Molnár Judit

2019. október 09., 19:32

Körtánc

Valamit magára is adó tollforgató rühelli, ha újra és újra ugyanazt kell tollhegyre tűznie, mégis van az úgy, hogy az adott helyzet a kényszerítő erő. Mert a téma él, fontos, ez határozza meg a közbeszédet. S esetünkben többet is annál. Ez a jövőnk! Már csak azt kellene látni, milyen lesz ez a jövő?

A felvidéki magyar politikum újabb és újabb csavarokkal nehezíti a parlamenti képviselet megszerzését a februári választásokon. Az idő egyre kevesebb, és a kép nem tisztul. A pártok kampányüzemmódba kapcsolva számháborúznak. A nagy összefogásban a négyből öt lett, pedig egy is elég volna. Ami viszont biztos: egy nem lesz.

Bugár Béla és vegyes pártja nem kér a magyar pártokból. És ezen valószínűleg az sem változtat, hogy elégedetlen csallóközi és gömöri polgármestereik újragombolnák a kabátot. Bugárék semmivel sem alátámasztható magabiztossággal kommunikálnak, miközben a vak is látja, a végső megsemmisülés felé masíroznak. Mondhatnánk, értük nem nagy kár, az a kár azonban, amit az elmúlt tíz évben a magyar közösségnek okoztak, megtéríthetetlen.

Mindenestre, a magyar egységet nélkülük kell megteremteni, s ezt a nemzeti oldal szavazótáborának nagy többsége alig ha nehezményezi, sok MKP-választónak elfogadhatatlan lett volna a koalíció Bugárékkal. Az viszont már a politika feladata lenne, hogy a Most-Hídból kiábrándultakat megszólítsa, ennek azonban jelét sem látjuk.

A Most-Hídtól elfordultak becsatornázására legkevesebb esélye az MKP-nak van, érthető, hogy nem térnek vissza a magyar párthoz, mert azzal elismernék korábbi választásuk kudarcát. Simon Zsolt az alternatíva hívószavával gründolta Magyar Fórumát, de ők legföljebb hangosak, nem számottevőek.  Marad az Összefogás Mozgalom, amely viszont támadó kommunikációja mellett több taktikai hibát is vétett az elmúlt napokban. Nagy Józsefet a megújhodás arcaként megjeleníteni több mint meglepő. Mint ahogy az is nehezen értelmezhető, hogy a Most-Hidat tárgyalni hívták, miközben korábban úgy fogalmaztak: kutya kötelességük Bugárékkal szemben elindulni. Nagy valószínűséggel így akartak elébe menni, hogy a polgármesterek nyomására újranyissa a vegyes párt és az MKP a tárgyalásokat. Rossz taktika volt, még a saját táborukban is zavart keltettek ezzel, és az MKP hívek sem fogadták pozitívan. Az pedig nem csak az összefogás eszméjére cáfol rá, de már politikai arroganciaként is értékelhető, hogy még azt is megmondják, a vegyes pártból kit fogadnak el, és kit nem.

Nem segít a tisztánlátásban az sem, hogy nem egyértelmű, az Összefogás mozgalomként, választási pártként, avagy már pártként képzeli el a jövőjét. Lépéseik alapján már nem csupán az együttindulás technikai megoldását lehetővé tevő választási pártban gondolkodnak. Ez azonban 180 fokos fordulatot jelentene, hiszen a mozgalom nem az ötödik párt ígéretével bontott zászlót, hanem azzal a szándékkal, hogy új lendülettel megszólítja azokat is, akiket eddig nem lehetett a magyar politika mellé állítani. A politikai üzeneteik ezen már túlmutatnak.

Ahol most vagyunk, az a holtpont. Az MKP megnyitotta választási listáját, 75 helyet kínál az Összefogásnak, és mindenki másnak. Válaszul a még be sem jegyzett Összefogás kijelentette, senki listájára nem megy fel. Simon Zsolt ez utóbbit utasítja el, miközben a polgármesterek egy csoportja újranyitná az MKP és a Most-Híd tárgyalásait. Matovič meg az MKP-t cserkészné be. 

Az érdekellentéteket mielőbb fel kell oldani. Egyértelmű, jó megoldás nincs, de törekedni kell a lehető legjobb megállapodásra, amelybe mindenki belefér – az MKP-s politikusoktól kezdve az Összefogás civiljein keresztül, a Hídból érkezőkön át, Simontól Samuig –, amiben senki sem veszíti arcát, senkit nem kényszerít önfeladásra, és nem a másik legyőzéséről szól, ugyanakkor visszatükrözi az erőviszonyokat. Az eddigiek azonban inkább elriasztják a biztos választókat is, mintsem összefognák. Jelen állás szerint megegyezés csak kompromisszummal érhető el, s ezt leginkább a választási párt létrehozása segíthetné.

A helyzet kusza, a szándékok különbözőek, de a felelősség közös. A választói elvárás pedig egyértelmű: legyen egységes magyar fellépés! Nem teljesíthetetlen.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. október 23., szerda

Tiszta lappal újra tölteni az összefogást!

A Hídnak most nincs hova lépnie, az MKP-nak pedig van: a magyar összefogás irányába.

Kolek Zsolt 2019. október 23., szerda

A vereség diadala

Ötvenhatra emlékezni mégis jó. Megsejtet valamit abból a csillogó szemű embertömegből, akikre ma is nagy szükség lenne.

Molnár Judit 2019. október 22., kedd

Elvek ellen érvek és érdekek

Még nyitott a listavezető személye is, és az aggodalmak itt sem ok nélküliek. Nem lehet a kampány arca, vezetője az, aki a jelenlegi hatalom része.

N. Gyurkovits Róza 2019. október 21., hétfő

Magányból egyedüllétbe

Magam a tömegben tudtam teljesen, tökéletesen magányos lenni.

B. Vida Júlia 2019. október 21., hétfő

Katicák a falon

Meddig tarthat ez még így? Meddig gondoljuk azt, hogy mi mindent megengedhetünk magunknak?

Kolek Zsolt 2019. október 20., vasárnap

Merre tartunk, Uram?

Quo vademus, Domine? Milyen úton jár ez a pántlikaszerűen elnyújtózkodó részhaza, amely kérdőjelként terpeszkedik az anyaország határai fölött, fogyó hassal, szaporodó pontokkal?

Száraz Dénes 2019. október 20., vasárnap

Mentőöv a fuldoklónak

Amikor a hajóról mentőövet dobnak egy fulladozónak, akinek ráadásul ott liheg egy cápa is a nyomában, nem illik a fedélzetre húzva nagy arccal viselkedni.

Haják Szabó Mária 2019. október 20., vasárnap

Vigyétek haza a terroristáitokat!

Így szól az amerikai elnök egyre türelmetlenebb felszólítása Nyugat-Európa vezetőihez.

Kövesdi Károly 2019. október 19., szombat

Csendélet hársfával

A száraz matematika ugyanis nem lehet üzenet. Az elvi politizáláshoz meg végképp nincs köze. Hogy néhány avítt kifejezést fel se hánytorgassunk, úgymint: becsület, tisztesség, alázat.

Száraz Dénes 2019. október 18., péntek

Túlélhető egy Híddal kötendő paktum?

A Híd óhaja már túlteljesült azzal, hogy az összefogás alapja az MKP-Híd paktum lehet!

Vélemény
Kolek Zsolt: A vereség diadala

Ötvenhatra emlékezni mégis jó. Megsejtet valamit abból a csillogó szemű embertömegből, akikre ma is nagy ...

Molnár Judit: Elvek ellen érvek és érdekek

Még nyitott a listavezető személye is, és az aggodalmak itt sem ok nélküliek. Nem lehet a kampány arca, vezetője ...

N. Gyurkovits Róza: Magányból egyedüllétbe

Magam a tömegben tudtam teljesen, tökéletesen magányos lenni.