2022. október 18., 10:01

Meddig hallatszik el az ukrán nagykövetnek címzett nyílt levél hangja?

Papp Sándor és Hrubík Béla, két ismert felvidéki magyar személyiség nyílt levelet fogalmazott meg Ukrajna pozsonyi nagykövetségének, szót emelve a munkácsi turulszobor eltávolítása ellen. Az esetről beszámoltunk oldalunkon is, aláírásunkkal csatlakozni is lehet a levél tartalmához.

munkács turul
Fotó: mandiner.hu

Érthető és jogos a felháborodás! Hallgatni tilos, véleményt nyilvánítani szinte kötelesség ilyen gyalázatos és provokatív tett kapcsán. Valószínű, hogy ennek a nyílt levélnek nem lesz foganatja, el se fog jutni az illetékesekhez a nagykövetségen, nem csak azért, mert Jurij Muska ukrán nagykövet a napokban távozott posztjáról, és új, kinevezett nagykövet még nem érkezett. Azért sem lesz visszhangja, mert a magyar – ukrán kapcsolatokban évek óta tapasztalható feszültségnek ez csak egy újabb provokatív adaléka. De meg kell tenni, amit a haza megkövetel!

Különösen, mert nem egyedi esetről van szó! Az ukrán nacionalisták számos alkalommal rongálták már meg a Vereckei Honfoglalási Emlékművet is, nemzetünk egyik jelképét. Nem beszélve arról, hogy a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák ugyanolyan veszélyben vannak a térségben, mint a magyar szó. Az ottani magyar nyelvű felsőoktatás és kultúra pedig magyarországi támogatás nélkül már régen a süllyesztőbe került volna.

A kisebbségi oktatásügy és nyelv ellen irányuló intézkedésekben viszont nem feltétlen a magyarság a célközöség, az ukrán többség és az ukrán nyelv felsőrendűségének igazolására irányuló magyarellenesség csak az oroszellenesség kísérő jelensége. Kizárólag az orosz iskolák és az orosz nyelv ellen hozott rendeletek ugyanis feltűnőek lettek voltak egy EU-ba készülődő országra nézve.

De azóta ugye háború van, és ilyenkor ki figyel oda egy másik nemzet emlékműveinek meggyalázására, ledöntésére? Talán azért történt most mindez, mert Magyarország abból a meggyőződésből, hogy nem lehet békét teremteni eltúlzott, a végtelenségbe nyúló oroszellenes gazdasági szankciókkal és egyoldalú külföldi katonai segélynyújtással, ami már a világbékét is veszélyezteti, az ukrán fél most zokon veszi a Szlovákiához hasonló kőkemény oroszellenes nézőpont elmaradását. Ezért rombol, egyelőre „csak” emlékművet.  

Az a legfelháborítóbb a munkácsi vár turulszobrának ledöntésében, hogy helyére provokálás-gyanúsan az ukrán címer került, mintegy éreztetve a többség felsőbbrendűségét. Szegénységi bizonyítvány! A munkácsi önkormányzati döntése nyomán szinte azonnal lefűrészelték a magyarság jelképének számító történelmi szobrot, majd a torzót a várárokba lökték. Mintha a magyarokat lökték volna oda!

Pedig Isten a megmondhatója, hogy milyen sok humanitárius segítségben részesültek Magyarországról és Felvidékről is az ukrán állampolgárok.

 „Teszik, tesszük mindezt Isten segítségével, emberbaráti szeretettől vezérelve, nem várva érte se köszönetet, se hálát, s ez így van jól.” – áll a nyílt levélben. Mégis égbe kiált a szó, megdobnak kenyérrel, visszadobnak kővel? Turulszobor döntéssel?

Érdemes lenne megkérdezni a hazájukat elhagyni kényszerülő, Magyarországon és Felvidéken otthonra és önzetlen támogatásra lelő ukránokat, hogy vajon ők mit gondolnak erről a cselekedetről? Hogy jól van-e ez így? Nem lett volna helyénvalóbb az emlékműhöz virágot helyezni, ezzel megköszönni a milliárdokra rúgó segítségnyújtást?

És érdemes lenne szóra bírni a V4-ek tagországait is, hogy az ukrán szolidaritás napi kinyilatkoztatása mellett, fordítsák már ilyen és ehhez hasonló esetekben tekintetüket Kijev felé! Esetleg rá is lehet kérdezni náluk, hogy nincs most fontosabb dolguk a szoborcserélgetésnél, a nekik önzetlen segítséget nyújtó nemzetek emlékműveinek ledöntésénél?

És Brüsszelig vajon elhangzik-e a munkácsi turulszobor ledöntésének zaja? Eljut-e hozzájuk Papp Sándor és Hrubík Béla nyílt levelében megfogalmazott magyar keserv? A keserves….Figyelembe fogják-e venni akkor ezt a történést, amikor Ukrajna EU csatlakozásáról fognak gyorsított eljárásban tárgyalni?

Á, dehogy! Hamarabb kap majd Zelenszkij tőlük szoborrobbantásra is alkalmas védelmi fegyvereket….

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.