2021. február 14., 15:22

Még hogy farsang farka!

Ebben a mostani helyzetben mindenki sokkal jobban örülne a Covid farkának, mint a farsangénak, mert akkor már a végéhez közelednénk a járványnak. Miért is örülnénk ebben helyzetben a farsang farkának, amikor azt se tudtuk, hogy volt-e egyáltalán farsang?! Elmúlt észrevétlenül, egyetlen tánclépés és koccintás nélkül, mintha itt sem lett volna!

farsang
Fotó: pixabay.com

Mulatozni, bálozni, siklani a táncparketten, nótázni nem lehetett! Régi, megtévesztő báli fotóktól hemzseg a közösségi háló! Az idei farsangban az öltönyöket, báli ruhákat csak itt-ott szellőztettük meg a molyok miatt, aggódó tekinteteket vetve rájuk minden alkalommal. A karantén ideje alatt ránk telepedett kilók miatt szégyenkezve, elbújva, egyedül próbáltuk fel őket, messzire kerülve még a tükröt is.

Új farsangi szokás lett a lázas böjtvárás, és legfontosabb farsangi ünnepként pedig a húshagyó kedd lépett előre, a fánkhagyóval és minden hizlalóhagyóval együtt.

Külső, naptári segítséggel végre vége szakadhat az unaloműző otthoni nagy karantén-zabálásoknak és ivászatoknak, hiszen böjt lesz! A farsang utolsó napját jelölő húshagyó elnevezés a visszafogott, önmérsékletet gyakorló böjti étkezés kezdetét jelenti! Megpihenhet a hűtőszekrény is, megkímélődik a gyakori, vétkező kinyitogatásoktól, és az azokat követő dühös ajtócsapkodásoktól is.

Aki eddig csak főzött, az unalmában megkedvelte a sütést is, és fordítva. Egymással nagyokat versenyeztek a házastársak a konyhában! Ki korán kell, serpenyőt, tepsit és tűzhelyet nyer! Fürdőköpenyes, pongyolás, melegítős, papucsos házi farsang! Pihen a smink, kikötötték, borotvahab- és pengetakarékos farsangi idő! Bent hallgat a sötétség! Ha vége lesz, ne nézz hátra!  

Régi magyar népszokás, hogy a farsangi időszak vége után, a farsang farkát követő hamvazószerda utáni nap jön a torkos csütörtök! Könnyű ennek örülni békeidőben, tágra nyitott éttermekben előre asztalt foglalva! De most, amikor a torkos csütörtök előtt ott van otthon a torkos hétfő, kedd, szerda, és utána pedig a szintén torkos péntek, szombat és vasárnap! Elegünk van már a torkosságokból!

Pedig a farsang három utolsó napjához kapcsolódik a legtöbb szokásunk: farsangvasárnaphoz, farsang hétfőhöz és húshagyókeddhez. A riói és velencei karnevál is zárójelezve, elfeledve még a helyiek számára is. Egy kis szamba otthon, bezárkózva, semmi több! Elégedjünk meg a hazai fenékriszálással! Állítólag a farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”, ami nagy mulatságok közepette valójában télbúcsúztató is. Idén ebben is az ellenkezőjét produkálja a természet, mert valójában télkezdő időszakot élünk. Pedig január, február, itt a nyár! Helyette éjjel-nappal röpködnek a mínuszok!

Busójárás helyett búsulójárás, és nem csak a farsang alatt, hiszen már majdnem egy éve tart ez a fertőzött életünk. Fejünket búsan lehajtva járunk, és csak a tesztelések alkalmával emeljük a magasba! Tesznek róla, hogy gyakran kiegyenesedhessünk ily módon! Még szidja valaki a mi jóakaratú miniszterelnökünket! Fejünket felemeli, csak a türelmünket teszteli! 

Ilyen hosszú farsangra nem emlékszem, mint a mostani! Márciusban kezdődött és februárban még mindig tart! Álarc mögé bújtatott életet élünk hónapok óta!

Maszkos világ: fürkésszük az utcán az ismerősök maradék arcát, megtanultunk hangok és kacsintások alapján beazonosítani barátokat, ismerősöket, nem könnyű! Félúton megálló kézfogások, elmaradt vagy megbánt ölelések, hangos integetések!     

Hogy most jön csak a böjt? Igazságtalan, mert böjtöljük az életet egész évben, reggel, délben és este is! „A világ lecsendesedik”!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.