2022. szeptember 5., 14:39

Kormányt buktatni csak lassan, szépen, ahogy Sulík megy a Felvidéken!

Miután ma reggel felmondta a szolgálatot a pirítónk, kidobtam, mert a pirító, ami nem pirít, nem pirító. Micsoda véletlen egybeesés, gondoltam, pont ma mondja fel a szolgálatot a szlovák kormány is, mert nem képes többé kormányozni. Dobjuk ki, hajítsuk ki a kukába?

Richard Sulík
Fotó: TASR

Úgy tűnik, igen, mert működésképtelenné vált! Egy kétharmados parlamenti többséggel rendelkező kormányból, hirtelen kisebbségi kormányzás lesz. Uniós csúcs, ilyenre eddig csak a fejlődő országok bábkormányai (idegen érdekeket szolgáló, önálló cselekvésre képtelen kormány) voltak képesek. Eddig sem működött ez a szlovák tákolmánygépezet teljes járatban, hát még ezután! Kiröppen belőle a liberális láncszem egy SaS képében, ahogy ez előre meg volt írva.

Kormányt buktatni csak lassan, szépen, ahogy Sulík megy a Felvidéken! Ha Radičová, ha Matovič, ha Heger, neki teljesen mindegy, buknia kell mindenkinek, mert a nagyokos úgy gondolja!

Az sem érdekli, hogy utána jön a vízözön Fico képében, aki már a spájzban várakozik a befőttek között, tennie szinte semmit se kell, haladnak előre a dolgok maguktól. Abból a korrupciós hatalmi káoszból megint tudnak majd a liberálisok erőt és szavazatokat meríteni. De addig?

Úgy váltogatják egymást ezek a szlovák kormányok, mint más a kabátot, az őszit télire, a télit tavaszira. Hátulgombolós kabátok, hátulgombolós kormányok, ami a magyar nyelvben azt is jelenti, hogy hátul hordja az eszét, tehát éretlen, pedig lassan már 30 éves lesz az ország, kinőtte csecsemőkorát, a történelme is elérheti rövidesen a „t” betűt.

Azt mondta Sulík, hogy nem fogják támogatni a 200 euros családi csomagot (az más napra tartozik, hogy mi értelme volt a Matovič-féle egyszeri támogatásoknak ahelyett, hogy rendszerszerű megoldásokra törekednének), de aztán azt is mondta a SaS elnöke, hogy nem fogják megvétozni, és nem fogják a koalíciós szerződés megsértéseként kezelni, ha ellenzéki segítséggel megszavazzák a parlamentben. Helyette viszont mást, jobbat ők sem nem tudtak kitalálni.

Aztán mi történt? Nem telt bele hosszú idő, és Sulíkék a családi csomag megszavazását követően Matovič fejét követelték, hogy mondjon le vagy hívják vissza ezért. Nem hívták vissza, nem mondott le csak úgy, volt 10 pontos feltételrendszere!

A SaS is nagyon jól tudta, hogy nem fog, mert elég volt neki egyszer már kormányfőként megbukni, ha miniszterként is azt tenné, elveszítené teljesen a maradék politikai tekintélysúlyát is. Ezután következett mindkét részről a nyilvánosság tudatos megdolgozása, igyekezetek bizonygatni az igazukat, hogy ezzel vagy azzal a lépéssel melyikük hoz nagyobb áldozatot, miközben azért a szabadságolásra is futotta nekik.

Sulíkék ebben a választási időszakban egyszer már borítottak bilit! Már jártak Čaputovánál a felmondóleveleikkel Gröhlinggel és Korčokkal együtt. Látványos cirkusz volt: beadták, elfogadta az államfő, aztán visszavonták és újra kinevezte őket Čaputová. Most újat nem is kell megírniuk, csak leporolták az akkoriról port, és a magukhoz édesgetett Kolíkovával együtt újra beadhatják. Cirkusz szlovák módra, két szerencsétlen, egymással civakodó hatalmas ego között: Sulík és Matovič között! 

Egyébként nehezen megítélhető, ki hoz nagyobb áldozatot: az, aki a kormányban akar maradni ebben a válságos időben, vagy az, aki menekül onnan.

Hiszen csak most jön a bajok java az elmaradt gazdasági intézkedések és az elkapkodott külpolitikai lépések, az oroszellenes szankciók erőszakos követelése, a fejvesztett ukrajnai fegyverszállítások és oroszellenes nyilatkozatok, valamin az orosz embargót egyensúlyozó adekvát gazdasági pótmegoldások hiánya miatt. Sulíkék távozásukkal viszont ezt már csak a biztonságos parlamenti széksorokból fogják figyelni, esetleg az ellenzékkel együtt fogják hangosan kritizálni. Ja, úgy könnyű!

De vigyázó szemeiteket Prágára vessétek!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.