2021. július 11., 08:14

Matovič: Politikai zseni vagy a káosz nagymestere?

Hiába gyűjtötte össze az aláírásokat az előrehozott választások kiírására az ellenzék, az Alkotmánybíróság elutasította a kezdeményezést. Ezzel fordult a kocka, újra Matovičék juthatnak előnyhöz. Pontosabban juthatnának, mert valami egészen megdöbbentő dolog történt.

Mint ismeretes, az Alkotmánybíróság szerdán döntött arról, hogy az előrehozott választásokról szóló népszavazás nincs összhangban az alkotmánnyal. Zuzana Čaputová nagyon helyesen az Alkotmánybírósághoz küldte az összegyűjtött íveket, akik kimondták, nem legitim a kezdeményezés. Legalább van egy kis illúziónk, hogy működik a jogállamiság. (Bárcsak ez minden esetben elmondható lenne)!

Egy korábbi írásomban fejtegettem, hogy

a népszavazás nem minden esetben indokolt. Főleg úgy, hogy nem vagyunk közvetlen demokrácia, tehát a törvényeket nem a nép hozza, hanem a nép által megszavazott politikusok döntenek az egyes törvényjavaslatokról.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a népszavazásnak nincs meg a maga helye, a kiemelten fontos társadalmi kérdésekről olykor a polgároknak kell közvetlenül véleményt alkotniuk.

Hajtman Gábor
2021. május 8., 10:50

Népszavazás vagy politikai kampány?

A demokráciákban nem újszerű népszavazásokat tartani, de vajon indokolt-e megkérdezni az embereket arról, hogy szeretnének idő előtt részt venni a parlamenti választásokon?

Gondolom, mindenki számára világos, hogy

Fico és Pellegrini a népszavazáson keresztül szeretett volna minél előbb a hatalomba visszakerülni.

Az elmúlt hetekben a népszavazás témáját mindkét párt folyamatosan a felszínen tartotta, és sikeresen juttatták el üzenetüket a választóik felé. A taláros testület elutasító döntése után várhatóan előveszik azt a forgatókönyvet, amely az ilyen esetekben szokás:

a kormány nyilvánvalóan elhallgattatja a többség véleményét. Az embereket pedig tovább bátoríthatják az elégedetlenségre, növelve a társadalmi frusztrációt.

A felbőszült választóikat pedig nem lesz nehéz motiválniuk.

Eközben a kormányoldal látszólag megnyugodhat, hiszen nincs napirenden az idő előtti távozásuk. A jelenlegi kabinet azonban még ebből sem tud előnyt kovácsolni, hiszen újra és újra kiütköznek a koalíción belüli ellentétek. Nem mondok el nagy titkot azzal, hogy a kiválasztott szerepben lévő Igor Matovič szólalt meg ez ügyben.

Az OĽaNO vezére szerint nincs rendjén az, hogy az Alkotmánybíróság elveszi az emberektől a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét a népszavazáson.

Ízlelgessük ezt a mondatot: az Alkotmánybíróság vette el a lehetőséget.

Tehát Matovič azt kritizálja, hogy törvényes módon ítélték meg a helyzetet.

Számos kérdés merülhet fel, és megértem, ha elsőre értelmetlennek és öngyilkosságnak tűnik ez Matovič részéről, de valójában semmi új a Nap alatt.

Matovič csak a régi formáját hozza, az örök ellenzékit, az örökös harcost, a nép által kiválasztott személyt testesíti meg, aki most is háborog, bár néha azt érzem, inkább magával harcol.

Miért is szólalt meg Matovič? A népszerűségi mutatója a szakadékban van, hovatovább ez már a politikai süllyesztőbe vezető út, akkor mit ér el ezzel a volt kormányfő?

Úgy tűnik, Matovičot már egyáltalán nem érdekli a népszerűségi mutató, de a kormány stabilitása sem. Ő ezt már rég elengedte, de megkockáztatom, elejétől fogva más volt a célja.

Ne feledjük, Matovič továbbra is abban a szerepben tetszeleg, hogy ő a gőgös kisfiú, akit megfosztottak a tróntól, és a kispadra helyezték.

Neki már más céljai vannak: minél nagyobb káoszt teremteni, felhergelni a népet, kiélezni a liberális és konzervatív szembenállást a jobboldali táboron belül.

Robert Fico, Peter Pellegrini, Boris Kollár és bizony Igor Matovič. Az említett politikusokban az a közös, hogy bizonyos értelemben populisták, mindent megígérnek a népnek, harcolnak az egyszerű emberek kegyeiért, és támogatnák az előrehozott választásokról szóló népszavazást.

Érdekes felállás, el tudjuk őket képzelni a jövőben együtt?