2022. október 17., 18:31

Konzervatívok, akik a szélsőséges ideológiákat megállíthatják

Néhány napja szörnyű tragédia rázta meg az országot. Szerda este két ártatlan ember halt meg pusztán azért, mert mások voltak. A támadó egyértelműen gyűlöletből gyilkolt, az úgynevezett halállistájáról olyan két embertől vette el az életét, aki az LMBTQ-közösséghez tartozott. Miért is volt ez több, mint egyszerű gyilkosság? Nekünk, szlovákiai magyaroknak miért fontos felemelnünk a hangunkat?

tüntetés LMBTQ
Fotó: TASR

Sokat gondolkodtam azon, hogy nekem, mint kommentátornak, publicistának fontos-e megnyilvánulnom. Hiszen engem ez az egész nem érint, nem tartozom az LMBTQ-közösséghez, heteroszexuális vagyok és konzervatív gondolkodású ember. Ráadásul én más kisebbséghez tartozom, a felvidéki magyarsághoz.

A múlt szerdai támadás azonban bizonyos értelemben a mi közösségünket is érintette. Sőt, minden kisebbséget, minden olyan csoportot, amely más, különbözik a többségi társadalom tagjaitól. Gondoljunk csak bele, ha ez az eset a kilencvenes években játszódik le, ahol a magyarok voltak az ország fő ellenségei, akkor lehet azért kap golyót valaki, mert magyarul beszélt.

De ez megtörténhetett volna most is, hiszen mi történik, ha a támadó például leutazik Dunaszerdahelyre, és ott gyilkol meg valakit a nemzetisége miatt? Az úgynevezett halállistán kiemelt helyen szerepeltek a homoszexuálisok, így ezzel érte be a támadó. Emberek, felfogtuk, hogy mi történt?

Szlovákia messze nem tartozik az úgynevezett toleráns országok közé. Mert ha ez így lenne, akkor például a felvidéki magyarok jogai rendezve lennének az országban.

Kulturális autonómiánk lenne, és társnemzetként nem lennénk másodrendű állampolgárok, ahogy az a jelenlegi szlovák alkotmányban definiálva van. Rendezve lennének a Beneš-dekrétumok, és a sort lehetne tovább folytatni.

Mi a helyzet az LMBTQ-közösség tagjaival? Biztonságban vannak? A történtek után az a minimum, hogy szolidaritást vállalunk velük, meg kell értenünk, hogy ez a közösség is veszélyben van. A szolidaritás felvállalása egy normális emberi reakció, amelyet egy civilizált átlagpolgár megtehet.

Ilyenkor igenis helye van annak, hogy a szivárványos zászlót kitegyék. Ilyenkor nagyon rendben volt az is, hogy péntek este az utcák megteltek, és ilyen formában is elítélték az ottlévő emberek a brutális gyilkosságot, illetve minden megnyilvánulást, amely gyűlöletet szít.

Adódik a kérdés, amikor a magyarok ellen történt a múltban támadás, akkor az utcák miért nem teltek meg? Emlékszem, amikor a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és más szlovák civil emberjogi szervezetek tüntetést szerveztek Malina Hedvig mellett. Ott voltam én is, és jó volt látni, hogy nemcsak magyarok, de szlovákok is részt vettek azon a tüntetésen. Éreztük, hogy nem vagyunk egyedül, hiszen mások is elítélik a gyűlöletet és az erőszakot.

Úgy gondolom, az LMBTQ-közösség tagjainak is jólesik a szolidaritás, amely ilyen esetben egy normális, indokolt és civilizált emberi reakció.

Sajnos sok politikus a karrierjét a gyűlöletből építette fel. A politikusoknak igenis van felelősségük, hiszen ők formálják a közbeszédet, és ezzel nagyon sok embert megtévesztenek. De vegyük észre, hogy nincs mögöttes tartalom, csak az ellenszenv és a gyűlölködés. Remélem, a velem együtt hasonlóan konzervatív szemléletű emberek is észreveszik ezt a fajta megtévesztést.

A konzervatívoknak az a dolguk, hogy az emberi méltóság, az erkölcs, illetve a tisztesség értékeit védjék.

A konzervatívoknak észre kell venni azokat a kirekesztő és szélsőséges ideológiákat, amelyek felbontják a harmóniát, és veszélyeztetik az emberi jogokat. És ha már konzervativizmus, akkor írásomat a konzervatív eszme atyja, Edmund Burke szavaival zárjam.

A rossz győzelméhez nem kell más, csak az, hogy a jók ne tegyenek semmit.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.