2021. október 15., 16:26

Magyarországi ellenzéki előválasztás: "elaprózzák" vagy egy márki?

Az egyik kereskedelmi csatornán jelenleg futó énekessztár-verseny (Sztárban sztár leszek) és a közszolgálati csatornán már beharangozott szokásos szórakoztató műsor (A Dal) legjobb dalának kiválasztása mellett jelenleg kétségkívül az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás a legnépszerűbb magyarországi showműsor.

budapest parlament
Fotó: unsplash.com

Árgus szemekkel figyeli most az ország egyharmada, hogy ki lesz az ellenzéki politikus sztár, az ellenzéki király?! Az előválogatások ideje alatt a legnagyobb showmester, Gyurcsány Ferenc előbb mézes-mázos ígéretekkel magához édesgette, összefogásra motiválta az indulókat, majd az általa megtestesített egyszemélyes zsűri kiválasztott öt versenyzőt, köztük a nejét is, akik közül hárman már búcsút is intettek a megmérettetésnek. De nem is akárhogyan pottyantak ki: az egyszeri alkalomra kiválasztott balekok jó nagyot koppantak, még a pártjuk is beleremegett! Kezdéskor a mókamester mindenkivel elhitette, hogy ő a legesélyesebb, amivel az előválasztás naiv indulóit elkápráztatta.

Az előválogatás (ez megfelelőbb szó az előválasztás helyett) első fordulójának utolsó helyén az „álomgyilkos” Fekete-Győr András végzett, aki úgy vált közismertté, hogy 2017-ben NOlimpia néven budapesti népszavazást kezdeményezett, és francia kapcsolatai révén meghiúsította a 2023-as nyári olimpia budapesti rendezését.

A sikeres petíción, a Párizsnak átpasszolt olimpiai játékok sikerén felbuzdulva a sok, testnevelésből felmentett budapesti petícióaláíró és momentumos „izomgyerek” azt gondolta, hogy most már akár kormányzati és országvezetői álmokat is szövögethetnek. De bilibe ért a kezük, 2018-ban be sem jutottak a parlamentbe! Magyarország nem csak Budapest! Most pedig ezen az előválógatón Fekete-Győr akkorát bukott, hogy pártjának közgyűlése azonnal leváltotta őt az elnöki tisztségből. Népszerűségük eddig a momentumig tartott!

Az előválogatás másik nagy vesztese Jakab Péter, a szebb napokat is megért Jobbik vezére! Leszereplése már nem is hatott a meglepetés erejével! Az emberek joggal rettentek meg attól, hogy egy bohóc vezesse az országot. Bár nem illene őt a tisztességes cirkuszi bohócokhoz hasonlítani, mert azoknál jóval közönségesebb.

De nem ez az egyetlen bűne! Sokkal inkább közveszélyes a tekintetben, ahogy a nemzeti-radikális Jobbikból egy Priden korzózó, meghasonlott pártot csinált. Azt gondolta, hogy azzal fogja ellensúlyozni pártja cukisítását, szalonképessé tételét az összefogásban, hogy ő maga közben trágárkodva radikalizálódik. A Jobbik a magyarországi belpolitika nagy képmutatója és elvtelen köpönyegforgatója! 

Az előválogató első fordulójából Karácsony Gergő ugyan továbbjutott a másodikba, de ezután Budapest főpolgármestere jónak látta, ha rögtön kiszáll a további küzdelmekből, nem fokozza saját politikai ellehetetlenülését a mostani tisztségében. Bizonyára azt mérlegelte, hogy presztízsének mi árthat többet: ha kiszáll, és nem égeti le még jobban magát, az amúgy sem szilárd alapokon álló tekintélyét, vagy pedig vállalva a további köpködéseket, a még nagyobb politikai támadásokat, esélytelenül tovább harcol Gyurcsányék ellen. Gyáván megfutamodni, vagy vállalni a sárba tiprást! Geri az elsőt választotta, most az egyszer jól döntött, nem úgy, mint a fővárosiak, amikor megválasztották főpolgármesternek a gyenge, könnyen befolyásolható Karácsonyt. Most viszont a bedugult belvárosi utakon, az üres biciklisávok mentén a budapestiek elgondolkodhatnak a továbbiakon.

Az öt jelöltből maradt tehát kettő a gáton! Egy Márki-Zay Péter, Hódmezőváros polgármestere, akinek nincs is pártja, és legalább annyira közönséges, valamint szélsőséges, mint Jakab Péter. Nagyon ügyes kezek egyengethették az útját, hogy vele megszabadultak Jakabtól, és akkora frászt hoztak Karácsonyra, amiért lemondott a jelölésről.

Eleinte még a partnerei sem vették őt komolyan. Az egykori MSZP-és megmondóember, Szanyi Tibor teljesen alkalmatlannak, „bugyibucinak” és csökött képeségűnek nevezte őt. Aztán Fekete-Győr, Jakab és Karácsony szerencsétlenkedését megtapasztalván az előválogató résztvevői mégis úgy gondolták, hogy inkább egy ismeretlenre szavaznak a három tehetetlenségéről még közismertebb jelölt helyett. Így lett belőle döntős, no meg azért, hogy Dobrev (Apró) Klára ne maradjon szólóban a második fordulóban, mert az úgy nem annyira kóser.

Gyurcsány neje tehát még játékban van, nagyon is. Előválogatós győzelme esetén érthető módon ő lesz a legszófogadóbb, legkezelhetőbb Gyurcsány számára. Ments meg, Uram minket egy lidérces, magyar kivitelű Ceaușescu-házaspártól!

Az Apró leszármazottat a hitvesi ágyban meg lehet majd győzni mindenről (Karácsonnyal mégsem illett volna ágyba bújni), talán még arról is, hogy adott helyzetben mondjon le, és akkor a mi keljfeljancsi Gyurcsányunk újra előre léphet, mint 2004-ben Medgyessy Péter ellenében tette. Pár napja kijelentette az annak idején megbuktatott kormányfő, hogy „nem azonosítom őt (Dobrev Klárát) teljesen a Gyurcsánnyal, de hát azért nem lehet elvonatkoztatni sem”. Pedig Medgyessy azon az oldalon áll!

Hát így állunk most! A döntő két résztvevője mindenre elszánva járja az országot, kampányol az utolsó leheletéig, az egyszemélyes zsűri pedig éjt nappallá téve figyel, oszt, szoroz és kivon (embereket).

Megosztás
Címkék