cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. július 21., 18:22

Kattints a zászlóra!

Kellemes meglepetés ért. A Dôvera egészségbiztosító új információkat osztott meg velem, e-mailben. Rendszeresen kapok hasonlókat. De most felhívták a figyelmemet arra, hogy kipróbálhatom a magyar verziót is. Elég csak a magyar zászlóra kattintani. Hát persze, hogy rögvest kipróbáltam és működött. Egész jó a magyar szöveg, habár az motoszkált a fejemben, talán ezt is már robot fordította… 

e-mail
Fotó: Pixabay

A lényeg most úgysem az, hogy mennyire tökéletes. A szándékot értékelem. A gesztust. A felkínált lehetőséget. Kis lépések teszik egyszer naggyá a világot.

Talán egyszer még megérjük, hogy a kétnyelvűség minden szintre beszivárog. Természetessé válik a választás lehetősége, hogy azok is megértsék a kapott információt, akik az államnyelvvel hadilábon állnak, vagy magyarként magyarul akarják olvasni azokat.

A többnyelvű kommunikáció természetesen a cégeknek, a terméket eladóknak is rendkívül fontos, hiszen több embert tudnak így megszólítani. S ettől ugyebár felpöröghet az üzlet is. Ezzel sincs semmi baj, hisz régóta tudjuk, az információk minél szélesebb körhöz való eljuttatása nagyobb termékértékesítéshez vezet. Magyarán: többször csörren meg a kassza.

Jelenleg azonban még elég messze vagyunk az ideális állapottól. Mert ha kinyitom a minisztériumok honlapját, ott például csak az angol a választható nyelv. Miközben az a sanda gyanúm, kis országunkban jóval többen beszélnek anyanyelvi szinten magyarul, mint angolul.

Például egy csallóközi földes gazda számára a mezőgazdasági tárca portálján bizonyára sokkal befogadhatóbb és érthetőbb lenne a magyar szöveg, mint a szlovák vagy az angol.

Napjainkban, az információdömping idején, kifejezetten fontos, hogy az információ célzottan és jól érthetően jusson el a potenciális üzletfelekhez, a kliensekhez. Talán idővel a legtöbb magára valamit is adó hivatal, állami szerv, vállalkozás számára természetes lesz, hogy a szlovák és az angol mellett a magyart is választható nyelvként tüntessék fel.

Csodát persze addig semmiképpen sem várhatunk, míg az itteni magyar vidéken, magyarok által alapított vállalkozások is csak államnyelven kommunikálnak leendő ügyfeleikkel. De valami elkezdődött, hisz kollégám szerint az ő biztosítója már az applikáción keresztül is magyarul kommunikál vele. S akad olyan bank is, amelynek portálján magyar nyelven is hozzájuthatunk minden információhoz. A választások közeledtével is érhetnek még bennünket meglepetések, például kétnyelvű szórólapok formájában.

Egy szó, mint száz, tudjuk jól, hogy cseppekből áll a tenger. Minden kis pozitív előremozdulás hordozza magában a változás lehetőségét.

Ezért is dobogtatta meg egy pillanatra a szívem ez a mai e-mail. Remélem, a közeljövőben még sok ilyet kapok…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.