2024. május 13., 18:21

Lajos vagy Ľudovít – ahogy tetszik

Kampány van babám! Megint. Ezúttal európai parlamenti választások lesznek hamarosan, ami nem kis téttel jár, az EP-mandátumokért folyik a harc a tagállamokban. Tágabb hazánk - Európa sorsa, jövője most a tét, és az induló pártok bevetnek Szlovákiában is minden elképzelhetőt és elképzelhetetlent is! Az egyik induló párt, a liberális Progresszív Szlovákia attól se riad vissza, hogy listavezetőjét két néven is futtassa a kampányban.

Ódor Lajos
Fotó: TASR

Az ország nagyobb részében a PS listavezetője, a kérészéletű egykori megbízott miniszterelnök Ľudovít néven szerepel az óriásplakátokon, különböző fórumokon így mutatják be, de ahogy közelednek a billboardok Dél-Szlovákia magyarok által is lakott településeihez, Ódor keresztneve hirtelen Lajosra változik. Gesztusként vagy számításból?

Gesztusértékű akkor lenne, ha az Európai Parlamentbe készülő felvidéki politikus élt volna a törvény által biztosított lehetőséggel, és a születésénél bejegyzett keresztnevét Lajosra magyarosította volna. Valószínű ezzel nem élt, mert akkor a szlovák nyelvű óriásplakátokon is ez a hivatalos névváltozat szerepelne! Tehát inkább szavazatgyűjtő számításból lett Ódorból feltűnő módon Lajos a magyar vidéken kihelyezett óriásplakátokon.

Berényi mindenhol József, keresztneve nem a megalkuvás tárgya, mint Ódor esetében. Hogy lássa a magyar ember, rá lehet számítani, egy tőről fakadunk, egy vérből valók vagyunk. Pedig dehogy! Miniszterelnökként már volt lehetőségünk megtapasztalni „érzékenységét” a magyar témákat illetően. Hallani sem akart róluk! Félév alatt semmi maradandót nem alkotott nemzetrészünk számára, magyar ügyet érintő felvetése sem volt kormányfősége ideje alatt.

Ódor keresztnévcseréje nem újkeletű dolog: könyvében, a Mindentudók kézikönyvének magyar fordításában a szerző neve magyar keresztnéven van feltüntetve, az eredeti szlovák nyelvű változatban pedig Ľudovít Ódorként szerepel az író neve. Ahogy tetszik! 

Ahogyan miniszterelnöksége alatt sem tűnt ki Ódor magyarságtudata, ugyanúgy nem fog az Európai Parlamentben sem kiállni a Kárpát-medencei magyarság érdekei mellett. Majd párttársaival együtt szépen be fog tagozódni a nagy brüsszeli balliberális családba. A liberális eszmék bűvöletében él, nem is várható el tőle, hogy konzervatív értékeket képviseljen a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjával és az erdélyi magyar képviselőkkel együtt. Az őshonos nemzeti kisebbségek érdekképviselete számára éppoly idegen, mint a nemzeti szuverenitás.

Brüsszeli simulékonysága viszont előre megjósolható. Vállvetve harcolhat majd a szlovák progresszívokkal és Gyurcsánynéval, ha újra kijutnak, Cseh Katalinnal, Donáth Annával, esetleg Magyar Péter új pártjának mandátumhoz jutó képviselőivel Magyarország újabb brüsszeli tetemrehívásában. A politikai zsarolás bevált receptje megilletheti Szlovákiát is a közeljövőben.    

Az érdekből lett Lajos a Progresszív Szlovákia listavezetőjeként komolyan néz ránk a plakátokról, és kijelenti, hogy „Maradjunk Európában!” De ki a fene akar hátat fordítani Európának, ki akar innen elmenni, minek és hova? Afrikába, az Európába csalogatott migránsok üresen maradt otthonaiba?  Mi itt, az öreg kontinensen otthon és jól érezzük magunkat, tehát maradunk, ha törik, ha szakad! És tudtommal nincs olyan konzervatív értékeket és nemzeti szuverenitást képviselő magyarországi vagy szlovákiai párt, amely hátat akarna fordítani az Európai Uniónak! Semmi jele sincs a kilépésnek, az ezzel való riogatásnak viszont annál több.

Az óriásplakátokon Ódor magabiztosan a távolba tekint. A profi kampányszakértők bizonyára tudják, hogy milyen céllal kell ezt tennie. Legyen magabiztos, mutassa, hogy Szlovákiát a PS Brüsszelbe és Európába vezeti, ott pedig hűséggel fogja szolgálni a balliberális uniós érdekeket migránskérdésben, háborúpártiságban és genderizmusban is.

A listavezetőben nem fognak csalódni még Amerikában sem! Ha brüsszeli mandátumhoz jutna Ódor, akár még Louis is válhat belőle!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.