2024. május 21., 08:34

Kevesebb mint testőr

Ki ne emlékezne a Több mint testőr 1992-ben bemutatott amerikai romantikus dráma-thrillerre Kevin Costner és Whitney Houston főszereplésével. Az ízig-vérig kemény testőrt alakító férfi főszereplő saját testével védte meg a filmben a rábízott női főszereplőt a merénylő lövedéke elől. Nem teketóriázott, amikor a golyó útjába vetette magát, hogy megmentse a védett személy életét. Tudjuk, ez csak film, az élet más forgatókönyveket rejthet magában!

fico
Fotó: TASR

Szlovákiában is jár testőri védelem a legfőbb közjogi méltóságoknak, a kormányfőnek, házelnöknek és az államfőnek is. Bizonyára nem akármilyen képzésben részesülnek a védelmet biztosító személyek, életük kockáztatásán egy pillanatig sem szabad gondolkodniuk.

Általában kigyúrt, kisportolt, állandó edzésben lévő, valamilyen harcművészetben, közelharcban is jártas, talán katonai múlttal is rendelkező, nem éppen kistermetű egyének tölthetnek be ilyen igényes őrző-védő szolgálatot. Valójában a harcművészet ebben a felfogásban nem a szépsége miatt művészet, és nem is sportszerűségre való törekvés miatt.

Az éles bevetésekben a harcművészetek alkalmazásáért soha nem osztanak fair play díjakat, és nem a mozgások szépsége a cél, hanem a hatékonyságuk. A fizikai felkészítés mellett a pszichikai felkészülés is fontos szerepet játszik, mivel egy adott vészhelyzetben önuralomra, gyors cselekvésre és azonnali döntéshozatalra, reakcióra van szükség a védett személy egészségének megőrzése, az ellene irányuló merénylet megakadályozása érdekében.

Sokan vélik úgy, hogy a legfőbb közjogi méltóságok védelmét ellátó testőrök a közelharcok igazi bajnokai, kiképzésük nem egyik napról a másikra történik. A terrorelhárításban érdekelteknek profi módon kell ellátniuk a rájuk kiszabott feladatokat. Sötét napszemüveget hordanak, hogy ne lehessen követni a mindenre kiterjedő tekintetüket, szolgálati idejük alatt pedig mindenhol golyóálló mellényt viselnek az öltönyük alatt, hogy sértetlenül és gondolkodás nélkül tudjanak a védelmükre bízott személyre kilőtt fegyvergolyó útjába állni. Nem akárkik tehát ezek a testőrök, egy profi elit alakulat tagjai!

A nyitrabányai merényletben Robert Fico mellett szolgálatot teljesítő testőröknek egy 71 éves amatőrrel, - aki inkább tollforgató, mint fegyverforgató - szemben kellett volna bizonyítaniuk a rátermettségüket. A többit már ismerjük részletesen, napok óta ezt szajkózzák a hírügynökségek, a fellépés hatékonyságát elemzik hazai és külföldi szakértők.  

A lövések eldördülése alatt és utána is látszólag sok testőr téblábolt a miniszterelnök és a tettes körül. Egyes szakértők szerint hibáztak, mások szerint helytálltak a kormányfő védelmét biztosítók. Juraj Zábojník, a szlovák Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal korábbi vezetője szerint, ha négy vagy öt lövés dördül el, akkor valaki hibázott. „Nem láttam például, hogy bárki is a miniszterelnök elé ugrott volna”. Vagyis saját testi épségét is veszélyeztetve az első eldördült lövést követően senki sem vetődött a kormányfő elé, hogy a felfogja a neki szánt többi lövést!  

Mások szerint a miniszterelnök nyílt célpont volt, mert a védett személy és az emberek közt nem álltak biztonsági emberek. Továbbá a testőröknek azonnal az autóba kellett volna tenniük a súlyosan sérült Ficót, és késlekedés nélkül elindulni a kijelölt kórház felé. A merénylet után készült felvételek szerint mintha kicsit tétováztak volna az életveszélybe került kormányfő azonnali kórházba szállítása és a merénylő elfogása között, ami viszont más egység feladata volt. Mentségükre szolgáljon, hogy nem tudhatták, voltak-e társai a tettesnek.

Vagyis akadnak olyan vélemények, hogy a szolgálatban lévő testőrök Nyitrabányán nem biztos, hogy a helyzet magaslatán álltak! Az európai parlamenti választások kampányában az országok vezető politikusai gyakran megfordulnak a nyílt terepen az emberek között. Nem tudhatják, hogy a kisebb vagy nagyobb csoportosulásokban, az erőszakos kormányellenes tünetések hatására ki elégedett és ki nem a kormány munkájával. Állítólag Fico merénylőjének is fenntartásai voltak, amit sajnos így fejezett ki, őrült módon!

Az Index megkérdezte a magyarországi terrorelhárítási központot (TEK), hogy a szlovákiai események után fokozzák-e Orbán Viktor magyar miniszterelnök védelmét, továbbá javasolják-e nyilvános szerepléseinek lemondását. A válasz szerint a TEK teszi a dolgát, az ilyenkor szokásos protokoll szerint jár el. A miniszterelnök biztosításával kapcsolatban információt nem adnak ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.