2021. október 19., 20:01

Matovič rátalált a saját útjára?

Az utóbbi időben mintha egy visszafogott Matovičot látnánk. Nincsenek agresszív kirohanásai, nincs semmi dráma, mintha kicserélték volna. Biztosan ő az? Mire ez a nagy változás?

matovic
Fotó: TASR/AP

Emlékezzünk csak vissza, Igor Matovič „bukása” pont egy éve kezdődött. Hasonlóan, mint most, a járványhelyzet tavaly októberben kezdett jelentősen romlani, ezért indokolttá váltak a szigorúbb járványügyi intézkedések. Ekkor jött elő Matovič az országos tesztelés ötletével, amelyet azután meg is valósított. Hogy ennek szakmai szempontból mi volt a hozadéka, az máig vitatott, de ha pusztán a politikai vetületét nézzük, akkor egyértelmű kudarcot kell megállapítanunk.

Matovič kockáztatott, és tizenkilencre lapott húzott. Nem jött be.

A volt miniszterelnök elszámolta magát, és az utóbbi időszakban is túl sok lap esett ki a kezei közül. Innentől kezdve lejtőn haladt tovább, kudarcot kudarcra halmozott. A Richard Sulíkkal való örökös háború, a hosszadalmas járványügyi sajtótájékoztatók és a közösségi oldalán folytatott kommunikáció juttatta el Matovičot a totális káoszhoz.

A tavaszi kormányválság a Szputnyik vakcina körüli botrány miatt robbant ki. Ez vezetett végül oda, hogy a kormányválságot követően Matovič helyet cserélt a volt pénzügyminiszterrel, Eduard Hegerrel. Az OĽaNO vezetője ezt természetesen kudarcnak élte meg, de hát ki ne csüggedne akkor, ha lefokozzák.

Matovič elég nehezen rázódott bele az új szerepébe,

jó példa erre a családtámogatási kedvezmény ötlete. A terv az volt, hogy rengeteg pénzt kapjanak a fiatal családosok. Persze semmi konkrétum, csak ígéretek, illetve a zavaros kommunikáció ekörül. Majd jött a Covid-lottó, amely szintén nem maradt botrány nélkül.

Matovičnak tehát pénzügyminiszterként is voltak nehézségei, mégis feltűnő, már nem azt a szabadszájú Matovičot látjuk, akit megismertünk.

Sokkal higgadtabb és visszafogottabb a kommunikációja. Ha nem is vált szakemberré, de tárgyilagosan beszél a pénzügyekről,

és azt is el kell ismerni, hogy szépen lassan kezd beletanulni a szerepébe.

A közösségi oldalán mostanság alig jelentet meg uszító bejegyzéseket,  „a Sulík tehet mindenről“ szlogen is már feledésbe merült. Lehetséges, hogy Matovič mostanra világosodott meg? Ha ez tényleg így van, akkor

teljes egy évébe került az, hogy rájöjjön, mi is az igazi küldetése, kik az ellenfelei, és a választói mit várnak el tőle.

Ha nem is teljesen hagyta el régi énjét, de látni kell, hogy Matovič végre azt csinálja, amit a választások előtt megígért. Prioritásként kezeli a korrupcióellenes harcot, és rámutat a korábbi Smer vezette kormányok hibáira. A retorikájában már nem a belső ellenséget keresi, hanem a valós ellenfeleivel van elfoglalva: Pellegrinivel és Ficóval. 

Matovič tehát pénzügyminiszterként megtalálta annak módját, hogyan lehet egyszerre szakpolitikát csinálni, és teljesíteni a választóknak tett ígéreteket. Látszólag működik neki, de a saját bőréből aligha tud hosszabb távon kibújni.

Megosztás
Címkék