtöbb karikát kapta. A többi jelöltön pedig marakodjon a többség!

Hatodik köztársaságielnök-választásra készülődik tehát a fiatal Szlovákia. Az ország első elnökét, Michal Kováčot még a parlament választotta, a következő hat alkalommal már a nép döntött az államfő személyéről. Kétszer Ivan Gašparovičot, egy-egy alkalommal pedig Rudolf Schustert, Andrej Kiskát és Zuzana Čaputovát emelte trónra.

Nem érett meg még ugyan a szlovák valóság egy magyar államfőre, de mégis meg kell mutatnunk a súlyunkat az országban, fel kell magunkra hívni a figyelmet az ország-világ előtt! 

Saját jelöltünknek, Forró Krisztiánnak valószínűleg ezúttal is két kihívással kell majd a kampányban szembenéznie: a felvidéki magyar választói közönnyel és a magyarság nemzetietlen elhajlásával. Bízzunk benne, sikerülni fog neki a mozgósítás!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.