2022. január 2., 09:31

Matovič, a takarékos

Az ember néha komolyan elgondolkozik azon, vajon ennyire oktondi lenne a mi pénzügyminiszterünk, vagy bennünket hisz ilyen hülyéknek, esetleg csak megjátssza magát, s attól sem riad vissza, hogy mindent, beleértve saját magát és a hitelét is feláldozza a többnyire kérészéletű népszerűség oltárán.

Matovič
Fotó: TASR

Azt, hogy Igor Matovič lételeme, hogy mindig a figyelem központjában legyen, már megszokhattuk. A legtöbb bődületes acsarkodásán az ember már fel sem kapja a fejét, bár megjegyzem, talán az átlagpolgár részéről is fontosabb lenne a kritikusabb hozzáállás, mégiscsak ez az ember szabja meg jórészt, hogy mire mennyi jut a közös pénzeszsákból.

Az oltási lottóra alig emlékszünk már, és a 60 év felettieknek az oltás ellenében kiutalt 300 és 200 eurókon is túltettük magunkat, amelyeknek a matoviči logika értelmében jelentős megtakarítást kellene hozniuk majd az államkasszába.

Néhányan ugyan még érdeklődéssel várják, lesz-e ennek a pénzügyminiszter agyából kipattant ötletnek egyáltalán valamilyen hozadéka, de az ellenkező hangok java részt elcsitultak, mondván, a javaslatot megszavazta a parlament, úgy sincs már mit tenni, és működésbe lépett itt is a minden csoda három napig tart elve.

Matovič legújabb kijelentése megint csak meghökkentő, no nem azért, mintha azon aggódnánk, hogy a parlamenti képviselőknek ezentúl nem lesz majd mit aprítaniuk a tejbe. Az ötletet továbbgondolva rémisztő, hogyan juthatott ilyesvalami egyáltalán egy magát demokratikusnak mondó ország pénzügyminiszternek az eszébe.

Matovič ugyanis azzal állt elő, hogy elég lenne a parlamenti képviselőknek csak átlagbért fizetni, a többit meg fizesse a bérükhöz a pártjuk.

S bár a pénzügyér azt állítja, ezzel majd (megint) takarékoskodni lehet, jómagam nem igazán értem, hogyan. A párt ugyanis csak állami pénzekből tudná mindezt kivitelezni. Mert honnan is van egy pártnak legális bevétele? Az állambácsitól meg a szponzoraitól, de kétlem, hogy bármelyik párt a szponzoroktól kapott adományait a parlamenti képviselői bérek kompenzációjára szeretné költeni… Egy újabb példa hát a matoviči takarékoskodási megoldásokból, amelyek egyike sem vezetett eddig még látható eredményhez.

Ha eltekintünk az ötlet kivitelezhetőségének legiszlatív akadályaitól, Matovič újabb agymenésével kapcsolatban akkor is rengeteg kérdés és kivetnivaló felmerül.

Ott van mindjárt az a bizonyos második mondat a parlamenti képviselő státuszának és hatáskörének ismertetésében. (A képviselők) „feladataikat lelkiismeretüknek és meggyőződésüknek megfelelően végzik, és semmilyen utasítás nem köti őket.” Az persze nyilvánvaló, hogy sok esetben ez az elv most sem érvényesül, és a képviselők a pártutasításnak megfelelően szavaznak vagy nem szavaznak, nem pedig a lelkiismereti meggyőződésük szerint. De ha maga a „demokratikus” ország pénzügyminisztere buzdít egy javaslatával arra, hogy ennek a lelkiismereti szabadságnak még a látszatát is dobjuk kútba, arra nehéz bármit is mondani.

Mert ugye senki sem gondolja egy pillanatig sem komolyan, hogy például Igor Matovič, az OĽaNO elnökeként majd leperkálja tisztességesen annak a képviselőnek is a teljes bérkompenzációt, aki mondjuk, egy törvény során másként szavazott, mint ahogyan azt ő szerette volna…

Megosztás
Címkék