2023. január 7., 08:40

Húzd rá cigány!

Ki tudja, meddig húzhatod…A járvány miatt elhúzódó, kétéves báli nagyböjt után újra beindulnak Felvidéken is a farsangi bálok! Már hangolnak a zenekarok és a szakácsok, leporolják a régi kottákat és a recepteket. A mulatozástól visszafogott emberek is előszedik a szekrényekből a járvány kezdete óta ott vegetáló báli ruhákat - öltönyöket, estélyiket-, az otthonülésben, semmittevésben kényelmetlenné válókat pedig átszabják,  előkerülnek, portalanodnak a fekete táncoló lakkcipők is!

hegedű
Fotó: unsplash.com

A farsang hossza változó, vízkereszttől a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. A járványé kiszámíthatatlan volt, ugyanúgy a háború és az energiaválság is az. Ebben a báli szezonban a hölgyeknek ajánlatos lesz a vékony estélyik fölött valamilyen kabátkát vagy legalább stólát viselniük, az uraknak pedig a zakó alá mellényt húzniuk, ugyanis a báltermekben a szervezők igencsak takarékoskodni fognak a fűtéssel.

Még szerencse, hogy enyhe a tél és legalább ötvenes a pálinka. A bálszervezőknek valószínűleg nem lesz nehéz dolguk a jegyértékesítéssel, mivel a kényszerű bálnélküli korszak után sokan kiéheztek a mulatságokra. Hacsak az elszabadult árak nem fogják vissza őket. Az ügyes szervezetek már Katalinkor beindultak a bálszervezéssel. Ha Katalinkor ropog (a tánc), farsangkor se totyog (a táncoló), tartja egy felvidéki szólás.

A báljegyek árai is követik az inflációt! Drágábban rophatjuk idén, mint egykoron! De ki emlékezik már az 2020-as beugrók áraira? Mert a pogi se lett olcsóbb…a vonógyantáé és a gitárhúr pengetőé is az egekbe szökött, nemhogy a disznótorosé. Igaz, egyre kevesebb a moslék a házak környékén…Még jó, hogy a bálokban nincs mennyasszonytánc éjfélkor, csak tombolahúzás.

Ennél is érzékelhető a szomszédban dúló háború, mert még a műanyag tányérkészletet is szétszedve, egyenként becsomagolva kínálják fel a szervezők tomboladíjként, nem beszélve a szólóban kisorsolt kuglibábukról és villanykörtékről. A farsangi bálozók többsége általában a tombolahúzás alatt fárad el, legalábbis én, mivel a szervezők érthető módon igyekeznek a szponzoroktól minél több díjat begyűjteni, ebből lehet némi nyereségük. Így viszont akár kettőig is elhúzódhat az izgalmas szerencsejáték, nem csoda, hogy utána sokan szedik a sátorfájukat és a maradékokat, aztán indulás haza. A zenészlegények is elhalkulnak. Esetleg még egy gyors kör...A bálos zenekarok repertoárja általában úgy van felépítve, hogy körönként legyen benne lassúzó, rockos-divatos, táncdalos és a végén egy mulatós- kifullasztós blokk, ami megizzaszt mindenkit, a büfében folyik tőle a fröccs, a zenekar pedig a hosszú szüneteket tarthat. Idén biztos mindenhova visszatér Korda Gyuri bácsi a Repterével…    

Mifelénk a bálszervezőknek abból a szempontból könnyebb a dolguk most, hogy amennyiben díszvendégekkel akarják vonzóbbá tenni a rendezvényt, nem kell már három pártelnököt meghívni. Ez legalább hat ingyen-vacsorát és három megterített asztalt jelentett a múltban, mert egy asztalhoz nem ültethették le őket... Testvértelepüléstől kapott címeres váza viszonzásul a tombolába. Most viszont elég egy szövetséges meghívót küldeni, aztán majd ők eldöntik, melyik platform érkezik. 

Az újratöltött polgármestereknek is egyszerűbb a dolguk ebben a mostani bálszezonban. Ha tavaly, a választások előtti időszakban lehettek volna bálok, minden hétvégéjük be lett volna táblázva: a tűzoltó, a sport, a vöröskereszt, a vadász, a halász, a galambász, a katolikus és a református, a csemadokos és a maticás, a szlovák és a magyar iskolás, óvodás bálokon is kötelező részvétel. Városokban vannak középiskolák is. Néha meg is kell osztani az éjszakát: nyitótánccal kezdeni az egyik bálban és tombolahúzással a másikban. Ilyenkor úgy várják a hajnalt és a böjtöt, mint mások a karácsonyt. Busójárás helyett búsulójárás bálról bálra! Többen ezt elkerülendő választanak maguknak polgármesterhelyettest.

Fel tehát a táncparkettra, felvidéki magyar! Hogy egy-kettő itt lesz a böjt? Ne szomorkodjunk! A húshagyó keddnek, a fánkhagyó szerdának, a torkos csütörtöknek, a pálinkahagyó pénteknek is megvan a varázsa egy kiadós, ropogós farsang után!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.