2021. október 30., 15:57

Legyen magyar, legyen dunaszerdahelyi!

Bár lassan négy hónapja van új logója a dunaszerdahelyi sárga-kékeknek, de sokan máig nem barátkoztak meg az új „képződménnyel“.

dac logó
Fotó: dac1904.sk

Ki foglalkozik már ezzel, kérdezheti a Kedves Olvasó, részben jogosan. Elsősorban az eredmények számítanak, s ha azok jönnek, akkor nincs ok és idő ilyesmikkel foglalkozni. Csakhogy most nem jönnek! Az utóbbi hónapokban volt itt minden: kupából való kiesés a Komárom ellen, vereség Szereden, vagy otthon a Nagyszombattól. Ilyenkor persze nagyobb teret kapnak azok a kérdések, vajon miért is lett új címere, akarom mondani logója a DAC-nak, hiszen a címben említett dolgok közül egyikre sem utal semmi a csapat új plecsnijében. Az sincs benne, mikor alapították szeretett klubunkat.

Merthát ugye egy címernek meg kell felelnie a heraldika szabályainak, de egy logó lehet akármilyen.

S most félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy rossz lett a logó. Mert amit ebben a remek kisfilmben látunk, az mind igaz: a logó 21. századi, modern és egyszerű, ugyanakkor nem utal arra, ami a videóban elhangzik, nevezetesen, hogy milyen értékek fontosak a klub és a mögötte álló közösség számára.

Mert a DAC szóban a D betű az maga DUNASZERDAHELY, Felső-Csallóköz szíve, s egy ilyen városnak legalább annyi kijár, hogy az egyébként nemcsak Felvidék-, de Kárpát-medence-szerte híres csapata logójában helyet kapjon a neve. Mondom ezt a somorjai végvár lakosaként, aki szerint Somorja a világ közepe. S bár az STK Somorja csapatának nevében egyelőre még csak szlovákul szerepel a város neve, a címerben 2019 óta már magyarul is. De az sem lehetetlen, hogy egy a Szlovák Labdarúgó-szövetség alatt futó bajnokság csapata nevében magyarul szerepeljen az adott település neve, hiszen az SK Csallóköznádasd klubbal mi ezt két éve megcsináltuk.

S ha ez működik, ha ezt egy VII. ligás csapat meg tudja valósítani, akkor talán az összes DAC szurkolóban joggal merülhet fel, ezt miért nem csináljuk meg a szerdahelyi csapattal is? A Szlovák Labdarúgó-szövetség ott rúg bele a csallóközi klubba, ahol csak lehet, néha mintha direkt ukázba adnák, hogy a nagy csapatok ellen ne adjanak esélyt a DAC-nak. Nem kellene egy kis borsot törni a szövetség orra alá azzal, hogy minden platformon, a sajtótól a hivatalos tabelláig az alábbi név szerepel?

FC DAC 1904 Dunaszerdahely!

Szerintem kellene! Sőt, ez lenne a minimum, amit meg kellene csinálni, hogy a másik oldalon is tudják, mennyit érünk. Hogy a csallóközi, a szerdahelyi ember nem olyan fajta, akivel packázni lehet.

S pont ilyen megfontolásból kellene a név mellett a címert is helyre tenni.

Mert egy név, egy címer, egy nemzet nem attól lesz 21. századi, ha identitását veszti, ha minimalista módon csomagolják össze a jellemzőit, vagy ha elbújtatja, panelek mögé rejti azt, ki is valójában. Pont ellenkezőleg! Ha vállalva múltját, jelenét, valamint kijelölve és építve az előző kettőből következő jövőjét, akkor van helye a 21. században is.

Mert ahogy Széchenyi István mondja:

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn”

Megosztás
Címkék